Peter Barnet: Türkiye'yi gezdim Nurcu oldum
Ünlü gazeteci yazar Peter Barnet, Bediüzzaman Said Nursi‘nin 20.yüzyılın en etkili Müslümanlardan biri olduğunu söyledi.
Avustralya Nur Vakfı tarafından organize edilen ‘Albany’den Barlaya Giden Yol’ adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Peter Barnett yaklaşık dört hafta süren Türkiye seyahati ve son çıkan kitabı The Guardin of the Flame (Kıvılcım Muhafızı) hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan İman Education Merkezi’nden Levent Özgürler, 1999 yılında bir tevafuk neticesinde tanıştığı Peter Barnett ile10 yılı aşkın bir dostluklarının olduğunu söyledi. Gelişen dostluğun ardından Barnett ile 3,5 hafta süren Türkiye gezisine çıktıklarını belirten Özgürler, ‘ İlk olarak kendisine Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin Ayet-ül Kübra risalesini verdim. Sonra bir gün kolunu kırdığı haberini aldık ve kendisine yine Said Nursi’ye ait ‘Hastalar Risalesini’ hediye ettik. Zaman içerisinde Nurlara karşı ilgisi artan Peter Banrnett ve 2 arkadaşımızla birlikte Türkiye seyahatine çıktık. Üstad Said Nursi Hazretlerinin doğduğu Nurs (Bitlis) köyü dahil üstadın hayatından izler kalan birçok yeri birlikte ziyaret ettik.’ dedi.
Kendisine kitap yazma teklifi bulunduklarında kırmadan hemen kabul ettiğini söyleyen Levent Özgürler kitabın yazım aşaması hakkında kısa bilgi verdi. Kitap yazım öncesi Üstad Hazretlerini Peter Barnett’a daha iyi anlatmak için Türkiye gezisi düzenlediklerini ve gezi boyunca Said Nursi’nin yaşayan talebeleri ve gittikleri yerlerde ki önemli kişilerle söyleşiler ve mülakatlar yaptıklarını belirtti. Yüzlerce sayfa not, saatlerce süren ses kayıtları ve video çekimlerinin ardından kitabın 13 ayda hazırlandığını söyleyen Özgürler, kitabın yabancılar tarafından da ilgi ile karşılandığını söyledi.
Üstad diye hitap ettiği Bediüzzaman Said Nursi için 20.yüzyılın en etkili Müslümanlardan biri olduğunu söyleyen Peter Barnet, Türkiye gezisi sonrası kendisini de Nurcu olarak gördüğünü söyledi. 6000 sayfalık Risale-i Nur külliyatının 46 dile tercümesi yapıldığını belirten Peter Barnett, konferans boyunca gezi sırasında aldığı notları ve dinlediği hatıraları paylaştı. Barnett’in Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hayatını anlatırken isimlere ve tarihlere özen göstermesi dikkatlerden kaçmadı . Konuşmasının ardından kendisine yöneltilen sorulara cevap veren Peter Barnett, çıkışta okurlarının isteği üzerine kitabını imzaladı.
Bu arada Peter Barnet aynı hafta Avustralya Türk Enstitüsü’nün (ATİ) organize ettiği semierin de ana konuşmacısı oldu. Konuşmasında Türkiye ziyaretinden edindiği izlenimlerini aktaran Barnet, Türkiye’nin genel durumunun çok iyi olduğunu, ancak gelir dağılımının iyi yapılamamış olmasından kaynaklanan bir zengin-fakir farklılığının varlığından söz etti.
Cihan
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.