Risale-i Nur internet medyasına taşınmalı
Yazar Abdurrahman Dilipak, Bediüzzaman Said Nursi'yi anlatıyor...
Ekrem Altıntepe'nin haberi
Yazar, gazeteci, sanatçı ve ilim adamlarımıza vefatının 50. yıldönümünde Bediüzzaman Said Nursî’yi ve Risale-i Nur Külliyatı hakkındaki düşüncelerini sorduk.
Abdurrahman Dilipak:
Said Nursî, iman, ihlas ve uhuvvet konusundaki çabaları ile öne çıkan bir şahsiyet. Medresetü’z-Zehra projesi ise, Kur’an-ı Kerim’i, daha iyi anlamak için zamanın ilmine daha iyi vakıf olma, aynı şekilde zamanın ilmini daha iyi anlamak için Kur’an-ı Kerim’in ruhuna vakıf olmanın zorunluluğuna işaret eder.
Değil mi ki, insanlar akılları kadar iman edecek ve akılları kadar amel işleyecekler. Bu anlamda insan aklı, vahiyle ilim arasında gidip gelecektir. Zaten ilim, bir bakıma Allah’ın fıtrata ilişkin, eşyaya gizlenmiş vahyinin ortaya çıkartılması, sünnetullahın keşfi mesabesinde bir çabayı ifade eder.
Bu sürecin sonunda , ”İstikbal inkılabatı içinde en gür seda, İslam’ın sadası olacaktır.“
Sanırım bugün en ekonomik ve etkili iletişim yolu internet ortamıdır. Risale-i Nur’un adına POI MEDİA diyeceğimiz bir platformda, interaktif bir biçimde, zaman, mekân, tema, bireye duyarlı bir şekilde GIS (Coğrafi Bilgi Sistemi) formatında GEO CODE edilmesi gerekir. Açık kodlu kaynak yönetimi ile çoklu bir media portalı elde edilebilir. Asimetrik bir sorgulama ile Said Nursî’nin kişiliği ve eserleri ile ilgili yeni, dinamik bir sorgulama platformu oluşturulabilir. Artı otomatik tercüme ve sesli okuma programları ile bu site daha ilgi çekici olacaktır.
Said Nursî Hazretleri’nin eserinin orijinalini Osmanlıca, Latince, sadeleştirilmiş ya da farklı dillere tercüme edilmiş bir şekilde bir internet portalında derlemek ve bu eserler ve Risale-i Nur talebeleri ile ilgili yaşanmış olaylara ilişkin hatıraların bu portal üzerinde dillendirilmesi mümkündür.
Ve yine basında Risale-i Nur ve talebelerine ilişkin çıkan haberler, bu konudaki anılarda sesli, görüntülü ve yazılı bir şekilde bu platformda yer bulabilir.
Yeni bir dünyaya doğduk. Vefatının 50. yıldönümünde Bediüzzaman Said Nursî ve Nur Hareketi’ni anarken zamana tanıklık etmek, asrın idrakine bu bilgileri söyletmek gerek. Dünya yeni bir durumla karşı karşıya. Ve bizler tarihin yaşayan tanıklarıyız. “Eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal”
Moral Dünyası