Restorasyonu tamamlanan Silivri Mimar Sinan Köprüsü ile Kısa Köprü açıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğinde restore edilen Silivri Mimar Sinan Köprüsü ile Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprü hizmete açıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugüne kadar 395 tarihi köprünün restorasyonu tamamladıklarını ve 861 tarihi köprünün de restorasyon uygulama projelerine devam ettiklerini belirterek, "Tüm tarihi köprülerimizi restore ederek, vatandaşlarımızla buluşturmayı ve kültür mirasımıza kazandırmayı hedefliyoruz." dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliğinde restore edilen Silivri Mimar Sinan Köprüsü ile Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprü hizmete açıldı.
Açılış töreninde katılan Karaismailoğlu, burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un, binlerce yıllık medeniyetlerden miras kalan tarihi varlıkları ve kültürüyle dünyanın en önemli, en zengin ve emsalsiz şehri olduğunu söyledi.
Bu yüklü miras karşısında "İstanbul'un sahip olduğu eşsiz birikimleri en doğru şekilde korumayı ve tanıtmayı" önceliklendirdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, Silivri Mimar Sinan Köprüsü'nün restore edilmesinin ve Kısa Köprü çalışmalarının bu amaca hizmet eden çok güzel bir örnek olduğunu anlattı.
Karaismailoğlu, bakanlık olarak hem kültür hem de teknoloji tarihi açısından büyük önem arz eden tarihi köprülerin belgelenmesi, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla aslına uygun restore edilip korunmasına büyük önem verdiklerini bildirdi.
Bugüne kadar, Malabadi Köprüsü, Kızılin Köprüsü, Kastamonu'daki Taşköprü, Büyükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Ani Köprüsü gibi 395 tarihi köprünün restorasyonu tamamladıklarını ve kültür mirasına kazandırdıklarını ifade eden Karaismailoğlu, 861 tarihi köprünün de restorasyon uygulama projelerine devam ettiklerini söyledi.
Karaismailoğlu, Afyon'daki Kırkgöz Köprüsü, Sangarios (Justinianus) Köprüsü (Selçuklu Dönemi'ne ait Develioğlu Köprüsü), Edirne'deki Uzunköprü, Batman çayı üzerindeki 2 bin yıllık Pereira Köprüsü gibi 31 tarihi köprünün de restorasyon uygulama çalışmalarını büyük bir özenle sürdürdüklerini belirterek, "Bakanlık olarak tüm tarihi köprülerimizi restore ederek, vatandaşlarımızla buluşturmayı ve kültür mirasımıza kazandırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
"Hem aslına uygun restore edildi hem de afetlere karşı dayanıklılığı artırıldı"
Bakan Karaismailoğlu, Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü'nün kültür hazinelerin korunması açısından örnek teşkil eden çalışmalardan olduğunu kaydederek, yarın da restorasyonunu tamamlanan tarihi Tokat Hıdırlık Köprüsü'nün açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.
Silivri Çayı ve su baskınına uğrayan geniş bataklık arazi üzerindeki Mimar Sinan Köprüsü'nün, 333 metre uzunluğunda ve 32 gözlü olarak 1568'de inşa edildiği bilgisini veren Karaismailoğlu, 453 yıllık eserin Osmanlı ordularının Balkan seferlerinde Silivri'den geçişine hizmet ettiğini aktardı.
Karaismailoğlu, 48,5 metre uzunluğundaki Vakkas Köprüsü adıyla da bilinen Kısa Köprü'nün de 6 asırlık olduğunun tahmin edildiğini ifade ederek, burasının restorasyon, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmalarıyla yeniden ihya olduğunu söyledi.
Silivri Mimar Sinan Köprüsü'nde çok kapsamlı çalışmalar yapıldığını, köprünün döşeme taşları sökülerek beton katmanın kaldırıldığını, kemerlerin ortaya çıkarıldığını, tüm cephesinin temizlendiğini, toprak altındaki uç girişlerin açığa çıkarıldığını, koruma amaçlı geçici çatı yapıldığını, cephe ve ayaklardaki imitasyon çimentonun söküldüğünü, özgün olmayan korkuluk, döşeme, cephe taşların çürütme ve tümlemesinin yapıldığını anlattı.
Karaismailoğlu, yapılan diğer çalışmalardan bahsederek, köprü girişlerine yaya trafiğini rampa yapıldığını, cephe ve yürüme yolunda aydınlatma sağlandığını, hem aslına uygun restore edildiğini hem de deprem ve sel gibi afetlere karşı dayanıklılığının artırıldığını bildirdi.
aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.