SBS'de herhangi bir değişiklik söz konusu değil

SBS'de herhangi bir değişiklik söz konusu değil

MEB Müsteşarı Tekin, Ankara 18. İdare Mahkemesinin SBS kararına ilişkin "Herhangi bir değişiklik,farklılık söz konusu değil. Bugünkü karar, yürütmeyi durdurmanın nihai kararı" dedi.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Temmuz'da yapılan SBS yerleştirmelerine ilişkin 2 dava açıldığını anımsatarak, 15 Ocak'ta 2014'te Ankara'daki İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı.

Tekin, mahkemenin kararını bu kadar uzun sürede vermesinin bir eleştiri konusu olduğunu belirterek, yürütmeyi durdurma ile ilgili kararın ivedilikle verilmesi gerektiğini dile getirdi.

15 Ocak'ta verilen kararın ardından mahkemenin arzusu doğrultusunda yeniden bir değerlendirme yaptıklarını hatırlatan Tekin şunları kaydetti:

"Bizce yanlış olmasına rağmen mahkemenin söylediği şekilde bir değerlendirme yaptık. 103 adayın, virgülden sonraki 4. basamaktaki hesaplamasından dolayı yerinde değişiklik oldu. Bunlardan 99 tanesi bir alt tercihine yerleşmek durumunda kaldı. 4 tanesi de bir üst tercihine yerleşme hakkı elde etti. Alt tercihine yerleşecekler mağdur olmasın diye onlara herhangi bir şey yapmadık. Üst tercihe yerleşebilecek durumdaki 4 kişiye de o gün itibarıyla ulaştık. Eğer arzu ederseniz sizi üst tercihinize yerleştirebiliriz dedik. Onlar arzu etmediler. Herhangi bir değişiklik olmadı. Ama biz mahkemenin kararını, yürütmeyi durma kararını uygulamış olduk. O gün yürütmeyi durdurma verilen davayla ilgili olarak mahkeme bugün nihai kararını verdi.

Zaten biz bugünkü mahkeme kararına ilişkin yapılması gerekenleri, yürütmeyi durdurma kararı verildiğinde yapmıştık. Dolayısıyla yeni olarak herhangi bir şey, herhangi değişiklik, herhangi farklılık söz konusu değil. Bugünkü karar o gün verdikleri yürütmeyi durdurmanın nihai kararı."

Ankara 18. İdare Mahkemesinin SBS kararı

Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını iptal etti.

Bir öğrenci velisi, sınava katılan 718 adayın sonucunun yeniden değerlendirilmesinin puanlardaki standart sapmaları değiştireceği ve bunun da tüm öğrencilerin sıralamasına yansıyacağı gerekçesiyle sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürerek, iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 18. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.

MEB Hukuk Müşavirliği, yürütmeyi durdurma kararına Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etmiş, itirazı görüşen Ankara Bölge İdare Mahkemesi, itirazı reddetmişti.

Davayla ilgili ilk incelemesinde SBS sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı veren Ankara 18. İdare Mahkemesi, davayı esastan da sonuçlandırdı.

Mahkeme, SBS sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarını iptal etti.

Kararının gerekçesi

Ankara 18. İdare Mahkemesinin kararının gerekçesinde, SBS'nin, tüm ülke çapında yapılan ve özel okul ile devlet okulları öğrencilerinin seviyelerini Anayasal eşitlik çatısı altında eşit uygulamayla ölçmeyi amaçlayan bir sınav olduğu belirtildi.

Kararda, "Söz konusu sınava katılan 1 milyon 112 bin 604 öğrenci dikkate alındığında, sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde göz ardı edilen bir kuralın veya hesaplamada yapılacak en küçük bir hatanın, bir çok öğrencinin hakkını etkileyebilecek potansiyele sahip olduğunun kabulü gerekmektedir" ifadesi kullanıldı. 

Olayda, 8 Haziran 2013'te yapılan SBS sonuçlarının Almanca ve Fransızca testlerini cevaplayan 718 adayın yabancı dil testlerine ilişkin değerlendirmede yanlışlık yapıldığının tespit edilmesi nedeniyle Almanca ve Fransızca testlerinden sınava giren adayların yeniden değerlendirmesinin yapıldığı belirtildi.

Bu testlere ilişkin yeni puanların saat 17.00'de açıklandığı, ancak her bir öğrencinin sınavdaki doğruları yanlışlarının her aday için belirlenen ham puanları belirlediği kaydedilen kararda, tüm adayların ham puanları toplamının, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her testin ortalamasının bulunduğu bildirildi.

Hem puanların test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapmasının hesaplandığı anlatılan kararda, adayın her bir teste ait standart puanının, o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüşterme işlemi sonunda elde edildiği belirtildi.

Her test için hesaplanan standart puanların Türkçe ve matematik dersleri için 4, fen bilimleri ve sosyal bilimler için 3, yabancı dili için 2 katsayısı ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanının bulunduğu bilgisine yer verilen kararda, testlerin ağırlıklı standart puanlarının da toplanarak, toplam ağırlıklı standart puanın bulunduğu belirtildi. Kararda, şunlar kaydedildi:

"Bu testlere ait test ortalamaları ve standart sapmalarının diğer tüm öğrencilerin puanını ve Türkiye geneli başarı sıralamasını, dolayısıyla yerleştirme işlemlerini etkilediği anlaşıldığından, yalnızca Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın sınav sonuçlarının ve cevap anahtarının değil sınava giren tüm adayların tamamının sınav sonuçlarının ve cevap anahtarlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.