Türklerin ve özellikle Ege Bölgesi’nde yaşayanların geleneksel aperatifi simit bir çok kişinin karnını doyururken bir çok kişinin de ekmek kapısı oluyor. Aydın’da pişiricisinden, dağıtıcısına, susamcısından satıcısına kadar yüzlerce kişi ekmeğini simitten kazanıyor. Bunlardan biri de Aydın’da tam 50 yıldır simit satarak simitçilerin piri haline gelen Faik Şen.
Nazilli Uzun Çarşı’da tam yarım asır her hafta simit tezgahı açan Faik Şen, ilerleyen yaşına rağmen halen çok sevdiği simitçiliğe devam ediyor. Simitçiliğin kendisine çok şey öğrettiğini belirten Faik Dede, “Simit öyle bir öğündür ki, bazen açlık yatıştırma, bazen nefis terbiyesi bazen de keyifli bir menü. Mesleği olmadığı için birçok kişinin ilk işi olan simitçilik aslında insanı, hayat fakültesinin en zor derslerini öğretir. Öyle zaman gelir bir simit parasını bulamayanı görürsün, öyle zaman gelir bir simit ile insanı dünyanın en mutlu insanı edersin. Simitçilik işi bana dünyanın öteki yüzünü gösterdi” diyerek çok basit olan mesleğin aslında kişiyi insan sarrafı yaptığını belirtti.
10 kuruşa çalışıp mutlu oluyor
Simit satarak 3 çocuğunun ve evinin nafakasını temin ettiğini belirten Faik Dede, “Her simitte 10 kuruş para kazanıyorum. Bu rakam bazıları için çok basit geliyor. Emekli oluncaya kadar mecburiyetten çalıştık. Emekli olduktan sonra ise beni ben yapan bu mesleğimi bırakamadım. Emekli olup kahve köşelerinde yaşayan arkadaşlarım deyim yerindeyse köreldi. Ben 10 kuruşa çalışıp işim sayesinde 100 kuruşluk keyif yapıyorum. Çünkü çalışıp üretmeyen insan mutlu olamıyor. Günümüz gençleri aza kanaat etmediği çoğa erişemiyor” diyerek bu güne kadar 10’ar kuruş 10’ar kuruş biriktirdiği para ile kimseye muhtaç olmadan yaşadığını söyledi.
iha