Said Nursi'nin hem kardeşi hem de talebesiydi

Said Nursi'nin hem kardeşi hem de talebesiydi

Bediüzzaman Said Nursi'nin kardeşi ve talebesi, Abdulmecid Nursi (Ünlükul)'yi, vefat yıldönümünde rahmetle anıyoruz...

Ömer Özcan'ın yazısı - RisaleHaber

Sofi Mirza’nın üçü kız, dördü erkek olmak üzere yedi çocuğu vardır. Sırasıyla; Dürriye, Âlime, Abdullah, Said, Muhammed, Abdülmecid ve Mercan… Tam ortadaki isim Bediüzzaman Said Nursi’dir. Bu durumda, Said Nursi’nin iki ablası, bir ağabeyi ve iki erkek kardeşi ile bir kız kardeşi vardır. Abdülmecid Nursi, Bediüzzaman’ın en küçük erkek kardeşidir, âilenin de 6. çocuğudur.

***

Bediüzzaman İşârat-ül İ'caz ve Mesnevi-i Nuriye eserlerinin tercümesini niçin kardeşine yaptırdı?

Abdülmecid Nursi 1884 Nurs Köy’ü doğumludur. Ağabeyi Bediüzzaman Molla Said’ten Arapça ve Arap Edebiyatı üzerine sağlam dersler almış ve bu konuda kendisini çok iyi yetiştirmiştir. Bu eğitim, Bediüzzaman’ın Eski Said döneminde, 1900’den itibaren Van Horhor Medresesinde 14 yıl süreyle devam etmiştir. Bu sebeple Bediüzzaman, İşârat-ül İ'caz ve Mesnevi-i Nuriye eserlerinin Arapça'dan Türkçeye tercüme edilmesi işini ona vermiştir.

Bayram Yüksel ağabeyden kayıtlarımızda şöyle bir hatıra vardır: 

“Yozgatlı Hoca Haşmet, Mesnevî-i Nuriye’yi tercüme için Üstad’dan izin istedi. Üstad’ımız ‘Yok’ dedi, ‘Yapamazsın! Ancak benim lisan ve üslûbuma yakın birisi yapabilir’ dedi, müsaade etmedi…” Tercüme işini kendi lisanına aşina olan talebesi ve kardeşi Abdülmecid ağabeye vermişti Hz. Üstad. (Ağabeyler Anlatıyor-1 sayfa 102)

Ürgüp Müftülüğü ve Konya İmam Hatip Okulunda öğretmenlik yaptı

Merhum ağabeyimiz bazı illerde muâllimlik yaptıktan sonra, ilmî vukufiyetinden dolayı 1940 yılında Ürgüp’e Müftü olarak tayin edilir. Bu görevi 15 sene devam eder.

1955 senesinde kızının Konya Kız Öğretmen Okuluna başlamasıyla Konya’ya taşınır. Konya İmam Hatip Okulu Koruma Derneği idarecilerinin arzuları üzerine bu okulda tekrar öğretmenliğe başlar ve çok sayıda talebe yetiştirir. Sonra sebepsiz küçük bahanelerle bu görevinden alınır.

Ağabeyi Bediüzzaman ile çok az görüşebilmişti

Abdülmecid Nursi, Yeni Said döneminde ağabeyi Bediüzzaman hazretleriyle ancak birkaç kere yüzyüze görüşebilmiştir. Bunlardan birisi; Isparta’da bulunan ağabeyine ziyareti, diğeri de; Bediüzzaman’ın Konya’ya ziyareti sırasında, kardeşinin evinin önünde otomobilden inmeden ayaküstü buluşmasıdır.

Resmî soyadı, adının açıklamasıdır

Mecid; kelime olarak “ünlü, şanlı” manasına gelir. Abdülmecid de “Ünlü’nün Kulu” olarak tercüme edilebilir. İki kelime birleştirilince “Ünlükul” olur. Yani merhum ağabeyimizin resmî soyadı, adının açıklamasıdır.

Mezarı Konya’da Mevlâna’ya yakındır

Abdülmecid Nursi 11 Haziran 1967 Cuma günü Konya’da vefat etmiştir. Mezarı Konya’da Mevlâna hazretlerinin türbesinin karşısındaki Üçler Kabristanındadır. Abdülmecid ağabeyimizi vefatının 44. Yılından binler Fatihalar ile anıyor, Allah’tan rahmet niyaz ediyoruz…

www.RisaleHaber.com