Risale-i Nur'dan anayasal metin çalıştayı
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni anayasa çağrısına Risale Akademi de cevap verdi
Risale Haber-Haber Merkezi
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni anayasa çağrısına Risale Akademi de cevap verdi. Risale Akademi 11 Şubat 2011 tarihinde akademisyenlerle buluşarak “Risale-i Nur’da Anayasal Prensipler” çalıştayını düzenleyecek.
“Yeni Anayasa çalışmalarında bir fener ışığı olmak üzere” düzenlenecek olan çalıştay açıklaması şöyle:
Türkiye bu zamana kadar hep halkın hiç bir şekilde katılımının olmadığı, halk için devletlular tarafından yapılan, insanı değil devleti esas alan, devleti halka karşı korumayı öncelikli gören anayasalarla yönetildi. Toplumdaki değişimle birlikte gelişen ve toplumun her kesiminde kendisini yoğun bir şekilde ifade eden tamamen sivil bir Anayasa’ya sahip olma arzusu var. Son yıllardaki siyasi gelişmeler de sivil bir Anayasaya sahip olma tartışma ve çalışmalarını gündemimize taşımış bulunmaktadır.
Yeni Anayasa insan fıtratına uygun değerler içermeli ve bütün toplumsal grupların kendi değerlerini yaşamasına imkân tanımalıdır. Bireysel ve grupsal haklar en üst seviyede temsil edilmeli. Birey ve grupların sosyal, kültürel, dini ve mezhepsel tercihleri garanti altına alınmalıdır.
İnsan fıtratına ve özgürlüğüne ters düşen bir anayasanın çok renkli ve çok sesli olan ülkemize ağır faturalar ödeteceği, sivil toplumumuzu yok edeceği, vesayet rejimlerine kapı aralayacağı ve demokrasiyi rafa kaldıracağı unutulmamalıdır.
Türkiye yıllarca militarist ve buyurgan Anayasalara mahkûm edildi. Yeni Anayasa korku ve zorbalıklardan uzak, kalıpları kıran, özgürlüğü önceleyen şüphe ve ideoloji(ler)den uzak olmalı.
Akıl ve muhakemenin sağlıklı işlemesini engel teşkil eden totaliter ideolojiler ve anti-demokratik iktidarlar korkulara dayanır. Bir devlet kendi vatandaşını korkutarak ve şiddet kullanarak kontrol altına alamaz. Devlet, inancından ve milliyetinden dolayı vatandaşından korkmamalı ve hukukunu bu bağlam üzerine kurmamalıdır. Devlet, Müslümandan, Aleviden, Türkten, Kürtten ve Ermeniden korkmamalı. Kimliklerin önündeki barikatlar kırılmalı, ırksal dayatmalar tarihe karışmalı.
Geleneksel toplumlarda zorbalık, keskin kılınç ve katı kalp egemen erklerdir (Münazarat).
Bu kavramların ürediği zemin “korku”dur. Devletlerin korkusu sosyal cinnetleri ve ideolojik çılgınlıkları beraberinde getirir. Küresel çağın egemen erkleri hukuk, ortak akıl, marifet ve kamuoyudur (Münazarat); yani milli vicdandır.
Yeni Anayasa medeni dünyaya paralel değerler içermeli. Modern dünyanın yeni yüzünde devlet hakem, birey ise özne olmalıdır. Devlet ideoloji gömleğini çıkarmalı ve “öznelere ait inançlara” eşit mesafede durmalıdır.
Dünyanın ve Türkiye’nin hızla değiştiği ve farklı geleceklerin önümüzde durduğu bir zaman dilimindeyiz. Tarihin hızlı bir akış kaydettiği bu dönemde Türkiye dengesini kaybetmemeli sabır ve olgunluk içinde geçişini sancısız gerçekleştirmelidir. Bu ise yeni, farklı, kuşatıcı ve sıfır merkezli bir Anayasa ile mümkündür.
Türkiye tarihindeki bu yeni sayfayı muhabbetle açmalı. Muhabbetin adı farklı ırk, kültür ve dinlere mensup bireyleri bir arada ve dengede yaşatmaktır. Yeni Anayasa farklılıkların dengesini kurmalı, çatıştırmamalı ve “diğer”ini anlamanın kanallarını açmalı. Herkesin birbirini doğru anladığı bir dünyada çatışma ve korkunun yerini huzur alır.
