Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) 8 Mayıs Pazar günü yapıldı. Sınavla ilgili genel durumu ve soruları adaylarla birlikte değerlendiriyoruz. Sınav saat 9:30'da başladı ve adaylara sayısal ve sözel testlerinden oluşan toplam 160 soru soruldu. Sınavda soruların cevaplanması için adaylara 150 dakika süre verildi.
Sınava İlişkin Bilgiler
ALES'e üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenler katılmak zorundadır. Bununla birlikte üniversitelerde öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman olarak çalışmak isteyenlerde mutlaka ALES'e girmeli ve istenilen puana sahip olmalıdır. Üniversitelerde yüksek lisans yapmak isteyenler için ALES'ten başvurulan alanın puan türünden en az 55 puan alma şartı vardır. Doktora yapmak isteyenler için ALES şartı ise en az 80 puandır.
Adayların ALES puanları Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık olmak üzere 3 farklı puan türü için hesaplanır. Sınavda Sözel-1 ve Sözel-2 ile Sayısal-1 ve Sayısal-2 testlerinden 40'ar soru sorulmakta ve adayların kendi alanlarına göre dört testten en az 3 tanesini seçerek 120 soruyu cevaplandırması gerekir. Geçmiş sınavlarla kıyaslandığında 2016 ALES İlkbahar Dönemi sınav soruları sizce kolay mıydı, yoksa zor muydu? Süre tüm soruları cevaplandırabilmeniz için yeterli oldu mu? Tartışmalı olduğunu düşündüğünüz sorular var mıydı? Sınava ilişkin genel durumunuzu ve soruların değerlendirmesini alt tarafta bulunan yorum bölümümüzden diğer adaylarla paylaşabilirsiniz.
YORUMLAR ALT TARAFTA YAPILMAKTADIR.SİZDE YORUM YAPARAK SINAVA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMENİZİ PAYLAŞABİLİRSİNİZ
Sınav Değerlendirmesi
Sınavda adayların puanları hesaplanırken doğru cevap sayılarından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar hesaplanacak. Adayların Sözel-1, Sözel-2, Sayısal-1 ve Sayısal-2 puanları hesaplandıktan sonra Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlıklı puanları hesaplanacak. Sınav puanları 3 yıl süreyle geçerli olacak.