Elif Özlem Karataş'ın haberi;
Müfredata Kur'an ve siyer derslerinin konmasıyla 15 bin din dersi öğretmenine ihtiyaç duyan bakanlık, açığı ilahiyat mezunlarıyla kapatacak. 3 bin 450 din dersi öğretmeni atanmak için gün sayıyor.
28 Şubat post-modern darbesinin izlerini eğitim sisteminden silmek için harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı katsayı zulmü ile önleri tıkanan ilahiyat fakültesi mezunlarına yeni bir imkan sundu. Bakanlık ihtiyaç duyduğu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenlerini ilahiyat fakültesi mezunlarından karşılamaya başladı. Bu kapsamda 3 bin 450 ilahiyat fakültesi mezunu öğretmen olmak için gün sayıyor. Bakanlık bu çerçevede 10 bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branş öğretmenini Ağustos Ayı atamalarında kadrosuna dahil etti. Bakanlık, 15 bin 680 öğretmenle en çok ihtiyaç duyduğu branş öğretmeni açığı sıralamasında 2. olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşına ancak 3 bin 450 öğretmen adayı buldu.
EĞİTİME DE DARBE VURULDU
28 Şubat darbesinden sonra eğitimde büyük değişimler olurken en büyük sarsıntıyı meslek okulları, imam hatipler ve ilahiyat fakülteleri oldu. Orta bölümler kapatılırken ilahiyat fakülteleri mezunlarının öğretmen olmaları engellendi. Ayrıca lise kısımlarına da üniversite sınavında katsayı uygulaması getirildi. Durumun böyle olması öğrencilerin ilahiyat fakülteleri tercihlerini olumsuz yönde etkilemesine sebep oldu.
YENİ ÇARELER ARANIYOR
Yeni seçmeli derslerle birlikte 15 bin 680 öğretmene ihtiyaç duyan Bakanlık, zamanında yeterince öğretmen yetişmediği için yeni çareler arıyor. MEB verilerine göre, Kasım 2012 itibariyle 19 bin 735 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni görev yapıyor. Bakanlık, norma göre 15 bin 680 öğretmene daha ihtiyaç duyarken sadece 3 bin 450 mezun olan potansiyel öğretmen bulunuyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin sayı olarak yetersiz olmasının en büyük nedenlerinden biri de mevcut öğretmenler dışında 4 bin 369 öğretmenin yöneticilik yapması. Yönetici olarak görev yapan en büyük oran, yüzde 24 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinde bulunuyor.
Kur'an ve siyer belirleyici
Geçtiğimiz yıllarda Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından üniversite giriş sınavlarında puan hesaplamaları diğer okullarla eşit seviyeye getirilerek haksız rekabet ortadan kaldırıldı. Öte yandan yeni eğitim sistemi 4+4+4 ile birlikte müfredata seçmeli ders olarak koyulan Kur'an-ı Kerim ve Siyer derslerinden sonra bu alanda öğretmen ihtiyacı doğdu. Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK bu konuda çalışma başlatarak artık ilahiyat fakültesi mezunu pedagojik formasyon eğitimi almış kişilerinde öğretmen olarak atanabileceğini duyurdu.
Yeni Şafak