2018 yılında vefat eden ve Said Nursi’yi gören son şahitler
2018 yılında vefat eden ve Said Nursi’yi gören son şahitler
112
Ömer Özcan’ın Ağabeyler Anlatıyor kitaplarından derlenmiştir.
NUSRED KOCABAY:
Nusred Kocabay 28 Ocak 2018 pazar günü 90 yaşında iken Ağrı’da vefat etti. Doğum tarihi nüfusta 1931 yazmasına rağmen, aslında 1928 doğumludur.
Ağrılı Molla Nusred hocaefendi Risale-i Nur’a talebe olmayı, tarikat ehli olarak halifeliğe tercih eden; velâyet-i suğradan velâyet-i kübraya terakki etmiş bir maneviyat sultanıdır.
Şöyle anlatıyor kendisi: “Üstad Hazretlerine üç ziyaretim var, üçünü de Emirdağ’da yaptım. Bu ziyaretlerden evvel ben hoca idim, bir de tarikata girmiştim. Şeyh Mehmet Küfrevî hazretlerinin torunu Şeyh Nesim Efendi bana taç giydirdi, ben ona halife oldum. Tarikat dersi verecektim. Risale-i Nur’u tanıyıp Üstad’ı ziyaret ettikten sonra halifeliği, tacı terk ettim.
Bir ziyaretimde Üstad bana risaleleri gazete gibi okuma demişti. Zübeyir ağabey bunu şöyle açıkladı: “Başlamış olduğun kitabı sonuna kadar okuyacaksın, öyle başlıklara bakıp bakıp da kapatmayacaksın; yani bir yerine, sonra bir başka yerine bakıp okuduktan sonra kitabı katlayıp bırakmayacaksın, sonuna kadar okuyacaksın. Üstad bunu diyor” dedi Zübeyir ağabey.
212
HAYDAR MORGÜL
Haydar Morgül, 28 Ocak 2018 pazar günü 80 yaşında iken İstanbul’da vefat etmiştir. Rize’nin Pazar ilçesinin Hisarlı köyünde 1938 senesinde doğmuştur, marangozdur.
Ceylan Çalışkan ağabeyin eniştesidir, Ceylan Çalışkan da onun eniştesidir, yani karşılıklı kayınbirader eniştedirler. Mehmed Emin Birinci ağabey ile de akrabadırlar, ikisi de Hisarlı köyündendir. Üstad Said Nursi hazretlerini 1955 senesinde Isparta’da ziyaret eder, duasını alır. Haydar ağabey hayatının sonuna kadar iman Kur’an hizmetlerine devam etmiştir.
312
AHMED VEHBİ ÜNLÜ
Ahmet Vehbi Ünlü, 06 Nisan 2018 cuma günü 77 yaşında iken Ankara’da vefat etmiştir. 1941 Bolvadin doğumlu olup, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi mezunudur.
Yedi kardeştirler. Evleri Hz. Üstad’ın devamlı olarak geçtiği Isparta-Emirdağ yolu üzerindedir, Bolvadin’dedir. Üstad’ın otomobille geçtiği sıralarda, diğer kardeşleri ile beraber peşinden koşmak, mübarek ellerinden öpmek, dualarını almak nasip olmuştur. Ahmet Vehbi ağabey her zaman nur hizmetleri içinde olmuştur.
412
ABDULKÂFİ TALÛ
Abdulkâfi Talû, 6 Mayıs 2018 cumartesi günü 77 yaşında iken İstanbul’da vefat etmiştir. 1932 Maraş doğumludur, çocuk yaşlarında İstanbul’a taşınırlar. İstanbul’da şoförlük yapar.
Babasından İslâmî değerleri alamayan genç Kâfi, manevi boşluk içinde yüzerken, Cübbeli Ahmed Hoca’nın babası Yusuf Ünlü vesilesiyle Risale-i Nur’u ve Bediüzzaman’ı duyar, tanır ve hiç tereddüt etmeden dört elle sarılır bu nuranî hizmete. Hemen Hz. Üstad’a bir ziyarette bulunur ve kısa zamanda her fedakârlığa hazır hale gelir, hizmet sevdalısı olur.
O sırada İstanbul’da taksi şoförlüğü yapan Talû ağabey, artık ağabeylerinin verdiği her vazifeye koşmaya başlar. Bunların içinde, teksir kolu çevirmek, askerî jiple ve askerî tayyare ile Risale-i Nur paketlerini taşımak da vardır.
İkinci ziyaretinde Hz. Üstad’a şoförü olma talebinde de bulunur. 1960’da Çemberlitaş Piyer Loti otelinde Üstad’ı tekrar ziyaret eder. Orada Üstad’tan 31 Mart hadisesini, Hurşit Paşa’yı, gösterilen idamları, Hareket Ordusu’nu, beraattan sonra Ayasofya’ya yürüyüşünü ve “Yaşasın zalimler için cehennem” deyişini bizzat Bediüzzaman’dan dinler.
512
HÜSEYİN BİÇER
Hafız Hüseyin Biçer, 12 Haziran 2018 salı günü 95 yaşında iken Ankara’da vefat etmiştir. Ankara’nın Çamlıdere ilçesinin Bayındır köyünde 1923 senesinde doğar fakat nüfusa 1927 olarak yazılmıştır.
Hüseyin hoca 1985’den itibaren Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde ikamet etmiştir. 1957 senesinde Yenimahalle’nin Yakacık Köyü hocası ve hatibi Halim Tunçbilek ile beraber Emirdağ’ında Üstad Said Nursi’yi ziyaret ederler, duasını alırlar. Üstad’a: “Arapça öğrenmek için Mısır’a gitmek istiyorum, bu konuda dua ediniz” der. Üstad: “Gitme, burada kal, eserleri oku” diye tavsiyede bulunur.
612
İHSAN BARUTÇU
İhsan Barutçu, 15 Haziran 2018 cuma günü 81 yaşında iken Kırşehir’de vefat etmiştir. Trabzon’un Akçaabat ilçesinin Kadahor köyündendir. Doğum tarihi 1942 yazdırılsa da, aslında 1937 doğumludur. Hafızdır, hocadır. Uzun yıllar Kırşehir’de Kur’an kursu hocalığı yapmıştır. Risale-i Nur’u 1952 senesinde İstanbul’da Üzeyir Şenler vesilesiyle tanımıştır. Aynı sene Reşadiye Oteli çıkışında Hz. Üstad’ın elini öpmüştür.
1956’da Emirdağ’ında Bediüzzaman’ı ziyaret eder, mübarek ellerini öper, Üstad yanına oturtur. Aralarında şöyle konuşmalar geçer: “Üstad ismimi sordu. ‘Nereden Geliyorsun?’ dedi. ‘İstanbul’dan geliyorum, gelirken Ankara’ya uğradım, İstanbul’da dersanede kalıyorum Üstad’ım’ dedim. Sonra bana: ‘Senin anan baban dersanede kalmana razı mı?’ diye sordu. Ben durumu anlattım... Zaten Üzeyir Şenler bana ‘sorduğu sorulara şöyle cevap ver’ diye iyice talim ettirmişti. ‘Ben seni manevi evlatlığa kabul ettim, kardeşlerle iyi geçin’ dedi. Sonra Üstad: ‘Bir saat evvel gelseydin seni yanıma alacaktım, senin yerine Hüsnü’yü aldım’ dedi. Ben bir sigara içip, bir saat kokusu gitsin diye oyalanıp öyle gitmiştim ziyarete. Bir sigara yüzünden neler kaybetmiştim…”
712
YUSUF KERVANCI
Yusuf Kervancı 08 Temmuz 2018 pazar günü 85 yaşında iken İstanbul’da vefat etmiştir. Yusuf Kervancı, Barla hizmetlerinin saffı evveli Sıddık Süleyman ağabeyin büyük oğludur.
Yusuf ağabey 1933 yılının sıcak bir temmuz gününde Barla’da doğmuştur. O yıl, Bediüzzaman hazretlerinin Barla hayatının son senesidir, Hz. Üstad henüz Barla’dadır. Bebek dünyaya geldiğinde Said Nursi hazretleri çocuğun kulağına ezan ve kameti bizzat kendisi okumuş ve adını Yusuf olarak koymuştur.
Yusuf Kervancı 1950’den sonra askerlik dönüşüşünde Üstad’a bir cüppe ve bir miktar çay getirmiştir. Asker olduğu için hediyeleri kabul edilir. 1954’de de, Barla’ya gelen Hz. Üstad’a Mustafa Çavuş’un evinden yemek getirir; yemek, parası verilerek kabul edilir. Son olarak da Üstad’ı Ankara Beyrut Palas Oteli’nde ziyaret etmiştir.
812
DURSUN KUTLU
Dursun Kutlu 20 Temmuz 2018 cuma günü 90 yaşında iken Adıyaman’da vefat etmiştir. 1928 Adıyaman doğumludur. Esnaflık yapmıştır. Adıyaman’ın ilk nurcusu Dursun Kutlu’dur.
Bediüzzaman’a ilk ziyaretini 1952 senesinde Emirdağ’ında yapmıştır. Risaleleri Adıyaman’a ilk defa getiren ve ilk medreseyi açan da odur. 1959 senesinde Hz. Üstad’ın, Ankara’ya yaptığı bazı ziyaretleri vardır. Bunlardan birisinde -vefatına yakın son aylarında- Ankara’ya kadar varıp, emniyetin ricası ile Gölbaşı’ndan geri dönmüştür Hz. Üstad. Bu son hadisenin davet kısmının ve Ankara yolculuğunun yakın şahitlerinden birisi de Dursun Kutlu ağabeydir.
