Özel öğretim kurslarında '3 bilim' grubuyla ilgili karar incelenecek

Özel öğretim kurslarında '3 bilim' grubuyla ilgili karar incelenecek

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci, Danıştayın özel öğretim kurumlarına ilişkin kararının, yönetmelikteki ilgili maddenin yeniden düzenlemesi anlamına geldiğini ve kararın inceleneceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Danıştayın özel öğretim kurumlarına dair genelgedeki "en fazla 3 bilim grubu"nda kurs açılabileceği yönündeki maddenin yürütmesini durdurmasına ilişkin, "Karar, yönetmelikteki ilgili maddeyi yeniden düzenlememiz anlamına geliyor" dedi.

Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dershanelerin özel okula dönüşümünü içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girdiği 14 Mart 2014'te, faal dershane sayısının 3 bin 535 olduğunu ifade ederek dönüşüm sürecinde bunların 2 bin 787'sinin başvuru yaptığını söyledi.

Başvuran dershanelerden bin 444'ünün temel lise, Anadolu lisesi, ortaokul, ilkokul ve okul öncesi eğitim kurumuna dönüştüğünü aktaran Yelkenci, Anayasa Mahkemesinin 12 Temmuz 2015'teki "okul dışı eğitim seçeneklerinin çoğaltılması" yönündeki kararının ardından özel öğretim kurslarını tanımladıklarını, program onaylarıyla beraber de özel öğretim kurslarının açılmaya başladığını anlattı.

"Dershaneler için bu sayfa, kapanmış oldu"

Dershaneden dönüşen ve ilk defa açılmak üzere müracaat eden 600 kurumun özel öğretim kurs programlarının onaylandığını, 255'inin de açılış işlemlerinin tamamlandığını dile getiren Yelkenci, ayrıca 750 temel liseye ait kurs programlarına da onay verildiğini belirtti. 

Anayasa Mahkemesinin kararın ardından 18 Eylül 2015'te yeni genelge yayımladıklarını hatırlatan Yelkenci, şöyle devam etti: 

"Genelgenin 1'inci maddesinde, Anayasa Mahkemesinin kararının ardından dershane tanımının kanunda bulunmadığını ve bu nedenle dershanelerin eğitim öğretim faaliyeti yapamayacağını anlattık. Bu süreçte mahkeme yolları denendi. Danıştaya da bu genelgenin yürütmenin durdurulmasıyla ilgili başvuruldu. Danıştay, genelgenin 1'inci maddesindeki 'dershanelerin dönüşmesine ilişkin düzenlemelerin yürütmesinin durdurulması' talebini reddetti. Böylece Danıştay, Bakanlığımızın 'dershanelerin eğitim-öğretim faaliyeti yapamayacağı, yaptığında ise bunun izinsiz eğitim-öğretim faaliyeti anlamına gelen' genelgenin 1'inci maddesini onamış oldu. Dolayısıyla artık dershaneler için bu sayfa, kapanmış oldu."

"Kamuoyu ve sektör, manipülatif söylemlere kulak asmasın"

Yelkenci, Danıştayın genelgenin "en fazla 3 bilim grubu"nda özel öğretim kursu açılabileceğine ilişkin maddesinin yürütmesini durdurma kararına ilişkin şunları söyledi:

"Özellikle 3 bilim grubuyla yürütmeyi durdurma kararı, şu anlama gelmiyor. Kamuoyunda, kurumlarımız için bir zihin karışıklığı oluşturmasın, hassasiyetle bunu söylemek istiyorum. Şöyle bir algı oluşmasın. Karar, dershanelerde olduğu gibi istediğimiz kadar dersi verebileceğiz anlamına gelmiyor. Bu, yönetmelikte ilgili maddeyi yeniden düzenlememiz anlamına geliyor. Biz, gerekçeli kararı inceliyoruz. Bu karar doğrultusunda olmak üzere ayrıca sektörün ihtiyaçları doğrultusunda reel, uygulanabilir durumlar doğrultusunda yeni düzenleme yapacağız. Kesinlikle kamuoyu ve sektör, manipülatif söylemlere kulak asmasın, Bakanlığımızın yapacağı çalışmayı beklesinler."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.