Polis, sosyal tesislerini sokak çocuklarının hizmetine açıyor

Polis, sosyal tesislerini sokak çocuklarının hizmetine açıyor

Bursa Emniyet Müdürlüğü, sokak çocuklarını sokaktan kurtarmak amacıyla 'Sokak Çocuklarına Sosyal Destek Projesi' başlatıyor.

FATİH KARAKILIÇ'ın Haberi

Bursa Emniyet Müdürlüğü, sokak çocuklarını sokaktan kurtarmak amacıyla 'Sokak Çocuklarına Sosyal Destek Projesi' başlatıyor. Çalışmaların devam ettiği proje hayata geçirilirse sokak çocuklara polisevlerinde eğlenip, moral bulacak. Polis, bu proje ile sokakta çalışmak zorunda bırakılan çocuklar nezdinde de olumsuz imajını silmek istiyor.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Ar-Ge Büro Amirliği tarafından hazırlanan projeyle sokak çocuklarının emniyete ait sosyal tesislere getirilerek hoşça vakit sağlamaları amaçlanıyor. Türkiye'nin hızlı bir endüstrileşme sürecine girmesiyle birlikte oluşan sağlıksız kentleşme sonucunda toplum yapısındaki değişikliklere paralel olarak aile yapısının eskiye göre farklılaşma gösterdiğini belirten emniyet yetkilileri, "Bu farklılaşmaya ayak uyduramayan ailelerde ise birçok istenmeyen değişimler ortaya çıkmıştır. Bu değişimlerin ilki göç olgusudur. Ekonomik nedenler başta olmak üzere terör ve diğer nedenlerden dolayı yaşadığı yeri bırakan ailede evin babasının işsiz kalması sonucu evin annesi ve evin çocuğu çalışmaya başlamıştır. Başka şehire göç edilmesi sonucu hemşehri dayanışması olsa da geniş ailenin getirdiği birçok avantaj ortadan kalkmıştır. Bu durum en çok çocuğu etkilemiştir. Çünkü büyükbaba, büyükanne, teyze, amca otoritesinden kurtulan çocuk küçük yerden büyük yere gelince disiplinden de hemen kopmuş ve ilk olarak okula devam etmemeye başlamıştır." dedi.

2828 sayılı Kanun kapsamına giren bu soruna hizmet götürmenin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait olduğuna dikkat çeken Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, sokak çocuklarının çeşitli sorunların bileşkesi olduğundan çok yönlü bir işbirliği ve koordinasyonu içeren rehabilitasyonu gerektirdiğini kaydetti. Sorunun gerçek nedeninin köyden kente göç, onun sonucu oluşan çarpık kentleşme, bunların beraberinde getirdiği ekonomik yoksulluk, işsizlik ve eğitimsizlikten kaynaklandığını vurgulayan emniyet yetkilileri şu bilgileri verdi: "Sağlıksız aile ortamında yetişen çocuğun eğitimine önem verilmemekte, çocuğun aile bütçesine katkıda bulunması beklenmekte ve çocuk yaşına uygun olmayan ruhsal ve fiziksel sağlığını tehlikeye sokan işlerin yanı sıra bağımlılık kazanmasına neden olan işlerde (mobilya cilası, ayakkabı tamircisi) çalıştırılmaktadır. Bu bağlamda biz de Bursa Emniyet Müdürlüğü olarak bünyemiz dahilindeki sosyal tesisleri ve hizmet binalarımızı kullanarak, bu çocuklara biraz da olsun moral, destek, güven ve sosyal hayatta doğru yaşamdan örnekleri göstererek yardımcı olmak istiyoruz. Sokak çocuklarının karşılaştıkları riskler ve bu risklere ilişkin geliştirdikleri ve dayanıklılıklarını sağlayan unsurları önlemek ve sokaktan kurtarmak, suç işleyen, suça yönelen, suça maruz kalan, ihmal veya istismar edilen, sokakta yaşayan ve başıboş dolaşan, terk edilen çocukları gözetim altına almak amacıyşla bir proje çalışması üzerinde duruyoruz. Sokak çocuklarının emniyete ve polise karşı olumsuz düşüncelerini ortadan kaldırmak istiyoruz."