12-18 Ağustos 2024 tarihleri arasında Risale-i Nur üzerine yapılan akademik çalışmaları desteklemek üzere gerçekleştirilen konferansın bu yılki konusu “fıtrat”tı. 4 gün eğitim ve 1 gün makale sunumları şeklinde devam eden konferansa bu yıl, İngiltere, Kanada, Hindistan ve Amerika’dan 7 öğrenci ile 4 akademisyen katıldı.
Arapça konferans ile eş zamanlı gerçekleştirilen İngilizce konferansın oturumlarının ilk gününde, Amerika Duke Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tuna, "İnsan-ı Kamile Ulaşmak ve İnsan Fıtratı: Nursi’nin Bakış Açısı" konusunu iki ders boyunca işledi. Gün sonunda düzenlenen tartışma oturumunda, katılımcılar konuya interaktif bir şekilde dahil edilerek tartışma saatleri yapıldı.
İkinci gün, Suudi Arabistan Kral Faysal Üniversite’sinden Prof. Dr. Necati Aydın, "Fıtrat Teorisi ve Mutluluk" başlığı altında dersler verdi ve tartışma oturumlarında konu pekiştirildi.
Üçüncü gün ise, İbn-i Haldun Üniversitesi Bilim Felsefesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, "İnsan Fıtratı, müdahaleyle değiştirilmediği sürece daima insanı doğruya yönlendiren bir kılavuzdur." diyerek fıtratın hakikat noktasındaki şahitliği üzerine vurguda bulundu. Açıkgenç, "Fıtrat, Said Nursi’nin tanımına göre irade-i ilahiyeden gelen emirleri ifade eder ve insanın en büyük meselesi maneviyatta terakkidir" dedi.
Konferans derslerinin son oturum gününde ise Malezya IIUM, Istac’dan Dr. Ahmet Subaşı, fıtrat ve modern bilim felsefesinin ilişkisine değinerek, “Modern bilim felsefesinde, çok ciddi bir fonksiyon ve gaye tanımlama problemi bulunmaktadır. “Ne ve nasıl?” gibi sorular cevaplandırılırken “niçin?” sorusu özellikle atlanmaktadır. Çünkü bir eşyanın gayesini ve kainattaki fonksiyonunu açıkladığınızda bu gayeyi oraya kimin koyduğunu da açıklamak zorunda kalacaksınız. Bu da modern felsefesinin en baştan beri karşı çıktığı fikri kabul etmesi olacaktır.” dedi.
Konferansın son günü ise, katılımcılar hafta boyunca öğrendiklerini kendi araştırma konularıyla birleştirerek hazırladıkları makaleleri sundular. Bu sunumlarla, akademisyenler ve öğrenciler, modern bilim felsefesinin fonksiyon ve gaye tanımlama problemleri üzerine tartışmalar gerçekleştirdi. Katılımcı öğrenciler, özellikle Nursi’nin fıtrata yönelik bakış açısının araştırma alanlarına katkısına değinerek konferans boyunca öğrendiklerinin araştırmalarına yeniden şekil vereceğini dile getirdiler.
Konferans, hem Arapça hem İngilizce kısımdaki katılımcı hoca ve öğrencilere sertifika ve hediyelerinin takdim edildiği kapanış töreniyle sona erdi.