Özcan: Üniversitelere daha fazla serbestlik

Özcan: Üniversitelere daha fazla serbestlik

Özcan, kurumun mevzuattaki kısıtlamalar hariç, makul hareket ettiğini düşündüklerini belirterek...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, kurumun mevzuattaki kısıtlamalar hariç, makul hareket ettiğini düşündüklerini belirterek, “Kanunların el verdiği ölçüde, üniversitelere daha fazla serbestlik, özerklik vermek niyetindeyiz. Yeni mevzuat düzenlemesinde de o yönde hükümler olacak, daha iyi bir YÖK ile insanlar tanışacak zannediyorum” dedi.

Özcan, YÖK’ün 6 Kasım kuruluş yıl dönümü ile depremin ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki çalışmalara ilişkin soruları cevapladı.

Kuruluşunun 30. yılında YÖK’ün çalışmalarına ilişkin soru üzerine Özcan, “Mevzuattaki kısıtlamalar hariç, bugünkü YÖK’ün gayet makul hareket ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Kendilerine yöneltilen eleştirilerin çoğunu “haksız ve yersiz” olarak nitelendiren Özcan, şunları söyledi: “Biz, her şeye rağmen gayet iyi bir şekilde ilişkilerimizi insani bazda, mevzuatı da gözardı etmemek şartıyla yürütmeye çalışıyoruz. İyi bir YÖK, daha dostça, ilişkileri daha iyi olan, daha anlayışlı bir YÖK olarak götürmek istiyoruz. Kılık kıyafet serbestisinde de olduğu gibi kimseyi zorlamadık. Bazı gazetelerde ‘tehdit’ gibi sözler yazılıyor, bunlar çok üzücü şeyler. Hiç kimseyi tehdit etmek gibi bir niyetimiz yok. Bizim üniversitelerimizin böyle bir meseleyi kendiliğinden halledeceklerine inanıyoruz. Kanunların el verdiği ölçüde, üniversitelere daha fazla serbestlik, özerlik vermek niyetindeyiz. Yeni mevzuat düzenlemesinde de o yönde hükümler olacak, daha iyi bir YÖK ile insanlar tanışacak zannediyorum.”

“EN BÜYÜK SORUN BARINMA”

Van’daki depremin ardından bölgeyi ziyaret ettiğini hatırlatan Özcan, kent merkezinde büyük bir yıkım olmadığını, en fazla hasarın Erciş’te olduğunu bildirdi.

Erciş’te işletme fakültesi ile meslek yüksek okulu bulunduğunu ifade eden Özcan, “Onların okul kısımlarında bir şey yok ama orada bir erkek yurdu var, bu yurt zannediyorum tamamen gitmiş. 220 kapasiteli bir kız yurdu var, bunun acilen ranza sistemine geçilerek kapasitesinin iki katına çıkartılması gerek. Buna ilaveten orada toplam bin 300 öğrenci var. 600 kapasiteli bir yurt daha yapılabilirse zannediyoruz oradaki sorun halledilmiş olacak. En büyük sorun barınma sorunu. Üniversitede 13 binada kiriş çatlakları var. ‘Çok hasarlı’ diyemeyeceğimiz şeyler onlar, küçük tamiratlarla halledilebilecek veya hafif güçlendirmelerle kullanılabilir hale sokulacak binalar. Kütüphane çok kötü durumdaydı. Gerçekten kullanılamaz durumdaydı ve kapatılmıştı. Ocak ayı içinde yaptığımız çalışmaları bitirmeyi amaçlıyoruz. Şubat ayı içinde eğitime başlamak istiyoruz” diye konuştu.

ONARIMA İMKAN SAĞLAMALIYIZ

Çalışmalar sebebiyle üniversitede eğitimin aksayıp aksamayacağının sorulması üzerine YÖK Başkanı Özcan, “6 haftası zaten okulun tamamlanmış durumda. Bizim yaptığımız şey, bu arayı vererek Şubat tatilini birazcık öne çekmiş oluyoruz. Belki de ona birazcık ekleme yapmış olacağız iki hafta daha ama bu süre içinde oradaki prefabrike mekanların yapılmasını sağlayacağız. Çocuklar başladıkları zaman düzgün mekanlarda başlasınlar. Duvarda yarıklar var, sıvalar dökülmüş yerlerde eğitim olmaz. Zaten insanların psikolojisi bozuldu, hem öğrencilerin hem vatandaşların psikolojileri çok kötü” diye konuştu.

Rektör krizi iyi yönetti

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın yaşanan krizi çok iyi yönettiğini vurgulayan Özcan, şöyle konuştu: “Rektör mükemmel bir iş yaptı. Krizi gerçekten çok iyi yönetti. İlk başta bir hafta tatil yaptı, orada mahsur kalan öğrenciler için diğer üniversitelerden yardım istedi. Yakındaki üniversiteler de mükemmel iş yaptılar, işbirliği fevkaladeydi. Otobüslerini yolladılar, o çocuklar alındı, yakın illerden gelen öğrencilerdi. Oradaki 17 bin öğrencinin 10 bini Vanlı, 5 bin civarındaki öğrenci de doğu illerinde. Yakın illerde oldukları için yakın illere taşındı. Güzel bir şekilde, aksaksız, problemsiz sürdürülen bir süreç içinde oradan çocuklar alındı, tehlikeden uzaklaştırıldı. Bu anlamda hem Van’ın rektörü hem de diğer üniversitelerimizin rektörleri fevkalade güzel bir iş yaptılar.”

Van’da 6 bin kapasiteli yurda ihtiyacın olduğunu dile getiren Özcan, “Orada sadece öğrenciler yok, sayıları bin 300 civarında öğretim üyeleri var, sayıları bin 100 civarında idareciler var. Onlar için de 500-600 kapasiteli bir ilave lojman yapımı gerekli. Onunla da bitmiyor, derslikleri de garanti altına almamız lazım. Derslikleri de hemen, Şubat başına kadar tamamlamak zorundayız. Her şey yolunda giderse zannediyorum ocak ayının sonuna, üniversitede eskiden olduğu gibi güzel, eğitim yapılan binalarda, eğitim olanaklarının olduğu yerlerde, mekanlarda eğitime başlayabiliriz. Birazcık zor bir süreç ama bunları hepimiz göğüsleyeceğiz” diye konuştu.

Yeni Akit