Ramazan Bayramı ile birlikte dinimizdeki iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı için vakit yaklaşıyor. 2018 Kurban Bayramı ne zaman? sorusu vatandaşların dilinde. Bu kutlu günleri boş geçirmek istemeyen vatandaşlar Kurban Bayramı'nda yapılacak ibadetler için de arama yapmaya başladı.
Kurban ibadeti vacip bir ibadettir. Kurban Bayramı dinimizde şu şekilde anlatılır;
- “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm 6/162)
- “Biz, her ümmete -(Kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine Allah’ın adını ansınlar diye- kurban kesmeyi gerekli kıldık. İmdi, İlahınız, bir tek İlah’tır. Öyle ise, O’na teslim olun. (Ey Muhammed!) O ihlaslı ve mütevazı insanları müjdele!” (Hac 22/34)
Kurban ibadeti Müslümanların en kıymet verdikleri ibadetlerden biridir. Ekonomik durumu yeten her vatandaş bu ibadeti yerine getirmeye uğraşır.
2018 Kurban Bayramı tarihi
Hicri olarak Zilhicce ayına denk gelen Kurban Bayramı, kullandığımız Miladi Takvim ile Hicri Takvim arasındaki gün farkı nedeniyle her sene değişmektedir.
2018 yılında Kurban Bayramı;
21 Ağustos 2018 Salı (1.gün)
22 Ağustos 2018 Çarşamba (2.gün)
23 Ağustos 2018 Perşembe (3.gün)
24 Ağustos 2018 Cuma (4.gün)
Kurban Bayramı tatili bu yıl 9 gün yaşanacak. 18 Ağustos 2018 Cumartesi günü başlayacak tatil 23 Ağustos 2018 Pazar günü sona erecek.
Kurban Bayramı ibadetleri nelerdir?
İslamiyet'te her önemli günde yapılan ibadet, normal zamanda yapılandan kat kat fazla sevap ile mükafatlandırılır. Cenab-ı Hak tarafından Müslümanlara müjde olan bu günler; bayram günleri, kandiller, Ramazan ayı gibi önemli tarihleri içerir.
Kurban Bayramı'nda yapılacak ibadetlerden bazıları şöyledir;
- Kurban kesmek: Vacip olan bu ibadet, kurban kesen kişinin sırat köprüsünde kestiği kurbana (Burak) binerek karşıya geçmesi ile mükafatlandırılacaktır.
- Bayram Namazı kılmak: Sünnet olan bayram namazı kılmanın sevabı çokçadır.
- Arefe gününden itibaren teşrik tekbirleri: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd." tekbirleri Arefe günü sabah namazı ile Kurban Bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar her farz namazının peşinden söylenir.
- Fakirleri sevindirmek: Kestiğimiz kurbanları İslami usullere göre pay edip, fakirlerin karnının et ile doymasına vesile olmak son derece önemli bir ibadettir.
- Nafile namazlar kılmak: Arefe günü ve kurban bayramında kaza ve nafile namazlar kılmak sevapları arttıracaktır.
- Komşu ve akraba ziyareti: Bayramın en önemli kültürel ritüellerinden olan komşu ve akraba ziyareti Mü'minler arasındaki mesafeyi yakın kılar.
Risale Haber