Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, laleyi anavatanı İstanbul'a döndürmek için yola çıktıklarını anlattı. Lalenin kültürün parçası olduğunu vurgulayan Topbaş, festivale 2005'te 500 bin lale soğanı dikerek başladıklarını kaydetti.
"Laleyi anavatanı İstanbul'a geri getirdik. 500 bin lale ile başladığımız dikimi, bu yıl 30 milyona çıkardık" diyen Topbaş, bu yıl dikilen lalenin tamamının yerli üretim olduğunu, sektör olarak laleciliğin önemli geçim kaynağı haline geldiğini söyledi.
Lale soğanlarının Konya ve Silivri'deki köylerde yetiştirildiğini vurgulayan Topbaş, "Şu an 200 çeşit lale üretimi yapabilir hale geldik. Atalarımız bin 500 çeşit lale üretimi yapabiliyormuş. Bu sayıyı yakalamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Topbaş, 543 bin lale ile oluşturulan bin metrekarelik halıyı gelecek hafta Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenecek etkinlikle gösterime sunacaklarını ve dünya rekoru kırmaya çalışacaklarını söyledi.
Lale Vakfı'nın açılışını önümüzdeki hafta gerçekleştireceklerini açıklayan Topbaş, "Bizim lale ile ilgili çalışmalarımızın ardından Hollanda'daki Lale Müzesi'nin girişine lalenin anavatanının İstanbul olduğuna dair bir bölüm konuldu" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ise lalenin kültürün bir parçası olduğunu belirterek, "Bizi diğer kültürlerden farklı kılan özelliklerden biri de laledir. Unutulan bu değerin yeniden İstanbul'a kazandırılmasından mutluluk duyuyorum. İstanbul'u bir turizm merkezi haline getireceksek lalesiz bir İstanbul düşünemeyiz" görüşünü dile getirdi.
aa