Peygamberimiz (asm) hijyende de öncü
Sağlıkçıların çok önemsediği ilk karantinayı da yine Efendimiz haber vermiştir
İzmir Şifa Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Aslan Mayda, Osmanlı devletinin tıbbı hijyen konusunda Avrupa'nın çok önünde olduğunu söyledi.
Şifa Hastanesi hizmetiçi eğitim seminerlerine bir yenisini daha ekledi. Op. Dr. Aslan Mayda, Erzurum Şifa Hastanesi'nde, 'Tıbbı nebevi' konulu seminer verdi. Kurum hekim ve çalışanlarının katıldığı seminerde Op. Dr. Mayda, kişisel, çevre ve su hijyeni konusunda bilgi verdi. Avrupa'nın 19. yüzyılın başlarına kadar hijyen konusuna yabancı olduğunu iddia eden Op. Dr. Mayda, bu dönem öncesinde Osmanlı'nın modern tıp fakültelerini kurduğunu ifade ederek, "18. yüz yılın sonlarında, Avrupa'da ölüye dokunan elini yıkasın diyenler aforoz ediliyordu. Ancak Osmanlı'da tıbbi hijyen konusuda ileri gitmiş ve tıp fakülteleri kurularak hastalıklardan korunma ve tedavi yolları araştırılmıştır." dedi.
Op. Dr. Mayda, Hz. Muhammed (SAV) döneminde de kişisel ve çevre hijyenine önem verildiğine dikkat çekerek, "Bugün Uluslararası Enfeksiyon Federasyonu günde iki kez yüz yıkanmasını önerirken biz müslümanlar abdestle günde 5 kere yüzümüzü yıkıyoruz. 1858'de ilk milli park Amerika Kaliforniya eyaletinde kurulduğu söylenirken, Peygamber'imiz ilk olarak milli parkı 622' de Medine'de kurdu. Efendimiz Medine'ye ilk geldiğinde Medine bataklıktı. Bataklığı kurutarak 12 km alanı ağaçlandırdı. Efendimiz bir çok hadisinde mikro organizmayı tarif ediyor. Hiper tansiyonu kanın hücumu olarak açıklıyor. İnsan vücudunda 360 eklem olduğunu haber vermiştir. Sağlıkçıların çok önemsediği ilk karantinayı da yine Efendimiz haber vermiştir. Veba hastalığından korunmak ve yayılmasını önlemek amacıyla yerleşim birimlerine giriş çıkışlar da yine Efendimiz döneminde yasaklamıştır." diye konuştu.
Cihan