TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılının, birliğin 34. kuruluş yıl dönümü olması dolayısıyla ayrı bir anlam taşıdığını belirterek, TYB'nin faaliyet ve çalışmalarıyla Türkiye'deki diğer sivil kuruluşlara önderlik ettiğini söyledi.
Birliğin 30 yıldır düzenli olarak sürdürdüğü ''yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını'' seçme faaliyetini dün tamamladıklarını kaydeden Yavuz, Türkiye genelinde edebiyat, fikir ve yayın alanıyla ilgili değerlendirmelerin, geniş katılımlı bir heyet tarafından tarafsız ve kapsayıcı şekilde yapıldığını anlattı.
Ödüllerin talip olanlara değil, ödüllendirilmesi gerekenlere verilmeye çalışıldığını kaydeden Yavuz, amaçlarının, edebiyata ve kitaba karşı ilginin her geçen gün biraz daha azaldığı bir dünyada sanat ve tefekkürü öne çıkarmak olduğunu vurguladı. Yavuz, ödüllerin hakkaniyet ve liyakat esasına göre tespit edildiğini ifade ederek, ödül sahiplerine belgelerinin daha sonra açıklanacak bir günde verileceğini kaydetti.
İbrahim Ulvi Yavuz, basın toplantısında, 2011 yılının Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri'ni açıkladı. Buna göre, hikaye dalında ''Asla Pes Etme'' kitabıyla Mukadder Gemici, şiir dalında ''Şiirimin Şehirleri'' kitabıyla Arif Ay, romanda ''Kış Bahçesi'' kitabıyla Güray Süngü, denemede ''Güzün Son Konuğu'' kitabıyla Reşit Güngör Kalkan, fikir dalında ''Işk İmiş Her Ne Var Alemde'' kitabıyla İhsan Fazlıoğlu, araştırmada ''Türkiye'de Popüler Tarihçilik'' adlı eseriyle Ahmet Özcan, incelemede ''Selçuklu Türklerinin İslam Tasavvuru'' kitabıyla Fatih Şeker, edebi tenkit dalında ''Modern Öykü Kuramı'' kitabıyla Necip Tosun, gezi dalında ''Dost Şehirler Aşina Yüzler'' eseriyle Ülkü Özel Akagündüz, biyografide ''Aydınlanma Çağında Bir Osmanlı Katibi Ebubekir Ratib Efendi'' eseriyle Fatih Yeşil, çocuk edebiyatında ''Atlar Geliyor'' kitabıyla Bülent Ata ödüle layık görüldü.
Basın fikir dalında Star Gazetesinden Nasuhi Güngör, basın fıkra dalında Yeni Şafak Gazetesinden Salih Tuna, basın röportajda ise Star Gazetesinden Gülcan Tezcan ödüle değer bulundu.
Dergi yayıncılığında Aksiyon, elektronik yayıncılıkta Dünyabizim internet sitesi, televizyon-kültür programında Derkenar programıyla TRT, sinemada Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi filmiyle yönetmen Onur Ünlü ödüllendirildi.
Halk kültüründe, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne, kamu yayıncılığında TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, özel yayıncılıkta Profil yayınlarına kültür hayatına yaptıkları katkılar dolayısıyla ödül verildi.
Ayrıca Ahmet Hatipoğlu'nun ''Beste Külliyatı'' kitabıyla Türkiye Diyanet Vakfı'na yayıncılık özel ödül verildi.
Türk müziği alanında Ertuğrul Erkişi ''Safahattan Şarkılar'' albümüyle, şehir kitaplarında ''Aynalı Kavak'' yazılarıyla Fahri Tuna, televizyon dizisi dalında ''Yamak Ahmet'' yapımıyla TRT, radyo programı dalında Seyr FM'de ''Yaşayan Hatıralar'' programıyla Mahmut Bıyıklı 2011 yılı çalışmaları dolayısıyla ödüllendirildi.
Kültür bilim ve sanat hayatına verdikleri eserlerle hizmet etmiş kişilere verilen üstün hizmet ödülleri de bu yıl Nuri Pakdil, Prof. Dr. Süleyman Uludağ ve Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak'a verildi.
-TYB'den Bakan Günay'a kınama-
Bu arada, Birlik Başkanı Yavuz, basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2011 yılının Mehmet Akif Ersoy yılı olduğunu, ancak bu yılın Ersoy'un şanına yakışır şekilde değerlendirilemediğini savundu.
Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı kınadıklarını söyleyen Yavuz, ''75 milyon vatandaş Mehmet Akif yılı olduğunu anlayamadan sene bitti. Kültür Bakanlığının 2011'i Nazım Hikmet yılı gibi geçirdiği faaliyetlerine bakarak anlaşılabilir'' dedi.
haber7