912
MEHMET BATMAZOĞLU
Mehmet Batmazoğlu 21 Temmuz 2018 cumartesi günü 83 yaşında iken İzmir’de vefat etmiştir. Denizli ilinin Acıpayam ilçesinde 1935 yılında doğmuştur. Emekli hava astsubayıdır.
Risale-i Nur’u 1956 senesinde tanır ve aynı sene Konyalı Halıcı Sabri ağabeyin yardımıyla Said Nursi hazretlerini Isparta’da ziyaret eder. Hz. Üstad kendisine: “Kardeşim ben seni biraderzâdem Abdurrahman gibi talebeliğe kabul ediyorum. Kardeşim! Küfrün bel kemiği kırılmıştır.” demiştir. Batmazoğlu ağabey son nefesine kadar hizmetlerin içinde bulunmuştur.
1012
HAYDAR GÜNDÜZALP
Haydar Gündüzalp 03 Kasım 2018 cumartesi günü 88 yaşında iken Konya’nın Ermenek ilçesinde vefat etmiştir. 1930 yılının son ayında 15 Aralıkta Ermenek’te doğmuştur.
Üstad Bediüzzaman hazretlerinin ‘kâinata değişmem’ dediği çok kıymetli talebesi Zübeyir ağabeyin kardeşidir. Bir ziyaretinde Bediüzzaman hazretleri Haydar Gündüzalp’e der ki: “Kardeşim sen annene, babana, Zübeyir de bana hizmet edecek. Zübeyir’in nurlara hizmetinde senin de hissen var.”
1948 senesinde Hz. Üstad Afyon hapishanesine götürülürken, jandarmalar iki tarafına dizilerek bir koridor oluştururlar. Üstad Hazretleri o koridorda ilerlerken Zübeyir ağabey kardeşi Haydar’a: “Kardeşim dayaktan korkmayacaksın, Üstad’ın elini öpeceksin“ der. Haydar ağabey de koridoru yarıp Üstad’ın elini kana kana öper, sırtına da dipçik darbeleri inmeye başlar.
1112
ALİ BAŞOL
Ali Başol 29 Kasım 2018 perşembe günü 85 yaşında iken Afyon Şuhut’ta vefat eder. 1933 Şuhut doğumludur. Bir ara gardiyanlık da yapmıştır.
Hz. Üstad’la kısa fakat önemli bir hatırası var. Özetle: 1948’de 16 yaşında iken bir kış günü ticari bir iş için Afyon’a gider. Girdiği bir dükkânda Kürt hocanın mahkemesi var derler, hemen mahkemeye binasına koşar. İki askerin arasında sarıklı cüppeli heybetli birisini, Bediüzzaman’ı oturuyor olarak görür. O sırada bir kaynaşma olur, hâkim geliyor derler; ağır ceza reisi imiş. Merdivenin başına dinelen hâkim jandarmalara niye oturtuyorsunuz diye çıkışır. Üstad hemen ayağa kalkar. Genç Ali Başol daha bir şey bilmediği halde herkes gibi kızmaya başlar. Hâkim etrafına bakınır, durumu tehlikeli görünce hemen kaçar. Öfkesinden de dinleyici almaz mahkemeye. Ali ağabey 1956’da Üstad’ı Isparta’da ziyaret eder, elini öper, duasını alır.
1212
NEBİ ÇOBAN
Hafız Nebi Çoban 30 Kasım 2018 cuma günü 88 yaşında iken Isparta’nın Deregümü köyünde vefat etmiştir. 42 sene imamlık yapan Hafız Nebi, Isparta’nın Çobanisa köyünde 1930 yılında doğmuştur.
Hafız Nebi ismi Risale-i Nur’da iki yerde geçiyor. 13 yaşında iken bir grup arkadaşıyla yazdıkları Risale-i Nur parçalarını Üstad Bediüzzaman hazretlerine gönderirler; Aziz Üstad fevkalade memnun olur ve çocukların bu hareketini Risale-i Nur’un cazibesine bir hüccet olarak gösterir ve kitaplarında anlatır.
Hafız Nebi, yine 13-14 yaşlarında iken, 1943 ve 1944 yıllarında Denizli hapishanesinde yatmakta olan Üstad Bediüzzaman hazretlerini iki kere ziyaret etmiş ve mübarek ellerini öpmüştür. Bu ziyaret sırasında babasının ve amcasının, hapishane müdürünün üzerine kazayla bal ve yoğurt dökmeleri hadisesini heyecanla anlatıyor.