Said Nursi'nin Japon Başkumandana gönderdiği Risale-i Nur bulundu
Said Nursi'nin Japon Başkumandanı Mareşal Nogi Maresuke'ye gönderdiği Risale-i Nurlardan bir tanesi bulundu
Ahmet Bilgi'nin haberi:
RİSALEHABER-Bediüzzaman Said Nursi'nin Japon Başkumandanı Mareşal Nogi Maresuke'ye gönderdiği Risale-i Nurlardan bir tanesi bulundu.
Samsun Araştırma Kültür Eğitim Vakfı gönüllülerinin Japonya ziyaretinde, merhum Bayram Yüksel ağabey vasıtasıyla bizzat Bediüzzaman'ın başlatmış olduğu Japonya hizmetlerinin inkişafı için gönderdiği Risale-i Nur, Tokyo Camiinde görüldü.
Bediüzzaman İstanbul’dan dostu olan Japon Başkumandanına altı adet risale gönderdi. Başkomutanın vefatı dolayısı ile kendisine verilemez ancak Tokyo camisi kütüphanesine bırakılır. Ancak risaleler değişik kişilerce oradan alınmış olup ellerinde sadece muhafaza ve hatıra niyetiyle Tiryak Risalesi mevcut bulunmaktadır.
JAPON BAŞKUMANDANI BENİM AHBABIMDIR BENDEN ONA SELÂM SÖYLE
Japon başkumandanı ile Bediüzzaman hazretlerinin ahbablığı hakkında, 1951 senesinde asker olarak Kore’ye yollanan Bediüzzaman’ın talebesi ve hizmetkârı Bayram Yüksel ağabey şöyle anlatır:
“Kore’ye gitmek üzere ve gideceğim zaman, gelip Üstâdım Bediüzzaman Said Nursi ile vedalaştım. "İnkar-ı Uluhiyete karşı Kore’ye gitmek lazım... Japon başkumandanı benim ahbabımdır. Benden ona selâm söyle” dedi ve beş altı adet risalelerden vererek “bunları başkumandana ver” demişlerdi.
Bediüzzaman Said Nursi'nin Japon Başkumandanına gönderdiği Risalelerden Tiryak Risalesi
VEFAT ETTİ
Bayram Yüksel Ağabey, bu hadisenin neticesini şöyle bağlıyor:
“Kore’ye gittik, çok tehlikeli cephelerde harbler yaptık. Bir müddet sonra bizim tabur olduğu gibi Tokyo’ya uğradı. Ben kumandanlarımıza çıktım: "Ben Üstâdım Bediüzzaman’ın kitablarını getirdim. Japon başkumandanına teslim etmem lâzım...” dedim. Kumandanlar hiç itiraz etmediler. “Git, fakat yanına iki kişi daha al” dediler.
Ben de dindar bir çavuşla bir eri yanıma aldım. Risaleleri alarak bir taksiye atladık. Türklerin bulunduğu yere gittik. Zâten adres almıştım. Türklerin Camiine vardık. Müezzini bulduk. Müezzin de bizi evine götürdü, yemek yedirdi. Ben Üstâdımızın selâmını tebliğ ettim. Bu kitapları da Üstâdımız Bediüzzaman Hazretleri Japon başkumandanına gönderdi. O, Üstâdımızın ahbabı imiş, birbirleriyle muhabere ediyorlarmış... İstanbul’da görüşmüşler ve saire” dedim.
BU CAMİYİ YAPTIRAN DA BAŞKUMANDANDIR
Onlar çok sevindiler ve “Zâten bizi buraya getiren, bize bu câmiyi yaptıran başkumandandır. Fakat maalesef vefat etti” dediler. Biz Bediüzzaman’ı çoktan tanırız. Üstâd müstesna insandır, biz ta Rusya’da iken onu seviyor ve takdir ediyorduk, ilaahir!..”
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.