Said Nursi, projesini devlete değil topluma emanet etti

Said Nursi, projesini devlete değil topluma emanet etti

Medresetüzzehra Sempozyumu'nun kapanış oturumunda önemli mesajlar vardı

Ahmet Bilgi'nin haberi:
Foto: Engin Toprak

RİSALEHABER-VAN

Van'da üç gün boyuna devam eden Medresetüzzehra Sempozyumu kapanış oturumu ve yayınlanan sonuç bildirisi ile sona serdi.

Kapanış oturumunda konuşan Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, sempozyuma katılan fikir insanlarının özgür bir ortamda düşüncelerini anlattığını, tebliğciler kadar dinleyicilerin de katılımcı olduğunu söyledi. Aksoy, "Akademisyenler birbirlerini tanıyor, konuşuyor, görüşüyor. Tam anlamıyla bir tearüf gerçekleşiyor. İnşallah sempozyumlar devam edecek. Çünkü Bediüzzaman Hazretlerinin bir çok sempozyuma konu olacak görüşleri var" dedi.

BEDİÜZZAMAN MEDRESETÜZZEHRA'YI DEVLETE DEĞİL TOPLUMA EMNAET ETTİ

Avukat Sefa Mürsel de sempozyumla birlikte Medresetüzzehra projesinin ete kemiğe büründüğünü vurguladı. Söz konusu faaliyetin Bediüzzaman'ın öngörüsü olduğuna dikkat çeken Mürsel, "Bu öngörü gerçekleşecektir. Bu ideal ete kemiğe bürünmüştür. Zihinlerde nasıl yapılacağına dair mücerretten müşahassa giriyor. Bu idealinin peşini hiç bırakmayan Bediüzzaman Hazretleri projesinin devlete değil topluma emanet etti. Medresetüzzehra bir sivil toplum alternatif eğitim projesidir" şeklinde konuştu.

BEDİÜZZAMAN BU TOPRAKLARIN MAHSULÜDÜR

Eğitimci Besatmi Çiftçi ise Türkiye'nin kaybettiği değerleri bugüne kadar hep başka yerlerde aradığını belirtti. Çiftçi, "Biz bu değerleri aramak için Van'dayız. 100 yıl önceki fikirleri tartışıyoruz ama değişen bir şey yok. Sıkıntılarıma yol açan sebepler aynı olduğu gibi Bediüzzaman Hazretlerinin önerdiği çareler de aynı tazeliğini koruyor. Çünkü Bediüzzaman yerlidir, tamamen bu toprakların mahsülüdür" dedi.

MEDRESE İFADESİNDEN KORKMAMAK LAZIM

Risale-i Nur hareketinin "mahviyet" üzerine kurulduğunu ifade eden Dr. İsmail Benek, "Medresetüzzehra bir modeldir. Bunun da modellemesi gerekiyor" dedi. Medrese ifadesinden korkulmaması gerektiğine dikkat çeken Benek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bediüzzaman Hazretleri için her yer bir medresedir. Trene biner medrese-i seyyare der, hapse girer medrese-i Yusufiye der, her evin bir medrese olduğunu söyler. Bazı insanlar medrese ifadesinden korkuyor. Bizim projemizin adı sonuna kadar Medresetüzzehradır."

RİSALE-İ NUR YAYGIN EĞİTİMİ SAĞLAMIŞTIR

Medrese kavramının bizi yeniden tarihi hafızamızla buluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Ahmet Yıldız ise, "Medresetüzzehra İslamın toplumla buluşmasını biçimlendiren bir remizdir. Risale-i Nur yaygın eğitimi sağlamıştır. Kur'an-ı Kerim her zaman kendini gösterecek araçlar bulur. Medresetüzzehra da bunlardan biridir" dedi.