Risale-i Nur'u bu camide okudu
Dursun Fakıh Camii'nde sadece ibadet edilmiyor, büyükten küçüğe herkes kitap okuyor
Abdülbaki Yıldırım'ın haberi:
Konya'nın Meram ilçesindeki Dursun Fakıh Camii'nde sadece ibadet edilmiyor, büyükten küçüğe herkes kitap okuyor. İmam Ali Bitim'in çabalarıyla oluşturulan kütüphanede klasiklerden dini kitaplara kadar her türlü eser var.
Konya'nın kalbinde, yeşillikler içinde bir cami. Bu camiyi diğerlerinden farklı kılan özellik, raflarında her türlü eseri bulabileceğiniz bir kütüphaneye sahip olması. Tarihi Dursun Fakih Camii ya da halk arasında bilinen adıyla Tahir Paşa Camii'nden bahsediyoruz. Caminin avlusu; şirin kütüphanesiyle bir bilim yuvası olmanın yanında adeta bir tabiat harikası. Cami bahçesi, çiçekli ağaçlar arasında yemyeşil bir görünüme kavuşmuş. Kuş sesleri arasında rafları karıştıranlar, yeni yapılmış havuzun verdiği ferahlıkla zamanlarının çoğunu burada geçiriyor.
Kütüphane, kaynak açısından da oldukça zengin. Türk ve dünya klasiklerinin yanı sıra, dinî, felsefî ve sosyal kaynaklar da mevcut. Ayrıca sürekli güncellenen yerel ve ulusal gazeteleri de buradan takip edilebiliyor. Kimi başka yerde bulamadığı macera kitaplarını okumak için, kimi de gündemden uzak durmamak için gazete okumaya geliyor kütüphaneye.
Bunların yanında sınavlara hazırlanan öğrenciler de düşünülmüş. Farklı yayınevlerinin sınavlara hazırlık setleri elinizin altında. Dört bir tarafı hadis yazılı afişlerle donatılan kütüphanede çocuklar için özel bir raf oluşturulmuş ve birbirinden renkli çizgi romanlar konulmuş. Bu arada bağışlanan her kitap kabul edilmiyor. Eserlerin içeriğine bakılıyor, millî ve manevî değerlere uygun olanlar kütüphaneye alınıyor.
Öğrenciler ödev, öğretmenler toplantı yapıyor
Kütüphaneyi daha çok çevre okullardan gelen öğrenciler kullanıyor. Hem ödevlerini yapıyor hem de sohbet etmek için bu ferah mekânda buluşuyorlar. İlköğretim 8. sınıf öğrencisi Ömer Faruk Yılmaz, okulda ve evde yeteri kadar kaynak olmadığından, ödevlerini yapmak için kütüphaneye geldiğini söylüyor. Ayrıca sıcak havalardan dolayı, kapalı mekânlarda ders çalışmak pek cazip gelmiyor. Henüz 14 yaşında olan Ömer Faruk, Türk klasiklerinin tamamını bu kütüphanede bitirdiğini söylüyor.
Üniversite öğrencisi Nihal Erdal ise (27), arkadaşlarıyla alışveriş yapmak için çarşıya çıktıklarında, mutlaka kütüphaneye uğradıklarını anlatıyor. İngilizce Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi olan Erdal, arkadaşlarıyla birlikte, hem camide ibadet ediyor hem de birbirinden değerli kaynaklardan faydalanıyor. Erdal, "İlk önce başka bir arkadaşımın tavsiyesiyle geldim. Şimdi ise başkalarına tavsiye etmek benim görevim. Burası bambaşka bir ortam. Sınav stresinden kurtulmak için güzel bir fırsat. "diyor.
Esnaf Hasan Yılmaz da (46) Risale-i Nur okumak için, namaz vakitlerinden bir saat önce camiye geldiğini belirtiyor. Külliyatın büyük bir kısmını burada bitirmiş. Gazeteleri buradan takip ediyor. Çocuklarını hafta sonları kitap okumaları için kütüphaneye getiriyor. Yılmaz, tek isteğinin, bütün camilerin böyle bir imkana kavuşması olduğunu söylüyor.
İmamın rolü büyük
Konya'da benzeri olmayan bu bilim yuvasının bugünlere gelmesinde, imam Ali Bitim'in emeği oldukça fazla. 43 yaşındaki Bitim, 10 yıl fahrî 10 yıl da resmî olmak üzere 20 yıl imamlık yapmış. İlk görev yeri Konya Emirgazi Camii. Daha sonra Tatarlar Camii ve son olarak da Dursun Fakih Camii onun hizmet ettiği yerler arasında. Sevecen bir mizaca sahip Ali Hoca. Cemaat ve esnaf tarafından çok seviliyor. Caminin eksikliklerinin giderilmesinde, esnafla diyaloğu önemli yer tutuyor. Bazılarının evlerine giderek birebir ziyaretler gerçekleştiriyor.
Kütüphanenin hikâyesi ise ilginç. Cemaat ve esnafın kısa sürede sevgisini kazanan Bitim, camiye namazlardan önce gelen cemaatin boş oturduğunu görünce iki raflık bir kütüphane kurmaya karar verir. Daha sonra kütüphaneye ilginin artmasıyla esnaftan da destek alarak kütüphaneyi büyütür. Bir de kamelya ve küçük bir havuz yaptırır. Konyalı sahaflar da "Bu hayır işinde bizim de tuzumuz bulunsun" diyerek çeşitli kitaplar bağışlar.
Ali Bitim, kütüphanede her hafta cuma günü kitap okuma programları düzenliyor. Okumayı teşvik etmek için de sabah namazından sonra cemaate çorba ikram ediyor. Şimdilik 20 kişilik bir öğrenci grubu var. Yakında esnaflara yönelik de benzeri bir çalışması olacak. Kütüphane, sabah namazından yatsı namazına kadar kitap kurtlarına hizmet veriyor.
İlk Osmanlı hutbesi bu camide okunmuş
Cami, sırasıyla Dursun Oğlu, Dursun Fakih ve daha sonra Mecidiyeler adını almış. Ama daha çok Tahir Paşa Camii olarak biliniyor. Rivayete göre Tahir Paşa isimli bir zat her gün cemaatle ilgilenir, dertlerine derman bulur, sıkıntılarını paylaşırmış. Kaynaklara göre, Sultan Yıldırım Beyazıt 1389 yılında Konya'ya geldiğinde ilk cuma namazını bu camide kılmış ve Yıldırım Beyazıt namına ilk hutbe burada okunmuş.
Zaman