Yüzbinlerce kişinin kurduğu, kamu dairelerinde memuriyet hayalinin bir eşiği olan 2016 KPSS için Lisans başvuru tarihi bugün başladı. Peki 2016 KPSS ücreti ne kadar olacak? Başvuru tarihi ne zaman sona erecek? Merak edilen tüm soruların cevabını haberimizin detaylarından inceleyebilirsiniz...
KPSS'YE BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Başvurular, 17-31 Mart 2016 tarihleri arasında sadece elektronik ortamda yapabileceklerdir. Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve geçerli eğitim bilgisi bulunan adaylar; başvuru işlemlerini bireysel olarak internet aracılığıyla(https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar ile sistemde mevcut eğitim bilgisinde düzeltme/değişiklik olan adaylar başvuru işlemlerini bir başvuru merkezinden yapacaklardır.
2016 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Kılavuzu Lisans
Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.
Adaylar, sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
SINAV ÜCRETİ NEREYE YATIRILABİLECEK?
Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç), Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı, Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler, Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.), ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)
Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 1 Nisan 2016 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 1 Nisan 2016 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
2016 KPSS SINAV ÜCRETİ NE KADAR?
Her bir oturum için 55 TL olacak ücretler, B bölümü için sadece 55 TL olacak.
Adaylar her oturum için 55,00 TL ücret yatıracaktır.
Bir oturuma girmek isteyen adaylar 55,00 TL,
İki oturuma girmek isteyen adaylar 110,00 TL,
Üç oturuma girmek isteyen adaylar 165,00 TL,
Tüm oturumlara girmek isteyen adaylar 220,00 TL yatıracaklardır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, 22 Mayıs Pazar günü yapılacak KPSS’nin başvurularının 17 Mart-31 Mart tarihleri arasında olduğunu bildirdi. 22 Mayıs'ta Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri sınavları, bir hafta sonra 29 Mayıs'ta Alan Bilgisi sınavı yapılacak.
Öğretmen adayları ve lisans mezunları 22 Mayıs 2016 tarihinde Genel Kültür Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınavlarına girecek. Bu sınavdan bir hafta sonra öğretmenler için 29 Mayıs’ta Alan Bilgisi sınavı yapılacak. Sonuçlar 9 Haziran’da açıklanacak.
22 Mayıs 2016 ve 29 Mayıs 2016 tarihlerinde, sabah ve öğleden sonra uygulanacak olan 2016 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) lisans düzeyi başvuru kılavuzu yayınlandı. Sınava başvurular, 17-31 Mart 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.
ÖABT TARİHİ, SAATİ VE SINAV ÜCRETİ : 24 Temmuz 2016, 09.30, 55,00 TL
(ÖABT’ye katılmak isteyen adayların, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve KPSS Eğitim Bilimleri oturumlarına
da katılmaları zorunlu olduğundan, en az 165,00 TL sınav ücreti yatırmaları gerekmektedir.)
DHBT TARİHİ, SAATİ VE SINAV ÜCRETİ : 6 Kasım 2016, 09.30, 55,00 TL
(DHBT’ye katılmak isteyen adayların, KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna da katılmaları zorunlu
olduğundan, en az 110,00 TL sınav ücreti yatırmaları gerekmektedir. Yatırılacak sınav ücretinin DHBT
oturumuna ait olan 55,00 TL’si, 21 Eylül- 3 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacak DHBT başvurularında
ödenecektir.)
DHBT BAŞVURU SÜRESİ: DHBT başvuru süresi 21 Eylül-3 Ekim 2016 tarihlerindedir. Adaylar, KPSS’ye
katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılmak zorundadır. Lisans düzeyinde DHBT’ye katılacak adayların
KPSS Lisans Sınavına başvuru yapmaları ve sınavın GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR oturumuna
katılmaları zorunludur.
KPSS'ye giren her bölüm mezununa kadro açılıyor mu?
2014 KPSS puanı olan bir çok aday atanma umuduyla bekliyor. Mayıs'ta yapılacak olan 2016 KPSS ile birlikte 2014 puanlarının geçerliliği sona erecek ama işsizlik ve genç işgücünün sömürülmesi sona ermeyecek. Bölümünden alım olmayanlar ya da az alım olan adaylar ise emeklerinin boşa gitmesi hususunda daha da kaygılılar.
