Şefkatevleri 7 yılda 40 bin kişiye kucak açtı

Şefkatevleri 7 yılda 40 bin kişiye kucak açtı

Ankara dışından gelen hasta ve hasta yakınlarına kucak açan Büyükşehir Belediyesi Şefkatevleri, Onkoloji Hastanesi yakınında açılan 5. merkez ile yatak kapasitesini 440'a çıkardı.

Otel konforunda 160 yatak kapasitesi ile konuklarını ağırlamaya başlayan Onkoloji Şefkatevi, tedavisi bazen aylarca süren hastalara hizmet veriyor.

Kalacak yeri olmadığı için park ve bahçelerde yatmak zorunda kalan vatandaşların barınma sorununa ilaç olan, sıcak bir ortamda 7 yıldır hizmet veren şefkatevleri ihtiyaç doğrultusunda büyümeye devam ediyor.

Etlik'te 24 Nisan 2003 yılında 45 yatak kapasitesi ile Türkiye'de ilk kez uygulamaya konulan, örnek bir proje olarak büyük yankı uyandıran şefkatevleri, bugün kent genelinde 5 ayrı noktada aynı anda 440 hasta ve yakınına kucak açıyor. Tedavi durumuna göre kimi hastaların günü birlik kimi hastaların günlerce barınabildiği şefkatevleri bugüne kadar 39 bin 830 hasta ve yakınını ağırladı.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı olarak, ilki 2003 yılında Etlik Osmanlı iş Merkezi'nde açılan şefkatevlerinin ikincisi 2005 yılında Ulus Rüzgarlı'da, üçüncüsü 2007 yılında Varlık'ta, dördüncüsü ise bu yıl içinde Ulus'taki Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin arkasında hizmete girdi. Şefkatevlerinin beşincisi ise Demetevler'deki Ankara Onkoloji Hastanesi yakınında açıldı.

-HASTA VE YAKINLARINA SICAK KUCAK
Ankara Onkoloji Hastanesi'ne 1 kilometre uzaklıkta olan 160 yataklı Onkoloji Şefkatevi, ağırlıklı olarak Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören hasta ve hasta yakınlarına hizmet ediyor. Binanın beşinci katında ilik ve lenfoma hastaları, kendileri için özel olarak hazırlanan odalarda kalabiliyor. 22 kişi kapasiteli özel bölümde, beslenmesi özen gerektiren bu hastalar, kendi yemeklerini mutfakta hazırlayabiliyor.

Yurt dışından gelen dar gelirli hasta ve yakınlarının da faydalanabildiği Onkoloji Şefkatevi'nde hasta ve yakınlarına diğer şefkatevlerinde olduğu gibi barınma, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ile temizlik hizmetleri ücretsiz veriliyor. İçinde banyo, çocuk Oyun ve hobi odaları, dinlenme ve televizyon izleme bölümü, yemekhane, çamaşır, ütü odaları bulunan Şefkatevi'nin konuklarına uzman personeller tarafından da her türlü destek sunuluyor. Hastalar her sabah servislerle hastanelere ulaştırılıyor.

Merkezi ısıtmayla sürekli sıcak bir ortam sunan Şefkatevi, 24 saat açık olarak hizmet veriyor.
Hasta ve hasta yakınlarına moral geceleri düzenleyerek bir nebze olsun sıkıntılarını gidermeye çalışan şefkatevlerinin yetkilileri, burada da yol parası olmayan, giysi sıkıntısı çeken ya da hastanedeki bürokratik işleri yapmakta zorlanan konuklarına da her konuda yardımcı oluyor.