Yaşamış olduğumuz yeni ve sivil Anayasa tartışmaları bağlamında toplum ve millet hayatındaki değişimin baş aktörlerinden olan Risale-i Nur külliyatında Anayasaya esas teşkil edecek prensiplerin tespit edilerek kamuoyuna sunulmasında fayda olduğu aşikârdır. Bu düşünce ile siz değerli fikir adamlarını aşağıdaki konu başlıkları üzerinde Risale-i Nur külliyatında mündemiç Anayasal Prensiplerin tespiti, tanzimi ve şerhi üzerinde mütevazı bir çalışma yapmak üzere 11 Şubat 2011 tarihinde Ankara’da yapılacak çalıştayımıza davet ediyoruz.
BEDİÜZZAMAN'IN TAHAYYÜLÜNDEKİ YÖNETİM BİÇİMİ: "CUMHURİYETÇİLİK"
-Eski hal muhal, ya yeni hal ya izmihlal./Tecdit ve temeddün
-Meşrutiyet hakimiyet-i millettir./Millet hakimiyetinin farklı araç ve yöntemlerle etkinleştirilmesi
RİSALELERDEKİ MÜSPET MİLLİYETÇİLİK ANLAYIŞI VE BU ANLAYIŞIN ANAYASAYA UYGULANABİLİRLİĞİ
-Hamiyet-i milliye mi/diniye mi tespiti
KALP VE AKLIN BİRLEŞMESİNE DAYALI BİR YAKLAŞIM
-Diyanette muhtariyet/özerklik olmalıdır.
-Ulum-u diniye ve fünunu medeniyenin mezc edilmesi/kalb ve aklın imtizacı/ fazilet ve disiplin, diyanet ve feyz…
BEDİÜZZAMAN’DA DEMOKRASİNİN MANASI
-Asya’nın bahtının miftahı meşveret ve şuradır./Yasama, katılımcı demokrasi, etkin vatandaş beklenti ve memnuniyet talepleri ile geniş istişare ölçümleri.
-Efkar-ı amme-i ilmiye/Kamuoyunun vicdanı ve hafızasının uyarıcı ve doğrulayıcı özelliği.
-Hakimiyet-i İslamiye’nin tahakkukuna her fert bir cüz-i hakikisine maliktir./ Her bireyin ortak yönetimde kendini hissettirebilmesi
-Yüzde 80’i mutlu edecek bir medeniyet.
GÜNÜMÜZ ANAYASACILIK SÖYLEMİ VE RİSALELERDEKİ BİREY HAKLARI
-İstibdattan en çok biz zarardideyiz/Hürriyet iklimini sağlama.
-Hürriyet imanın bir hassasıdır.
-İstibdat, şahsi tahakkümdür, rey-i vahittir, keyfiliktir./Kişi merkezli otorite, bürokrasi baskısı veya yetkili/etkililerin birey tutumlarının sıfır noktasına çekilmesi.
-Fikr-i hürriyet-Teşebbüs-ü şahsi-fikr-i icat/Özgürlükçü-girişimci-yenilikçi bir dinamizm.
-Toplum/cemaat selameti için rızası haricinde fert feda edilemez /Bireyin özne kabul edildiği bir anayasal senaryo/Milli vicdan.
-Hürriyet ile hayvaniyetten çıktık, rahm-ı madere düştük /İnsanca yaşamanın temel şartı zihni-kalbi-ekonomik-kültürel özgürlük.
-Bir gemide dokuz cani bir masum bulunsa o gemi batırılamaz./ Irkçı-tarafgir-ideolojik-ön yargılı-tepkili tavırlarla iyi özelliklerin bertaraf edildiği haksızlıkların önüne geçmek/Kişiye veya düşüncesine değil, yanlış sıfatına karşı olmak.
-Hiç kimse bir başkasının hatasından dolayı mesul olamaz/velatezirü vaziretün vizra uğra/ Suçun şahsiliği prensibi.
RİSALELERDEKİ ADALET ANLAYIŞI VE MODERN HUKUK DEVLETİ SÖYLEMİ
-Adalet-meşveret ve kanunda inhisar-ı kuvvet.
-Kuvvet kanunda olmalı, yoksa istibdat tevzi edilmiş olur/Kanun hakimiyeti/Yasalar karşısında eşitlik.
-Haklı olan kuvvetlidir. Kuvvet haktadır./Hak medeniyetinin inşası
RİSALELERDEKİ EŞİTLİK ANLAYIŞI ÜZERİNE BİR DERKENAR
-Milletin ittihadı, ref-i imtiyazla mümkündür.
www.RisaleAkademi.com
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.