Risale-i Nur İslamiyet’i öğrenmede referans olarak alınmalı
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) ve Ukrayna Ternopil Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen İslam Teolojisi ve Kültürü Programının sertifika töreni gerçekleşti
Ukraynalı akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla yoğun ilgi gören programın sertifika törenine Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katılım sağladı. Törende iki ülke arasındaki kültürel benzerliklere dikkat çekilerek manevi değerlerle bir araya gelinebileceği vurgulandı.
“ASIRLARDIR YAPILAN BARIŞ BU YÜZYILDA YAPILAMIYOR”
Asırlardır yapılan barışın bu yüzyılda yapılamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kur’an-ı Kerim’deki kavramlara vurgu yaptı. Tarhan; “Kur’an-ı Kerim’de merhamet, sevgi, muhabbet kavramları esastır, korkuyla ilgili kavramlar istisnadır. Kur’an-ı Kerim’de şiddeti destekleyen hiçbir kavram yoktur. Şu anda yaşanan olaylar Kur’an-ı Kerim’deki tavsiyelere hiç uymamaktadır. Asırlardır yapılan barış maalesef bu yüzyılda yapılamıyor.” dedi.
RİSALE-İ NUR İSLAMİYET’İ ÖĞRENMEDE REFERANS OLARAK ALINMALI
Risale-i Nur’un İslamiyet’i öğrenmede bir referans olarak alınması gerektiğine dikkat çeken Tarhan; “Bediüzzaman, İslamiyet’in ve cihat kavramının barışçıl yönünü temsil ediyor. Kur’an-ı Kerim’in yorumuna getirdiği bir ifade var, ‘Müsbet Hareket’ ifadesi. İnsan ilişkilerine, hayata, sosyal ilişkilere müsbet hareket yöntemiyle yaklaşmayı tavsiye ediyor. Bu çağın anlayışına uygun bir Kur’an-ı Kerim tefsiri var. Size en güzel tavsiye hem Kur’an-ı Kerim’i hem Risale-i Nur’u bizzat okuyarak karar verin. Bu kitapların ilk tavsiyesi kendimizle barışık olmak, nefsimizi terbiye etmek. İnsanı tanımak ve iki dünyada da mutluluğu istiyorsanız formül bu kitaplarda. Risale-i Nur’un bir özelliği de din bilimleriyle fen bilimlerini birleştirmesidir, bütüncül bilimle yaklaşıyor. İspat ettiği en önemli kavram tevhit kavramıdır. Dünyada 4 bin 300 tane din var, bunların içerisinde ideal tanrı tasavvurunu tevhit inancı yapıyor.” şeklinde konuştu.
PROF. DR. ELLA BİSTRİTSKA: “MANEVİ DEĞERLERİMİZ İLE BİR ARAYA GELEBİLİRİZ”
Ternopil Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ella Bistritska, global problemlerin beraber çözülebileceğine vurgu yaptı. Bistritska; “Üsküdar Üniversitesine kültürlerarası diyalogda bize yeni bir platform açtığı için teşekkür ederiz. Global problemleri beraber çözebiliriz. Tek bir ideoloji, tek bir devlet bunları çözemez. Hep beraber yaklaşmamız lazım. Hristiyanlığın ve İslamiyet’in etik değerleri aynıdır. En önemlisi de manevi değerlerimiz ile bir araya gelebiliriz. Beraber görüşerek, konuşarak dünyadaki problemleri çözebiliriz. Bu problemleri öğrencilerle çalışmamız lazım çünkü geleceğimiz bu öğrencilerle olacaktır. Avrupa ve batının fen ilimlerine bakışı ve dine bakışı farklı, batı fen ilimleriyle dini birbirinden ayırıyor, bir araya gelemez diyor. İkisini birleştirmek istiyoruz. Bu iki şekilde oluyor ya ikisini de ayırıyorsun barış oluyor ya da ikisini birleştiriyorsun. İslam ikisini birleştirmek istiyor. Avrupa ikisini ayırmak istiyor.” dedi.
PROF. DR. İLHAM MİRAÇ: “İSLAM TEOLOJİSİ VE KÜLTÜRÜ HAKKINDA BİLİMSEL BİLGİLER VERİLDİ”
Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlham Miraç, sertifika törenin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Eğitim kapsamında İslam dini hakkında bilimsel bilgilerin verildiğini belirten Miraç, eğitimin akredite edildiğine vurgu yaptı. Miraç; “Bu programın hayata geçirilmesinde destek olan başta Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan olmak üzere katkı sağlayan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Ders veren hocalarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. ‘İslam Teolojisi ve Kültürü’ dersi, Ukrayna Ternopil Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde Ukrayna Eğitim Bakanlığı tarafından akredite edildi. Ders içerikleri, sınavlar ve gerekli tüm materyaller Ukrayna Üniversitesi Senatosu ve Ukrayna Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı. Dersler kapsamında İslam dini, İslam Teolojisi ve Kültürü ile insani değerler hakkında bilimsel bilgiler verildi.” ifadelerini kullandı.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.