Prof. Nevzat Tarhan: Z kuşağının adaletli duruşuna güveniyorum, onlardan ümitliyim
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Z kuşağı ben merkezli diye eleştiriliyor ama ben ümitliyim, onların sevimli, masum ve adaletli duruşlarına güveniyorum. Gençler adalet duygusunu çok önemsiyorlar” dedi
Haber: Sabahat Beyza Kağan
Fotoğraf: Reyhan Ekmekçioğlu
Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde, Risale-i Nur Enstitüsü, Şekercihan Derneği ve Çağın Vicdanı Kulübü’nün birlikte organize ettiği “İnanç Psikolojisi” seminerinde konuştu.
Tarhan, günümüzde materyalist bilimden post-materyalist bilime geçilmekte olduğunu ve bu durumun insanlık için dünya merkezli evren tasavvurundan güneş merkezli evren tasavvuruna geçişten daha önemli olduğuna belirtti.
BEDİÜZZAMAN’A GÖRE ASRIMIZDA ÜÇ KRİTİK DEĞİŞKEN VE İKİ DEHŞETLİ HAL VAR
İnanç türlerine dikkat çeken Tarhan, “Mitolojik inanç, gerçekten var olup olmadığına bakmadan olan bir inanıştır. Somut inanç, beş duyu ile algıladığı bilgilere gerçek olarak kabul eden inanç sistemidir. Ahlaki inanç, ahlaken doğru olduğuna inanılan ama gerçekliği sorgulamayan sistem. Rasyonel inanç ise soyut varlığın ve deney üstü gerçekliğin gerçekten var olduğuna akıl yürütme ve mantık muhakeme kuralları ile kabul edip inanmaktır” dedi.
Hakikate götüren yolda araç olarak deney ve gözlem, akıl yürütme yöntemleri, rasyonel sezgi ve rasyonel inancın olduğunu ifade eden Tarhan, insanın temel varoluşsal soruları ve varoluş korkularını açıkladı:
“Varoluşsal soruları şunlar: Ben kimin? Nereden geldim? Nereye yönelmeliyim, niçin? Hayatın anlamı nedir, amacım ne olmalı? Sonsuzluk nedir, sonsuzluğun sonu var mı? Ölümden sonra yaşam var mı? Varoluş korkuları ise şunlar: Özgürlük arayışı, anlam arayışı, ölüm korkusu ve yalnızlık duygusudur. Bediüzzaman’a göre asrımızda üç kritik değişken ve iki dehşetli hal vardır. Üç değişken; sekülarizm, narsisizm, materyalizm. İki dehşetli hal ise birincisi hissiyat-ı insaniyenin akla ve fikre galebe etmesi, ikinci ise dinî hayata tehdit cehaletten değil ilimden geliyor olmasıdır.”
DİNDARLIK ÇEŞİTLERİ
Tarhan, konuyu dindarlık tasavvurlarımıza getirip şu tespitleri dile getirdi.
“Kapitalist dindarlık profili: Namazını kıldığı halde rahatça yalan söyleyebilir, sadaka verdiği halde zekat vermez, yemeği sağ eli yediği halde haram da yer, oruç tuttuğu halde sözünü tutmaz, camiye gittiği halde rüşvet ve kul hakkını önemsemez.
Gardrop dindarlığı profili: Evde eşine eziyet ediyorsa veya kocasının her tarafta aleyhinde konuşuyorsa, başkalarına, eşine, çocuklarına merhametsiz davranıyorsa, dedikodu ve gıybetten rahatsız olmuyorsa, yalan, haram, kul hakkı olduğunda ‘dünyevi ayrı uhrevi ayrı’ diyorsa gardrop dindarlık profilidir, kıyafeti ile şekilsel olarak dindardır.
Gafil dindarlık profili: İyi niyetlidir ama beyaz yalan söyler, Allah’tan çok dünyayı sevdiğinin farkında değildir, gizli putlarının para, mal, mülk, şöhret, evlat, meslek ve sebepler olduğunun farkında değildir, kalbinin kime bağlı olduğunu göremez ve hayatını ilahi hedefe uygun yaşamaz.
ALTI HASTALIK VE ÇARESİ
Altı tane manevi hastalığa vurgu yapan Tarhan, bunları “Ümitsizlik, çeşit çeşit narsizim, savaşcıl akıl, cemaatçilik, mesiyanik kültür ve yalanın normalleşmesi” olarak sıraladı.
Tarhan, “Bu hastalıkların çaresi Allah’ı sıfatları ile bilmek yani marifetullah eksikliğinin giderilmesi, gerçek imanın verdiği iç huzurun gençlere hissettirilmesi, sahte dindarlığa tavır almak, ihlas ahlâkının kazanımı, imanın verdiği iç huzuru yaşayabilmek ve Allah’a bağlanmanın güvenini yaşamaktır. Bediüzzaman, ‘İman tevhidi, tevhid teslimi, teslim tevekkülü tevekkül saadet-i dareyni iktiza eder’ demiştir” şeklinde konuştu.
Z KUŞAĞININ ADALETLİ DURUŞUNA GÜVENİYORUM
Tarhan, gençlerin gittikçe daha da kötüleştiğine dair gelen bir soruyu şöyle cevapladı: “Z kuşağı ben merkezli diye eleştiriliyor ama ben ümitliyim, onların sevimli, masum ve adaletli duruşlarına güveniyorum. Gençler adalet duygusunu çok önemsiyorlar. İyi de artacak kötü de artacak ama iyiliğin görünmeyen yardımcıları var, iyi niyetiniz ve gayretiniz varsa karşılıksız kalmayacaktır bunun adı da ihlastır. Karamsar olmayın, yok yapay zeka, dijital iktidarlık oluyor, kötülük artıyor diye bakmayın. Bu tarz şeylerde sayılar önemli değil. Ümitsizlik yok ümitsiz insanlar var.”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.