Said Nursi, Anadolu’dan dünyaya seslendi
Ankara Bitlis Günleri kapsamında “İdris’i Bitlisi’den Said Nursi’ye Paneli” düzenlendi
Mustafa Oğuz’un haberi:
RİSALEHABER-Ankara Bitlis Günleri kapsamında “İdris’i Bitlisi’den Said Nursi’ye Paneli” düzenlendi. AKM’deki panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. İbrahim Kavaz yaptı. Kavaz, Bitlis’i Bitlis yapan değerlerin hep ilim adamlarının eseri olduğunun altını çizerek; hayatları, yaşadıkları ve eserleriyle aynı zamanda fikir dünyamıza katkılarıyla Bediüzzaman Said Nursi gibi şahsiyetleri sürekli ve geniş platformlarda anlamak gerektiğini söyledi. Kavaz; “Bitlis’ten çıkıp, bütün dünyaya seslenen Said Nursi’nin eserleri de Anadolu’yu aşmıştır” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç Dr. Yaşar Baş, İdris’i Bitlisi’yi anlattı. Baş; “İdris’i Bitlisi’nin ilim, düşünce ve siyaset adamı olduğunu ifade edebiliriz. Zaten ansiklopedik bir ilim adamı olarak tanımlanmaktadır. Felsefe, siyaset, yazı bilimi, musiki, astronomi ve tıp alanında döneminin eğitimlerini aldığını ve eserler verdiğini görüyoruz. 21 eserinden 15’i Farsça, 5’i Arapça, 1’İ Türkçedir” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Bülent Akot, Muştak-ı Bitlisi’yi (Müştak Baba) anlattı. Akot; “Müştak Baba seyyiddir. Osmanlı padişahı 2. Mahmut’a danışmanlık yapmıştır. Şiire hakimdir. Aksiyon, topluma yön veren bir davranış modeli sergilemiştir. Siyasete danışmanlık yönüyle girmiştir. Tasavvufi açıdan aşkını yaşayan biridir” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Dündar Ali Kılıç, Seyyid Sıbgatullah el Arvazi’yi (Gavs-ı Hizani) anlattı. Kılıç; “Seyyid Sıbgatullah bölge halkı üzerinde irşad hizmeti gerçekleştirmiştir” dedi. Onun “sükutumuzdan istifade edemeyen konuşmamızdan da istifade edemez” sözünü aktaran Kılıç, bu ilim insanlarının toplumun değerlerine büyük katkıları olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, Bediüzzaman Said Nursi ve Medresettüzzehra projesine dikkat çekti. Demirtaş şunları ifade etti; “Said Nursi, iman hakikatleri için yaşadığı coğrafyayı ve ismini gittiği her yerde tutan bir insandır. Bediüzzaman ‘ekmeksiz yaşarım hürriyetsiz yaşayamam’ prensibiyle hayatını sürdürdü. Onun yaklaşımı, her zaman birleştirici bütünleştirici bir yaklaşım olmuştur. Kurtuluşun kılıçta değil kalemde arayan bir dünya görüşüne sahiptir. Dünyada cehalet, zaruret ve ihtilaf ile mücadele edilmesini ister. Bunları da eğitimle, sanatla ve ittifakla yani bir araya gelerek yapabileceğimizi söyler. Toplumu bir arada tutmanın reçetesini 100 yıl önce bizlere sunmuştur. O, toplumun ihtiyaçlarını gözeten ve ona dayatılmayan bir eğitim modelini savunmuştur. Toplumu felaketlere sürükleyenin savurganlık olduğunu söylemektedir. Döneminde büyük bir eğitim seferberliği başlatmış ve bu konuda sürekli girişimlerde bulunmuştur.”
Bitlis Milletvekili Vahid Kiler; “Fuarlar düzenlemekten daha fazla önemsediğimiz bir şey var; o da bu tür toplantıları ve etkinlikleri artırmaktır. Said Nursi’nin anlatıldığı toplantılarda salonlar ağzına kadar dolmalıdır” dedi.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru da Bitlisli şahsiyetler ile ilgili araştırma merkezi açtıklarının altını çizerek, bu konuda çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.