10 yıl içinde fırlatma tesisimiz olacak

TÜBİTAK Kurumsal Gelişim Bölüm Yöneticisi Sadık Murat Yüksel, Türkiye'nin 10 yıl içinde fırlatma tesisine sahip olacağını belirtti.

Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu Göktürk-2, dün Çin’in Jiuquan Üssü’nden başarılı bir şekilde Uzay’a gönderildi. Göktürk-2, başarılı bir şekilde yerden 686 km yükselikteki yörüngesine oturdu.

Türk uydusu, yer ekiplerinin çalışmasıyla şimdi devreye girme ve enerji toplayarak operasyonlarına başlama sürecine girdi. TÜBİTAK yetkilisi Yüksel, süreç hakkında NTV’ye açıklamada bulundu ve herkesin merak ettiği ‘Türkiye’de fırlatma üssü ne zaman kurulacak’ sorusunu cevapladı.

İlk sinyal alındı mı?

Evet, bebeğimizin ilk sesini duyduk. Dün TSİ 19.39'da Göktürk-2 Kuzey Kutbu üzerindeyken ilk sinyali aldık. Düşük açılı bir geçiş olacağını ve ilk sinyali garanti edemeyeceğimizi söylemiştik. Ancak çok başarılı bir geçiş oldu ve umduğumuzdan daha fazlasını yapabildik.

Göktürk-2 yörüngeye oturduktan sonra nasıl bir süreç izlenecek?

Ekiplerimiz iki farklı nokta ve üç ayrı yer istasyonundan çalışmalar yürütüyor. İlk olarak uydumuzun kararlı bir şekilde yere bakmasını sağlayacağız. Göktürk-2'nin güneş panellerini teker teker açacağız. Ardından, uydunun ihtiyacı olan enerji tam kapasiteyle üretilmeye başlandıktan sonra asıl operasyonlara geçeceğiz. Önceliğimiz, uydunun ana görevlerini yerine getirebildiğini Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na onaylamak.

Göktürk-2'nin ilk fotoğrafını ne zaman görebileceğiz?

Birkaç gün içinde görüntü alabileceğimizi umuyoruz. Ancak kesin bir tarih vermek mümkün değil. Uydunun devreye girme süreci bahsedildiği gibi çok sıkıntılı bir süreç. 5 gün ile bir aya arasındaki bir süreçte ilk fotoğraf gelebilir ama daha kısa bir sürede olması için çalışıyoruz.

Göktürk-2'nin geçiş süreçlerinden bahsedebilir misiniz?

Uydumuz günde 30 defa iletişim alanımızın içine giriyor. 5'i Türkiye, 25'i de Norveç'te olmak üzere yerde 25 anten bulunuyor. Bu sabah 13 dakikalık bir geçiş henüz tamamlanırken buna siz de tanık oldunuz.

Türkiye uydu üreten 25 ülkeden biri. Peki ne zaman kendi uydumuzu kendimiz fırlatabileceğiz ve hangi bölgelerden bu gerçekleştirilebilir?

Bu konuda TÜBİTAK ve çeşitli kamu kuruluşlarının çalışması mevcut. Seçilecek proje modeli ve aktarılacak kaynaklar kapsamında 5-10 içinde bu kabiliyete ulaşabileceğimizi umuyorum.

Norveç, Tromsö'deki TÜBİTAK ekibi de 'hiçbir sorun yaşanmadığını ve Göktürk-2'nin devreye girmesi için çalışmalara devam edildiğini' ifade etti.

Ntvmsnbc

Bilim - Teknoloji Haberleri