- "SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN GÖREVİNİ YERİNE GETİRİYORUZ"
Şefkatevleri projesinin Türkiye'nin farklı kentleri tarafından örnek alınan bir proje olduğunu dile getiren Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Adnan Şeker, sosyal belediyeciliğin görevini yerine getirdiklerini kaydetti. Oldukça maliyetli bir tedavi gerektiren uzun soluklu bir hastalık olan kanser ile mücadelede hasta ve yakınlarına sıcak bir ortam sunmaya çalıştıklarını ifade eden Şeker, "Ankara'da şifa arayan konuklarımızı ciddi bir maliyetten kurtararak, en azından kafalarının rahat olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Normal şartlarda bir kişi Ankara'da barınma, 3 öğün yemek, temizlik, ulaşım masrafları düşünüldüğünde günde ortalama 100 liradan aşağıya kalamaz. Hastasıyla beraber iki kişi günlük 200 lira, bir ayda 6 bin lira para yapar. Bu da ciddi bir rakam" diye konuştu.
Şefkatevleri'nde temizlik ve hijyene çok önem verildiğini dile getiren Şeker, odaların her gün temizlendiğini, nevresim ve çarşafların ise değiştirildiğini söyledi.

- EN FAZLA HASTA HAKKARİ'DEN GELİYOR
Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastaları ve yakınlarını ağırlayan Şefkatevleri'nin konukları arasında birinci sırada Hakkari ilinden gelenler, sonrasında Van ve Diyarbakır yer alıyor. Özellikle uzun tedavi gerektiren kanser, tüp bebek tedavisi ve kalp hastalıkları nedeniyle Başkent'te şifa arayan hasta ve yakınlarının başvurduğu şefkatevlerinden çoğunlukla erkekler faydalanıyor. Konukların tedavi gördüğü hastanelerin başında ise Numune Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi geliyor.

- ŞEFKATEVLERİ HİJYENİK VE MODERN ORTAMIYLA HUZUR VERİYOR
Tedavisi oldukça zorlu ve uzun süren hastaların sıkıntılarını bir nebze olsun rahatlatan Onkoloji Şefkatevi'nin konukları, verilen hizmetten duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Şefkatevi misafirlerinden bazılarının görüşleri şöyle:

Hüseyin ve Suphiye Sayat:
"Ankara'ya Mardin'den geldik. İkimiz de birçok hastalıkla mücadele ediyoruz ve 6 yıldır sık sık tedavi olmak için buraya geliyoruz. İlk yıllar çok zorlandık ama Allah Melih Gökçek'ten razı olsun. 2 yıldır Şefkatevlerinde kalıyoruz. Burası olmasa dilenci gibi olacaktık, borca harca batacaktık, sokaklarda yatıp kalkacaktık."

Fadik Yiğit:
"Kırşehir'den geldim. Onkoloji Hastanesi'nde 1 yıldır tedavi görüyorum. Işın tedavisi göreceğim. Şefkatevini hastane yetkililerinden duydum ve çok memnun oldum. Burası evimiz gibi. Bir önceki geldiğimde çok zor durumda kalmıştım, inanın çaresizlikten ağlamıştım. Buradaki ortam çok güzel, arkadaşlarla sohbet ederek, sıkıntılarımızı da hafifletiyoruz"

Hadi ve Zübeyde Demiroğlu:
"Tokat'tan geldik. 2 aydır Ankara'dayız. Pansiyonda kalıyorduk, hastane yetkilileri bizi buraya yönlendirdi. Çok memnun olduk. Emekliyim, sağlık söz konusu olunca insan parayı düşünmüyor ama burası sayesinde borca harca girmeden, tedavimizi sürdürüyoruz"

Oral – Sabah Hasan ve ablası Nezihe-Mustafa Ahmet:
"Irak Kerkük'ten geldik. Geçen geldiğimizde otelde kalmıştık. Burada daha huzurlu hissediyoruz kendimizi. Çok temiz, hijyenik bir ortam. Bu hizmeti verenlere çok teşekkür ediyoruz"

KAYIT ÇOK KOLAY

Ankara'ya gelip, hastasını hastaneye yatıran ya da sürekli gidip gelmesi gereken hastalığı olan vatandaşların şefkatevlerine kaydı ise çok kolay. Hastanelerin "Sosyal Servis" bölümüne gittiklerinde oradaki görevliler gerekli belge ve şartları hastalara iletiyor.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar, sosyal güvencesi SSK, Bağ-Kur ya da yeşilkart olanlar, hastaneden alınan onaylı belge, ikamet ettiği şehirden aldığı sevk belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, sağlık karnesi fotokopisi ve tedavi süresini gösteren belge ile şefkatevine başvuru yapabiliyorlar.

Haberler