Petkim: Plastik, kâğıttan daha az atık üretir

Petkim: Plastik, kâğıttan daha az atık üretir

Son haftalarda bazı basın organlarında plastikler hakkında yer alan, yılda 5 milyar plastik torbanın çevreye atıldığı ve kirliliğe sebep olduğu yönündeki haberlere, petrokimya sektörünün en büyük oyuncusu Petkim'den açıklama geldi.

ŞERİF ERDİKİCİ'nin Haberi

Son haftalarda bazı basın organlarında plastikler hakkında yer alan, yılda 5 milyar plastik torbanın çevreye atıldığı ve kirliliğe sebep olduğu yönündeki haberlere, petrokimya sektörünün en büyük oyuncusu Petkim'den açıklama geldi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Petkim Ar-Ge Yöneticisi Erol Erbay, plastiklerin çevre açısından sadece "göreceli kirlilik" oluşturduğunu savundu.
Yüksek Kimyager Erbay, "Atık plastik torbalar, çevrede bol miktarda görülen sigara izmaritleri, şişeler, teneke kutular ve gıda ambalajı benzeri çöpler içinde yüzde 1'den az yer tutar. Plastik torbaların kullanımına kısmi veya tam kısıtlama getirilmesi, sokaktaki çöplerin azalması açısından bir fark oluşturmaz. Atık plastiklerin çöp depolama alanlarındaki toplam hacmi, sera gazı etkisine ve yer altı sularının kirlenmesine daha çok katkısı olan kağıt ve ağaç bazlı malzemelerle diğer atıkların yanında pek önemli değildir. Plastikler, kağıtlara kıyasla yüzde 80 daha az katı atık üretir." dedi.

Plastiklerin petrol sarfiyatına etkisinin de son derece az olduğunu, Avrupa'da bütün plastik filmler için toplamın yüzde 2'si kadar petrol harcandığını kaydeden Erbay, kalan kısmın ise otomobil veya evlerde yakıt olarak kullanıldığını vurguladı. Plastik torbaların kullanımının azalmasının, dünya çapındaki petrol sarfiyatına hiçbir etki yapmayacağını savunan Erol Erbay, plastiklerin ambalaj uygulamalarına çok uygun bir malzeme olduğunu söyledi.

Erbay'ın verdiği bilgiye göre, çoğu zaman plastikler, yerine kullanılabilecek maddelere kıyasla en az kaynak harcanarak ve daha az atık oluşturarak en iyi korumayı sunar. Plastik yerine kullanılan ambalajların ağırlığı 4 kat, üretim maliyetleri ve enerji sarfiyatı 2 kat, katı atık hacmi ise 1,5 kat daha fazla. Plastik torbalar, yaşam süreçleri boyunca hiç geri dönüşüm olmaksızın, kağıtlara kıyasla üçte bir daha az enerji harcar. Eşdeğer enerji verimliliğine, kağıt torbaların yüzde 60 oranında geri dönüştürülmesi halinde ulaşılabilmektedir. Kağıt ve hattâ biyo-bozunur plastik torbaların toplam yaşam döngüleri için harcanan enerji, sıradan plastiklerden daha az değildir. Atık plastik torbalar içinde depolanmış gizli (latent) enerji, geri dönüşüm sistemlerinde tekrar kazanılır. Plastik torba üretiminde, kağıda kıyasla yüzde 4 daha az su harcanır.

Bu verilerin, plastik trobaların kaynakların korunması açısından çok daha çevreci olduğunu gösterdiğini söyleyen Erol Erbay, şunları kaydetti: "Toplum, okullardan başlayarak geri kazanım ve çevre konusunda bilinçlendirilmeli. Büyük marketler başta olmak üzere perakende sektörü, insanları plastik torbaların kullanılması ve geri kazanılması konusunda cesaretlendirmeli. Marketler, standardizasyona giderek tek kullanımlık zayıf torbalar yerine, haksız rekabeti önleyecek şekilde tekrar kullanılabilecek daha dayanıklı olanları müşterilerine sunmalı. Ömrü tamamlanan plastik torbalar, geri dönüşüm için market alanlarında kutularda toplanmalı. Geri kazanma endüstrisi bu konuda teşvik edilip değişik yol arayışlarına devam edilmeli. Kanuni yükümlülükler daha da geliştirilmeli, uygulamaları kontrol edilmeli."