Robotlar ekmeğimize göz dikti
İnsan değil de kâr odaklı bakıldığı için, insan yerine robot ikame etmek, 'daha ucuza, daha çok ürün' demek. Azalan hatalar da cabası!
Bildiğimiz üzere teknolojinin gelişmesine paralel insan emeğine duyulan gereksinim de maalesef azalıyor. Henüz ülkemizde bunun örneklerini çok görmesek de özellikle Uzakdoğu da 'işçi ikamesi robotlar' giderek çoğalmakta. Gerçi ülkemizde de, başta metropollerin kaynak semtlerindekiler olmak üzere, son yıllarda kasiyerlerin yerini almaya başlayan otomatik ödeme makinelerinin çoğaldığını görüyoruz ki bu da bize geleceğimize yönelik oldukça net bir ipucu veriyor. Ama dediğimiz gibi bizde bu tür robotik yönelimler henüz son derece kısıtlı.
En nihayetinde insan değil de kâr odaklı bakıldığı için, insan yerine robot ikame etmek, 'daha ucuza, daha çok ürün' demek. Azalan hatalar da cabası! Maaş, yemek, sigorta, yol vb. gibi masraflar zaten yok! Kısacası ar-ge çalışmaları vb. gibi geliştirme aşamalarındaki masrafların aşılmasının ertesinde yıllık bakım masrafından başka bir gider çıkarmıyorlar. Bir nev'i çöpsüz üzüm yani.
İşte SamMobile'da okuduğumuz habere göre, Samsung da robot işçilerin kullanılmasına yönelik girişimlerine hız veriyor. Kararın başat sebebi, Çin'de işçi maaşlarının giderek yükselmekte oluşu. Haliyle Samsung da montaj ve üretim bandı gibi otomasyona dayalı iş yüklerini mümkün olabildiğince robotlara kaydırıp maliyetten tasarruf etmeye çalışıyor. Bu bağlamda Kore Hükümeti de Samsung'a 15 milyon dolarlık bir yardımda bulunmuş ki kendilerinden talebi G. Kore'de -yani kendi evlerinde- kullanılabilecek robotları geliştirmeleri. En nihayetinde hem bu tür ürünlerin ihracı daha pahalıya geliyor hem de komşuları Japonya robot endüstrisinde son yıllarda son derece ciddi atılımlara imzasını atmaya başladı. 2018 yılına takvimlenen hedef ise yukarıda da belirttiğimiz gibi, özellikle kendilerine yüksek maliyet kalemi oluşturan Çin laboratuvarlarını Samsung'un kendi fabrikalarındaki robotlarla değiştirmek. Nihai amaçsa, uzun vadede, iş gücünün ekseriyetini robotların oluşturacağı akıllı fabrikalar üzerinden üretimde tamamıyla yeni bir kapı aralayabilmek.
yenişafak
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.