Bosna Hersek'in ilk özel ilköğretim okulu olarak 1996 yılında kurulan ve geçen yıl nisan ayında SEDEF'in devraldığı okulda yeni eğitim-öğretim yılı başladı.
Saraybosna'nın kurucusu İsabey İshakoviç'in adını taşıyan okulda bu yıl eğitim görecek 12 ülkeden 170'e yakın öğrenci İngilizce, Boşnakça, Türkçe, Almanca ve Arapça eğitim alacak.
Birinci sınıftan dokuzuncu sınıfa kadar hizmet veren okulda, temel ders olan Boşnakça'nın yanı sıra uygulanmaya başlayan Cambridge Programı kapsamında öğrencilere İngilizce eğitim de veriliyor. Öte yandan bu yıldan itibaren ikinci yabancı dil olarak müfredata giren zorunlu Türkçe derslerinin yanı sıra öğrencilere seçmeli ders olarak Almanca ve Arapça da öğretiliyor.
SEDEF tarafından kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Rektörü ve aynı zamanda İsabey İshakoviç İlköğretim Okulu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yücel Oğurlu, okulda eğitim gören Boşnak öğrencilerin yanı sıra aileleri görevleri dolayısıyla Bosna Hersek'te yaşayan Türk öğrencilerin de eğitim için İsabey İshakoviç İlköğretim Okulu'nu tercih ettiğini söyledi.
Okulda bu yıl 23 Türk öğrencinin eğitim alacağını kaydeden Oğurlu, "gerçek anlamda uluslararası bir okul" haline gelen İsabey İshakoviç İlköğretim Okulu'nda bu yıl 12 ülkeden öğrencilerin eğitim alacağını ifade etti.
Oğurlu, 15 gün içerisinde vakıf olarak bir de anaokulu açılacağını aktararak, "Önümüzdeki yıldan itibaren lise de açmayı düşünüyoruz. IUS'ta ise lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimimiz var. Böylece anaokulundan başlayarak doktora bitimine kadar, hatta post-doktoraya kadar kombine bir eğitim-öğrenim öneriyoruz" dedi.
İsabey İshakoviç İlköğretim Okulu Müdürü Nezira Popovats da SEDEF idaresine girdikten sonra sınıfların yenilendiğini ve okulun yeni bir görünüme kavuştuğunu, hem okul çalışanlarının, hem de velilerin son derece memnun olduğunu anlattı.
"Öğrenciler, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine hizmet edecek"
İsabey İshakoviç İlköğretim Okulu'nu ziyaret ederek Oğurlu ve Popovats ile görüşen Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ise okulu çok beğendiğini, gördüklerinden gurur duyduğunu dile getirdi.
Bu seviyede uluslararası eğitim vermenin ve bu kadar geniş bir kitleye hitap etmenin öğrencilerin gelecekleri açısından çok önemli olduğunu belirten Erginay, eğitim kurumu çalışanlarını tebrik etti.
Büyükelçi Erginay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Herhangi iki ülke arasında birçok köprü olur. Türkiye ile Bosna Hersek arasında bu köprülerin sayısı çok fazladır fakat bunların en önemlilerinden bir tanesi de bu sosyal köprüdür. İnsanlar arasında oluşturulan köprüdür. Bu gibi okullarımız da ona hizmet etmektedir. Zira, buradan mezun olacak çocuklar Türkiye hakkında daha sağlıklı ve güzel bilgiye sahip olan öğrenciler olarak mezun olacaklar. Türkçe'yi konuşabiliyor olacaklar. Dolayısıyla, daha sağlam yeni bir köprü daha inşa edilmiş oluyor. Bu öğrenciler zaman içerisinde gönüllü elçiler olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin, işbirliğinin gelişmesine hizmet edeceklerdir."
Sınıfları teker teker ziyaret ederek öğrencilerle konuşan Erginay, öğrencilerin kendisine hediye ettiği resmi, büyükelçiliğe asacağını söyledi.
AA