Prof.Sirozi: Nur dershaneleri eğitim merkezi

Prof.Sirozi: Nur dershaneleri eğitim merkezi

Endonezya Nur Talebelerinin hizmet mektubu

Risale Haber-Haber Merkezi

Esselamualeykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

Evvelen, geçmiş bayramınızı tebrik eder, dualarınızı bekleriz. Van zelzelesi münasebetiyle müteessir olduk. Vefat edenlerin şehid mertebesine ulaşmasını, mal ve mülklerinin sadaka olmasını Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyoruz.

Saniyen, Endonezya’da nur hizmetleri ile alakalı bir haftalık program oldu. Bu programla alakalı notları beray-i malumat arz ediyoruz.

İlk durağımız başkent Cakarta’dan uçakla 3,5 saat uzaklıktaki Ternate şehri. Malaka boğazında bulunan bu şehir 16. yüzyılda bu bölgeye hükmeden büyük bir İslam sultanlığına merkez olmuş bir yer.

22 Ekim 2011 tarihinde tertib edilen Ternate’deki sempozyumun mevzuu “Doğu Endonezya’da İslami Eğitim Paradigmasının Yenilenmesinde Said Nursi Modeli.” Burada Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin maarif noktasındaki kanaatleri müzakere edildi. Halkın ve akademisyenlerin yoğun ilgisi ile gerçekleştirilen uluslararası sempozyum Ternate İslam Enstitusu rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Marasebessy’nin hoşgeldiniz konuşmasıyla başladı. Bu güzel konuşmayı Üstadımızın hayatının, davasının ve Nur risalelerinin anlatıldığı Endonezya lisanında hazırlanmış belgesel takip etti.

Daha sonra oturumlar kısmına geçildi. İlk oturum Prof. Dr. Andi Faisal Bakti’nin başkanlığında, Malezya’dan Prof. Dr. Adem Kılıçman, Filipinler’den Risale-i Nur Enstititüsü Başkanı Muhammed Rıza, Kayseri’den Doç. Dr. Ahmet Kayacık ve Dr. İsabella Lecomte’nin tebliğleri ile devam etti.

Prof. Kılıçman tebliğini Malayca sundu. Bediüzzaman’ın eğitim modelinde mantık ve bilime vurgu yapıldığını izah eden tebliğinde Kılıçman, iman esaslı eğitim üzerinde durdu. “Hubbu ddunya re’sü kulli hatiatin” hadisi şerifi ve öğrenirken de öğretirken de en hayati noktanın ihlas olduğu ve bu husustaki Risalelerde geçen hususları özetleyerek tebliğini tamamladı. Filipinlerden sempozyuma iştirak eden Muhammed Rıza “21. yüzyılda İslam Aleminin Eğitim Problemleri ve Bediüzzaman’ın Eğitim Anlayışının Müfredatlara Entegrasyonu” başlıklı bir tebliğ sundu.

Kayseri’den Dr. Ahmet Kayacık ise tebliğinde “Bediüzzaman’nın Medresetüzzehra Modeli”ni izah etti. Medresetüzzehra’nın (Zehra müennes, Azhar müzekker) El-Ezher’in kız kardeşi olduğunu ifade eden Dr.Kayacık Zehra modelinde üç mühim nokta olduğunu belirtti, bunlar ise;
-Tüm İslam alemine hitab edip,
-Maddi finans sorumluluklarını yerine getirerek,
-Tüm eğitim seviyelerine hitab edip bünyesinde barındırmış olan ve medrese-tekke ve mektebi mezcedebilmiş bir okul manası.

Prof. Andi Faisal ise Üstadın ümmet görüşünden bahsedip Risalelerdeki eğitim prensiplerini özetledi.

Soru cevap kısmından oluşan forum da en az oturum kadar heyecanlı ve güzel geçti, akademisyenler soru sorabilmek için adeta yarıştılar. Üstad Nursi’nin müceddid oluşundan, Nur hizmetlerinin kurumsal yapılarına ve Üstad hakkında son asrın İslam büyüklerinin kanaatlerine kadar geniş bir yelpazede sorular soruldu.

