Said Nursi'nin ırkı ne olursa olsun o Bediüzzaman'dır
İhsan Süreyya Sırma, Ahmet Taşgetiren, Adem Ölmez ve Erol Çalı "Hz. İbrahim ve Dostluk Yansımaları" üzerine konuştu
Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-Şanlıurfa'da düzenlenen 1. Hz. İbrahim ve Dostluk sempozyumu, ikinci gün oturumlarıyla devam etti. İkinci günün sonundaki panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Abdullah Ekinci yaptı. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, gazeteci Ahmet Taşgetiren, Doç Dr. Adem Ölmez ve Erol Çalı "Hz. İbrahim ve Dostluk Yansımaları" üzerine konuştu.
SAİD NURSİ TÜRK OLSA, KÜRT OLSA, ARAP OLSA NE YAZAR
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma:
Orta 1'den 2'ye geçtiğim sene Pervari'ye gittim. Hüseyin amca beni çağırdı. Cebinden küçük bir kitap çıkardı. "Bana oku" dedi. Kitabın adı gençlik risalesi. Türkçe bilmediği için okuyamıyor. Ben de Bediüzzaman'ı ilk defa o zaman duydum. Bir ara "ver onu cenderme" dedi. Meğer jandarma baskını oluyormuş. Kitabı onun için sakladı. O zamanlar öyleydi. Ama şimdi valilerin, milletvekillerinin önünde Üstad Bediüzzaman konuşuluyor. Bunun için şükrediyorum.
Biz Hz. İbrahim'i (as) Hz. Muhammed (asm) sayesinde tanıyoruz. Hz. İbrahim'in ırkıyla ilgili de çok değişik inançlar, iddialar var. Said Nursi için de var. Said Nursi Türk olsa, Kürt olsa, Arap olsa ne yazar. O Bediüzzaman'dır. İster Amerikalı ister Rus kökenli olsun başımızın tacıdır. Müsbet milliyetçilik yoktur.
Allah Hz. İbrahim'e niye Halil dedi. Üç sebebi var.
1-İnancı için herkese karşı çıkıp ateşe atılmayı kabul ettiği için.
2-Putlar kıracak kadar cesur.
3-Oğlunu Allah emretti diye kesecek kadar O'na sadık.
BEDİÜZZAMAN URFA'NIN İTTİHAD-I İSLAM’DA ÖNEMLİ VAZİFE YAĞACAĞINI SÖYLÜYOR
Doç Dr. Adem Ölmez:
Hz. İbrahim nübüvvet çizgisinin, dostluk halkasının önemli bir temsilcisi. Hz. İbrahim sehavet sahibi idi. Bir gün misafri gelmese üzülürdü. 15 gün kimse gelmeyince Hz. Cebrail gitti. Hz. İbrahim ikramda bulundu. Hz. Cebrail "ücretini vermeden olmaz" dedi. Hz. İbrahim, "başta Bismillah sonunda Elhamdülillah ücrettir" dedi. Halil ünvanına layık olduğunu gösterdi.
Bediüzzaman son 100 yılda problemleri barış, asayiş, müsbet hareket, kardeşlik ve dostlukla çözmeye çalıştı. Kadın, ihtiyar, çocuk, gençlerle ilgili risaleler yazdı. Dünyada okunmasının sebebi de bu. Bediüzzaman Urfa'ya özel bir anlam atfetti. Urfa ile ilgili övücü sözleri boşuna değildir. Urfa'nın çeşitlilikleri yaşatma kabiliyeti var. Eskiden beri böyledir. Bediüzzaman Urfa'nın ittihad-ı İslam konusunda önemli vazife yağacağını söylüyor.
BÜTÜN BİR ÜMMET OLARAK KARDEŞLEŞMEK GEREKİYOR
Ahmet Taşgetiren:
Kalpleri biribiryle ısındıran Allah'tır. Bizi kardeş ilan eden O'dur. İmanda birlikteysek kardeşlikte de biriz. Kardeşlik yara alırsa imanda problemler başlamış demektir. Hz. Peygamber (asm) gıybeti, bilmeden konuşmayı kaldırıyor. İyice bilmediğini konuşma, peşine düşme, zandan kaçının diyor. Kaş, göz işaretini bile yasaklıyor. Söz getirip götürmek yasaklanıyor. Kibirlenmemeyi, aldatmamayı, haset etmemeyi emrediyor.
İnsan, cemaat, kavim, aile ilişkilerinde problem var. Bana sık sık soruyorlar: Cemaatler arası ilişkiler nasıl iyileşecek diye. Son zamanlarda daha iyi hale geldiğini müşahede ediyorum. 28 Şubat hiçbirimizin ayırt edilmeden biçildiği bir dönem. O zaman anladık ki kimse kayrılmıyor. Birbirimize dua etmeliyiz. Kişilerin nefsi olduğunu gibi grupların da nefsi oluyor. Ahireti ölçü alarak yaşayalım. Yarın orda bize ırkımız, gurubumuz sorulmayacak. İmanımız, inancımız sorulacak. Bütün bir ümmet olarak kardeşleşmek gerekiyor.
HZ. İBRAHİM (AS) İLE BEDİÜZZAMAN'IN HAYATI ARASINDA BENZERLİK
Erol Çalı:
Hz. İbrahim (as) ile Bediüzzaman'ın hayatı arasında çok paralellikler var. İçindikleri durum birbirine çok benziyor. Hz. İbrahim geldiğinde cemiyet tevhidi kaybetmişti. Yoktu. Hükümdarların, kralların kendilerini ilah ilan ettikleri bir dönemdi. Bediüzzaman'ın döneminde ise tevhidi sıfırlama çabası vardı.