KPSS'ye her giren kamuya atanabilir mi?
Maalesef. Sınava girmek ve puan almak atanmak için yeterli değildir. Çünkü aday sayısından çok daha az personel alımı olduğu için sınav yapılmaktadır. İşe girme talebi kadar personel alımı olsaydı zaten sınava ihtiyaç duyulmazdı. Bu yüzden alanlarında en yüksek puanları alan adaylar atanabilmektedir.
Kamu kurumları neye göre personel alıyor?
Kamuya bir yıl içinde alınacak personel sayısı istisnai durumlar haricinde az çok bellidir. Ve hangi unvanlara hangi bölümlerden alınacağı da bellidir. Kurumlar görev alanlarına göre kadro ve unvan oluştururlar ve bunlara ihtiyaçları göz önünde bulundurarak en uygun bölümlerden(her ne kadar bazı durumlarda başka kriterler göz önüne alınsa da) alım yaparlar.
Bazı bölümlerden neden alım yapılmıyor?
Kamunun görev alanına bakıldığında hangi bölümlerin kamuda daha çok istihdam edileceği hemen hemen ayırt edilmektedir. Gelişen teknoloji, ekonomik ve siyasi gelişmeler ve yeni hizmetlerin oluşması alınan personel yapısını etkilemektedir. Örneğin, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında son yıllarda inşaat ve harita mühendisi alımı yükselmiştir. Yine 4+4+4 sistemiyle sınıf öğretmenliği alımı düşmüştür. Bu durum ihtiyaçlar nedeniyle oluşmaktadır.
Alım yoksa neden bu kadar farklı bölüm var?
Bu, tamamen plansız ve kısa vadeli yaklaşımların sonucudur. Özellikle vakıf üniversiteleri diğer ana bölümlerde denk olup olmayacağını dikkate almaksızın çeşitli isimler üretmektedir. Kurumların bile haberinin olmadığı bu bölümlerden alım yapılmayınca da bu bölüm mezunu adaylar mağdur olmaktadır.
Bölümünden alım olmayanların alternatifleri
Bazı bölümlerden KPSS alımlarında az alım yapılırken bazılarından ise hiç alım yapılmamaktadır. Ancak adaylarımızın burada KPSS yerleştirmeleri ile kamuya girme hakkı yok denilemez. Çünkü KPSS tercihlerinde her öğrenim düzeyinde ve her bölümden adayın tercih edebileceği özel kodlar bulunmaktadır. Bu kodların yer aldığı kontenjanları o öğrenim düzeyinde sınava girenler, bölümleri ne olursa olsun tercih edebilmektedir. Bu öğrenim kodları şunlardır:
lise adayları için
2001
önlisans (2 yıllık) adayları için
3001
lisans (4 yıllık) adayları için
4001
Bu kontenjanlar yüksek kapatıyor
Tercih kılavuzlarında yer alan 2001, 3001 ve 4001 kodlarının bulunduğu kontenjanlar genel olarak en yüksek kapatan yerlerdir. Çünkü bu kontenjana tüm adaylar tercih edebilmektedir ve bölüm ayrımı olmaksızın en yüksek puana sahip olanlar bu kontenjanlara yerleşmektedir.
Bu adaylar daha sıkı çalışmalı
Yukarıda verdiğimiz bilgiler neticesinde açıktır ki; bölümünden alım olmayan veya az alınan adaylar kamuya girebilmek için daha sıkı çalışmalıdır.
Alternatif alanlara da yönelinebilir
Kamuya girişte tek yol KPSS alımları değildir. Ayrıca kurumsal olarak yapılan alımlara da adaylar yönelebilirler. Örneğin, zabıt katipliği gibi Adalet Bakanlığı alımları, TSK alımları, emniyet alımları, gümrük alımlarını da değerlendirebilirler.
Ayrıca adalet bölümü mezunları icra müdürlüğü sınavlarına, iibf mezunları a grubu(müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık, Sayıştay denetçiliği gibi) alımlar ve idari hakimliğe de yönelebilirler.
rotahaber