11'den az öğrenciye kontenjan yok

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, boş kontenjandan dolayı bu yıl kontenjan verecekleri programların sayısını düşürdüklerini söyledi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerdeki temel bilimler programlarına  ilişkin bir dizi çalışma yürüttüklerini belirtti. Temel bilimlerin, bilim dalları olarak öneminin yanı sıra başta  mühendislik ve tıp gibi pek çok bilim dalıyla doğrudan ilişkisi nedeniyle de  öneminin bulunduğuna dikkati çeken Saraç, şöyle devam etti: “Dolayısıyla bu programlardaki zafiyetten ülkenin bilim hayatı,  mühendislik ve sağlık alanları, Ar-Ge çalışmaları doğrudan etkilenir. 2010  yılından itibaren fizik, kimya, biyoloji ve matematik programlarına her yıl bir  önceki yıl yerleşen sayısından daha düşük kontenjan verilmiş fakat bu tedbir işe  yaramamış ve düşürülen kontenjana rağmen yine boş kontenjanlar oluşmuştur. Bu programlar dolmadığı için taban puan oluşmamış ve Lisans Yerleştirme Sınavlarında baraj puanını aşan  herkesin girebileceği bir hal ortaya çıkmıştır.”
 
Temel bilimlere yönelik geçmişte yanlış kontenjan politikaları yürütüldüğüne işaret eden Prof. Saraç, sözlerine şöyle devam etti: 
 
İstek doğrultusunda
 
“Başlangıçta bilimsel özerklik gerekçesiyle isteyen her üniversitede, bu bölümlerin açılmasına izin verildiğini ve öğrenci  kontenjanlarının da üniversitelerin istekleri doğrultusunda belirlendiğini söyledi. Sonraki yıllarda da bu programlar için belli oranda talep olduğunun  varsayıldığını ve bu varsayım üzerinden kontenjanların üniversitelere  dağıtıldığını anlatan Saraç, “Halbuki gerçek bu değil. Talep üniversitenin  kimliğinden bağımsız oluşmuyor. Yani ODTÜ, İstanbul, Ege üniversitelerinde bu  programlar dolarken falanca ve filanca üniversitelerde dolmuyor. Diğer bir ifade  ile talep artık sadece bölüme yönelmemekte, öğrenci, ‘ben fiziği ancak şu  üniversitelerde olursa okumak istiyorum’ diyor, yani seçici davranıyor.  Yükseköğretim öğrencisinin seçici tavrının artık dikkate alınması lazım.”

11'DEN AZ ÖĞRENCİYE KONTENJAN YOK!
 
‘Yanlış kontenjan politikası öğrencilerde bu programlarla ilgili kötü imaja yol açtı...’
 
Prof. Dr. Saraç, 2015 yılı için, 2014’te 11’den az öğrenci kaydolan  devlet üniversitelerindeki programlara öğrenci kontenjanının verilmemesinin  planlandığını bildirerek, şunları kaydetti: 
“Dolayısıyla, devlet üniversitelerinden 22 üniversitenin biyoloji  programına, 31 üniversitenin fizik programına, 36 üniversitenin kimya programına,  7 üniversitenin matematik programına öğrenci kontenjanı verilmeyecek. Geçen sene  öğrenci kontenjanı verilen bu programların sayısı 241 iken, bu sene bu sayıyı  145’e düşürdük. Vakıf üniversiteleri bu alanlara zaten rağbet etmiyor. Geçen sene  toplam 15 program sayısını kendileri 11’e düşürdü. Temel bilimler programı  bulunan vakıf üniversitesi sayısı ise 10 Bilkent, Koç ve Yeditepe’den başka  matematik alanının dışında programı bulunan vakıf üniversitesi de yok. Yanlış  kontenjan politikası bu programlarla ilgili kötü bir imaja yol açtı. Bu sene  öğrenci verilen programları belirlerken sadece geçen yılki kayıtlara değil, genel  durumu ve o üniversite özelindeki öğrenci talebinin nedenlerini de  değerlendirdik. Bu sene 100  programa öğrenci kontenjanı verilmeyecek olmasına  rağmen 2015’te yerleşen sayılarında, geçen senenin üstüne çıkılması gibi bir  iddia ve hedef ortaya koyduk ve inşallah bunu gerçekleştireceğiz.”

haber7

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri