2018 Ramazan ne zaman başlayacak? sorusu milyonlarca Müslümanın dilinde. 11 Ayın Sultanı olarak bilinen Ramazan ayı boyunca Müslümanlar sabah imsak vaktinden, akşam güneş batana kadar birşey yiyip içmezler. Ayrıca günahlardan ve haramlardan uzak dururlar.
Oruç, yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de şöyle farz kılınmıştır;
Bakara Suresi;
183: Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.
184: Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
185: (O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.
Peki 2018 Ramazan ne zaman? 2018 Ramazan'a kaç gün kaldı? Ramazan orucu kimlere farzdır? Kimler oruç tutmayabilir?
2018 Ramazan ne zaman başlıyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2018 Ramazan'ın başlangıç tarihi ile ilgili gerekli açıklamayı yaptı. Oruç, ibadet ve dua ile dolu dolu geçecek olan 2018 Ramazan Ayı;
15 Mayıs 2018 Salı
günü başlayacak. 15 Mayıs Salı sabahının ilk saatlerinde vatandaşlarımız İmsak Vaktine kadar sahur yapacak. Ardından yine aynı günün akşam vaktinde okunacak ezan ile birlikte ilk oruçlar açılacak.
7 Mayıs itibari ile Ramazan ayına sadece 8 gün kalmış durumda.
Ramazan Orucu Kimlere Farz kılındı? Kimler oruç tutmayabilir?
Ramazan, Kur'an-ı Kerim'de bildirildiği üzere Müslümanlara farz olarak kılınmış bir ibadettir. Allah'u Teala'nın bir emri olan Oruç, Hadislerde de kendisine yer bulmuştur.
Ramazan Orucunu tutabilmek, yani farz sayabilmek için bir Müslümanın şu şartları taşıyor olması lazım;
1. Kişinin Müslüman olması
2. Kişinin dinen mükellef olması, akıl sağlığının yerinde olması ve blu çağına ermiş olması
3. Kişinin oruç tutacak gücünün olması, oruç tutmasını kesinlikle engelleyecek hastalıklara sahip olmaması
4. Kişinin Mukim olması, yani seyehatte olmaması. Bu hususta belirli kriterler bulunmakla birlikte, kriterler dahilinde seferi ise kişiye oruç farz değildir.
5. Kadınlarda oruç tutmaya engel olacak muayyen durum olmaması
Kimlere oruç farz değildir?
1. Yolculuk yapmak: Yolculuk esnasında oruç tutmayıp, sonra kaza edebilirsiniz.
2. Hastalık: Yine oruç sırasında hastalanmak orucu farz kapsamından çıkarabilir, kaza edebilirsiniz.
3. Hamilelik: Hamile olan kadınlar Ramazan orucundan muaf tutulur.
4. Oruç tutmasına engel işlerde çalışmak: Eğer kişi oruç ile işinin aynı anda sağlığını tamamen bozacağına kanaat getirirse orucunu kaza etmek şartıyla tutmayabilir.
5. Oruç tutamayacak kadar yaşlı olmak: Kişi eğer oruç tutmasına engel derecede bir yaşa erişmişse oruç yerine fidye verebilir.
Risale Haber