Said Nursi 'karakol karşısını tercih etti' iddiasına cevap
Bediüzzaman Said Nursi'nin Kastamonu'da karakolun karşısındaki evde kendi isteğiyle kaldığını söylemesi itirazları da beraberinde getirdi
İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER-Doç. Dr. Adem Ölmez, Bediüzzaman Said Nursi'nin Kastamonu'da karakolun karşısındaki evde kendi isteğiyle kaldığını söylemesi itirazları da beraberinde getirdi.
Doç. Ölmez, her ne kadar biyografilerde, tarihçelerde bu konunun tartışmalı olduğunu hatırlatsa da okuyucular Abdülkadir Badıllı ağabeyin eserinden farklı bir görüşe dikkat çekti.
BADILLI AĞABEY: BEDİÜZZAMAN'IN PERDE ASMASINA BİLE MÜSAADE EDİLMEDİ
Badıllı ağabeyin "Mufassal Tarihçe-i Hayat" adlı eserinde yaptığımız araştırma neticesinde Bediüzzaman Hazretlerinin karakol karşısındaki ikametinin gönüllü değil emniyetin istediği şekilde olduğu belirtiliyor:
"Üstâd Bediüzzaman’ı Kastamonu’ya götüren muhafızlar, mahkemenin kararı gereğince onu, oranın emniyetine teslim ederler. Çünkü kararda, “Bir sene Kastamonu vilâyetinde polis gözetimi altında bulundurulacak” hükmü vardır. Kastamonu emniyeti de koskoca Bediüzzaman’ı alelade bir insanmış gibi teslim alarak, Kastamonu’nun Araba pazarı semtindeki çarşı polis karakoluna yerleştirdiler. Böylece Hazreti Üstâd Bediüzzaman’ın -Yüzbin kere hâşâ- onun şahsiyetine alelâde, ayyaş veya -Hâşâ sümme hâşâ- canî bir insanmış gibi karakollarda, zamanın fasık polislerinin içerisinde bırakılmasına cevaz gösteren ve ona bunu reva gören, devrin hükûmet adamlarının tinet, anlayış ve karakterlerine bir ölçü olmak için kâfi bir mi’yardır.
"Hazreti Bediüzzaman böylece ilk üç ayını polis karakolunda geçirdikten sonra, yine Vâlinin ve emniyetin müsaadeleriyle, aynı karakolun karşısında ve aralarında ancak iki üç metre kadar bir mesafe bulunan ahşap ve çok köhne bir evi kirasını kendisi ödemek üzere kiralayarak yerleşti. Burada onun her hareketi karakolca gözetleniyor ve kolaylıkla görülüyordu. Evinin karakola bakan odasının pencerelerine perde asılmasına müsaade edilmemişti. Pencereleri perdesizdi. Karakoldaki polisler istedikleri anda onu görebiliyorlardı. İşte Hazreti Üstâd Bediüzzaman’ın Kastamonu’daki yürekler parçalayıcı hazin hayatının acı tablosu..."
ADEM ÖLMEZ NE DEMİŞTİ?
Doç. Dr. Adem Ölmez, Tv111'de yayınlanan "Tarih İçinde Bediüzzaman" programında, Said Nursi'nin Kastamonu hayatına dair "Bediüzzaman, karakolun karşısındaki evi kendi isteğiyle mi tuttu, yoksa zorla mı oraya yerleştirildi?" şeklindeki soruyu cevaplamıştı. Doç. Ölmez, eldeki verilere bakıldığında Bediüzzaman'ın karakolun karşısındaki evi kendi iradesiyle tercih ettiğinin anlaşıldığını ifade ederken; devlet tarafından tahsis edilen evi ise fakir ve muhtaç bir aileye verdiğini belirtti.
O yıllarda Doğu Anadolu'dan Batı Anadolu'ya birçok sürgün vakıalarının yaşandığını vurgulayan Ölmez; bu şekilde sürgün gelmiş ailelerden birisinin kalacak yer sorununu çözmek için Bediüzzaman'ın devlet tarafından kendisine tahsis edilen evden vazgeçtiğini ve daha sonra karakolun karşısında kendisine bir ev tuttuğunu ifade etti.
Bu açıdan Bediüzzaman'ın karakol karşısında oturmasının emniyetin bir tedbiri değil, kendisinin bir tercihi olarak göründüğünü belirten Ölmez; ancak bu konunun biyografi çalışmaları içinde ihtilaflı bir mesele olduğunu sözlerine ekledi.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.