Her biri birbirinden kıymetli ikinci oturumun tebliğcileri, Prof. Muhammed Sirozi, Rektör Abdurrahman Marasebessy, Prof. Rasid Asba, Prof. Serifuddin Gazzal, Prof. Fauzan Salih, Dr. Muhib Abdulwahab idi.

Rektör Marasebessy çok kültürlülükten bahsetti. Tarih profesörü olan Rasyid Aba ise Ternate Sultanlığı’na İslamiyetin girişini ve buradaki İslami eğitimi izah etti. Prof. Fauzan Salih 20. Lem’adaki dinsizliğe karşı müslümanların ve hristiyanların iş birliği yapması gerektiğini vurgulayarak dinler arası diyalog olması gerektiğini belirtti.
Prof. Serifuddin Gazal Üstadın manevi mücahedesini aktararak bu manevi mücahedenin Ternate halkı için yerel prensipler ihtiva ettiğini ifade etti. Dr. Mubib Abdul Wahab ise Üstad Said Nursi’nin eğitim modelinde dini ve fenni ilimlerin beraber okutulması gerektiğini anlatıp ahlak eğitimine vurgu yaptı. Prof. Sirozi dershanelerin birer eğitim merkezi olduğunu izah etti. Resmi bir okul sisteminde olmasa da dershanelerin toplumdaki din eğitiminde etkili olduğunu söyledi.

Seminer boyunca kitap standımızı yüzlerce kişi ziyaret etti. Endonezya Lisanı, Arapça ve İngilizce Risaleler büyük rağbet gördü.

Sempozyumun akşamında Valilikte misafirler onuruna akşam yemeği verildi. Ertesi gün sempozyum tebliğlerinin Ternate bölgesinde uygulanabilirliği noktasında müzakere oldu ve tebliğlerin bir kitap olarak basılmasına karar verildi.

24 Ekim Pazartesi günü yerel bir gazete olan “Monitor Depok”a ziyaretimiz oldu. 15 bin civarinda tiraji olan bu gazetede genel yayin yönetmeni ile görüştük. Üstadın hayatını ve Risale-i Nurun mahiyetini anlattığımız bu görüşmede Risale-i Nurların gençlere olan tavsiyelerini sordular. Dr. Ahmet Kayacik Risale-i Nurlardan sadece gençlere değil her kesime önemli tavsiyeler olduğunu söyledi ve izah etti. Genel yayın yönetmenine Endonezya Lisanında Tarihçe ve Sözler hediye ettik. Aynı günün akşamı ise Depok bölgesinde mutad olarak devam eden dersimize iştirak ettik. Burada bir camide devam ettigimiz derste 30.Lem’adan ismi Hayy ders olarak okundu.

25 Ekim Salı günü Şerif Hidayatullah Üniversitesi Lisans üstü Eğitim programında bir seminer düzenlendi. Yaklaşık 100 kadar doktora, yüksek lisans talebesinin iştirak ettiği bu seminerde Dr. Ahmet Kayacık Uhuvvet Risalesini özetleyen bir sunum yaptı.
İkinci konuşmacı geçen Haziran ayında Türkiye’ye gelip bir ay kalan Endonezyalı İshak Salih idi. Tebliğ konusu “Barışı tesis etmede Bediüzzaman’ın rolü” bağlamında dershanelerdeki eğitim yoluyla barışa katkı sağladığını belirtti. Risale-i Nurlar içtimai hayatta karşılıklı hürmet, şefkat ve merhamet, haramdan uzaklaşma, emaneti muhafaza etme, itaat etme gibi düsturları tesis ettiğini ifade etti. Soru faslında seminerdeki bahisle alakalı sorular tevcih edildi.

Aynı günün akşamı derslerimize iştirak eden Türk kardeşlerle dershanede ders yapıldı. Ertesi gün Risale-i Nurlara çok büyük muhabbeti olan Prof. Nabila Lubis’i ziyaret ettik. Akşamında ise üniversite hoca ve talebelerinin iştirak ettiği dershanemizdeki mutad dersimizde 20. Söz ders olarak okunup müzakere edildi.

Endonezya Nur Talebeleri