Kaçak tütün satışı ve cep telefonlarının klonlanmasını (kopyalanmasını) engellemeye yönelik yasallaşan kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Şimdiye kadar cep telefonlarından 7 yıl boyunca sinyal alınamazsa bloke ediliyordu ancak artık yeni düzenlemeyle 1 yıl sinyal vermeyen telefonlar bloke edilecek ve bu sayede klonlanması önlenecek.
Peki, telefonların bloke edilmesi ne anlama geliyor? ‘Uluslararası Mobil Cihaz Kodu’ anlamına gelen IMEI, aslında telefonların ‘kimlik numarası’dır. 15 haneden oluşan bu numara tek bir telefona ait olarak belirlenir ve telefonun diğer cep telefonlarından ayırt edilmesi için gereklidir.
Telefon üreticileri tarafından belirlenen bu numaralar zaman zaman kayıt dışı olarak başka telefonlarda klonlanarak kullanılmakta.
Yani bu yeni düzenlemeyle aslında cep telefonlarının IMEI numaraları pasife alınacak. Bu sayede kullanılmayan telefonların IMEI numaraları kullanılarak yapılan telefon klonlama işleminin önü kapatılacak.
Önceden 7 yıl olan pasife alma süresi 1 yıla indirildi. Böylece, bir yıl boyunca SIM kartı takılıp herhangi bir işlem yapılmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından bloke edilerek kullanılmaz hale getirilecek.
Düzenmeyle kaçak tütün satışına ilişkin cezalar da artırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı. Ürün İzleme Sistemi'ne usulsüz müdahalenin de suç kapsamına alınacağı aktarıldı. Tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak.
iha