Halk arasında "domuz gribi" olarak bilinen pandemik A (H1N1) virüsü nedeniyle yaşanan panikle ilgili olarak Yeni Şafak'a konuşan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hürrem Bodur, kamuoyunda "Domuz gribine yakalanan herkes ölecek mi" gibi yersiz bir kaygı ve yanlış bir kanı oluştuğunu söyledi.
Türkiye'de pandemi yaşandığını, buna bağlı vaka sayısının artığını belirten Bodur, vaka sayısıyla birlikte ölüm oranlarının da arttığını kaydetti. Doç. Dr. Bodur, "Ölümler olduğu için 'domuz gribi eşittir öldürüyormuş' gibi toplumda bir psikolojik hava var. Ölüm rakamları tek tek yayınlanınca böyle bir algılama oluşuyor. Buna rağmen hastalıkta bilinmeyen farklı bir durum söz konusu değil. Belki 200-300 bin civarında insan, bu hastalığı hafif semptomlarla atlatıyor. 'Hastalık karakter değiştirdi, daha çok ölüme neden oluyor' diye bir veri yok" dedi.
HASTANEDE İYİLEŞİP GİDİYORLAR
Sağlık Bakanlığı'nca doğrulanan vaka sayısının 1600 civarında olduğunu kaydeden Bodur, "Bunların içinde 27 ölüm var. Biz ayaktan başvuran hastalarda test yapmıyoruz. Toplam rakamı bilmiyoruz. Bilmenin anlamı da yok. Çünkü Ankara, İstanbul, Diyarbakır'da vaka sayısı arttı. Bu ölüm rakamları, hastalığın ne kadar yaygınlaştığını gösteriyor" şeklinde konuştu. Bodur, hastanede yatan hastalara gribe, ağrı ve ateşe yönelik tedavi yapıldığını ve ilaç verildiğini dile getirdi.
CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOK
H1N1 aşısı tartışmalarına da değinen Bodur, şu ana kadar yaklaşık 120 bin kişiye aşı yapıldığını, hiçbir ciddi yan etki görülmediğini ifade etti. Bodur, "Ölüm veya yumurta alerjisine bağlı ciddi bir yan etki meydana gelmedi. 100 bin önemli bir rakamdır. 100 binde 1 vaka çıkabilirdi; ama çıkmadı. Bu aşı, bildiğimiz aşılardan daha riskli değil" ifadelerini kullandı.
KURBAN BAYRAMI KORKUTMASIN
Doç. Dr. Hürrem Bodur ayrıca, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde endişeye gerek olmadığını belirterek, "Kesimden hemen sonra etteki PH değeri hızla düşer. Bu ortamdaki ette H1N1 dediğimiz virüs yaşayamaz" şeklinde konuştu.
Vatandaşlara aşı haftaya
Risk grupları arasında sıralama yapmadan yoğun bir aşılamaya geçme kararı alındığını bildiren Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Bodur, "Bir hafta gibi kısa bir süre sonra sağlık ocaklarında kronik hastalığı olan vatandaşlar aşılanmaya başlanacak. Aynı zamanda okullarda öğrenciler aşılanacak. Ancak hiç kimseye zorlama yok" diye konuştu. Bütün çocuk ve genç yaş grubunu aşılamak gerektiğini kaydeden Bodur, "6 ayını geçmişse çocuklarda aşı için bir problem yok. Anne-babalar rahat olsun" dedi.
Yeni Şafak