Sanal Gerçeklik Gözlüğü Gelecek Vadediyor mu?

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Gelecek Vadediyor mu?

Bir filmi sinema ekranı yerine sahnenin içinde izlemek ve doğrudan aksiyonu hissetmek mümkün mü?

anal Gerçeklik (Virtual Reality - VR) ve 360 Derece Video gibi yeni teknolojiler müşterilerine bu duyguyu tatma vaadinde bulunuyor. YouTube ve Vimeo gibi siteler, amatör veya profesyoneller tarafından hazırlanan kısa VR filmleri yayınlıyor.

Bu filmler pahalı sanal gerçeklik gözlükleriyle izlenebiliyor, ancak birçok tüketici, cep telefonlarını Google’dan 15 dolara alabilecekleri karton kutulara koyarak bu tür filmleri izlemeyi tercih ediyor. VR filmlerinin çoğu bilgisayar ortamında yapılan animasyonlardan veya lunaparklarda bulunan eğlence trenlerine binmek gibi deneyimler sunan sahneleri içeriyor.

Her bahar Texas eyaletinin Austin kentinde South by Southwest (SXSW) adıyla bir dizi interaktif film ve müzik etkinliklerini içeren bir festival düzenlenir. Son festivalde insanlar sanal gözlük takarak Baltimore’da çekilen mafya komedisinin bir bölümünü izledi. “Organize Suçta Kariyer Olanakları” filmini çeken yapımcılar, 360 derecelik Sanal Gerçeklikle yapılan ilk film olduğunu iddia ediyor. Seyircinin etrafında döndüğünde görülecek olan sahne ekibini kapsayabilmesi için de yapımcılar, filmin bir parçası olan yapım sürecini gösteren sahte belgesel “mockumentary” yaptı.​

Sanal Gerçeklik Turizmi

YouVisit, insanların dünyadaki egzotik mekanlarda evlerini hiç terk etmeden gezebilecekleri sanal gerçeklik filmleri yapan bir şirket. Pazarlama müdürü Suzanne Sanders’a göre filmler insanları gerçekten seyahat etmeye teşvik edebilir. Ayrıca bu filmler, fiziksel rahatsızlığı nedeniyle seyahat edemeyen insanlara görsel içerik de sunuyor.

“Bu deneyim çocuklar için, seyahat edemeyenler ve seyahat deneyimi yaşayamayanlar için çok değerli” diyen Sanders, sanal seyahatin insanlara Manhattan semalarında helikopter turu ya da denizlerde gemi turu imkanı sağladığını belirtiyor.

Sanal gerçeklik gözlükleri, bilgisayar oyuncularının bir süredir gözdesi. Ancak bu gözlükleri kullanan birçok insan baş dönmesi ve mide bulantısı gibi yan etkilerden şikayetçi.

Geleceğin Sineması

South by Southwest festivaline katılan şirketler değişik görsel ve işitsel araçlar kullanarak geliştirdikleri özel efetkleri meraklılara sunuyor. Japon firması olan NHK Medya Teknoloji, 8K çözünürlüğünde üç boyutlu bir filmi salonun değişik yerlerine 24 hoparlör yerleştirerek gösterdi. Görsel efektler yüksek çözünürlükte sinema ekranından fırlarken müzik de insanları sarıyor. Ancak şirket sözcüsü, kurulumu yarım milyon dolara mal olan bu aygıtın özel sinemalar haricinde kullanılmasını beklemenin şimdilik olanaksız olduğunu belirtiyor.

Salt Lake City merkezli Fulldome.pro şirketi, erişimi daha kolay bir deneyim sunuyor. Şirket, planetaryum denilen film gösterimini biraz daha geliştiren ve izleyenlerin zorlanmadan izleyebileceği kubbe biçimli bir sinema ekranı oluşturdu. Seyircilere koltuklarını geri yatırarak filmi 180 derecelik bir ekranda izleme olanağı sunuldu.

Şirketin Teknoloji Şefi Nitai Flick Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bu yöntemin izleyicilere sanal gözlüklerinden daha fazla avantaj sağladığını söyledi.

“Görüş alanını sanal gözlüklerin sunabileceğinden daha fazla doldurabiliriz” diyen Flick, üç boyutlu sinema deneyimi sunabileceklerini de belirtiyor.

Flick, birçok prodüksiyon şirketinin kubbe ekranlar için film çekmeye başladıklarını söyledi.

Kimse kubbe ekran teknolojinin sinema sektörünü nasıl etkileyeceğini öngöremiyor. Sinema salonu sahipleri de kısa vadeli olduğunu düşündükleri bir teknoloji için fazla yatırım yapmaya yanaşmıyor.

Ancak sinema sektörü, ev sinema sistemleri, internet film siteleri ve yaygın korsanlıkla da rekabet ediyor. Eğer sinema salonları insanlara bulamayacakları deneyim sunabilirse, bu sektörün geleceği sanıldığından daha da parlak olabilir.

Amerikanın sesi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.