Bayram Kaya , İzzettin Çiçek'in Haberi:
Savcılık, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın ardından, dün aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hayri Bülent Alpkaya'nın da bulunduğu 5 emekli general hakkında gözaltı kararı verdi. Emekli Ora. Alpkaya ile emekli Kora. Altaç Atılan İstanbul'da, emekli Org. Orhan Yöney, emekli Korg. Köksal Karabay ve emekli Tümg. Ersin Yılmaz ise Ankara'da Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 5 generalden dördü tutuklandı. Emekli Tümg. Ersin Yılmaz, adlî kontrol kaydıyla serbest bırakıldı.
28 Şubat iddianamesinin tamamlanmasına kısa bir süre kala soruşturmayı yürüten TMK 10. madde ile görevli cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin, 5 emekli general için gözaltı kararı çıkarttı. Savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Bülent Alpkaya, emekli Orgeneral Orhan Yöney, emekli Koramiral Altaç Atılan ve emekli Korgeneral Köksal Karabay tutuklanırken, emekli Tümgeneral Ersin Yılmaz ise hakkında adli güvenlik tedbirleri uygulanmak kaydıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan emekli generaller Sincan Cezaevi’ne götürüldü.
28 Şubat sürecini uygulamaya koyan Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) toplantılarına katıldığı ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile BÇG’nin faaliyetlerine ilişkin görüşmelerde bulundukları iddiaları yer alıyor. Edinilen bilgilere göre zanlılara savcılık ifadesinde BÇG toplantılarına ait ıslak imzalı belgeler gösterildi. BÇG’ye ait ses kayıtları da tutanağa girdi. Tutanaklara göre, gözaltına alınan emekli 5 askerin de içinde bulunduğu toplantılarda, ‘Hükümete muhtıra verilerek, sıkıyönetim uygulaması’nın gerektiği kaydediliyor. Ayrıca ‘Refah-Yol hükümetinin değişimine yönelik faaliyetler, hükümetin istifası, ardından kurulacak yeni hükümetle ilişkiler, doğacak muhtemel krize yönelik birim oluşturulması’na yönelik planlar da yer alıyor. Tutanaklarda, ‘yargıçlara ve kamu yönetiminde bulunan önemli isimlere destek verilmesi, aksi durumda tehdit edilmesi, YAŞ toplantılarının da yılda 3 kez yapılmasının sağlanması’nın bulunduğu da ifade edildi. Askerler, kendilerine yöneltilen bu suçlamaları reddederek, toplantının içeriklerini hatırlamadıklarını savundu.
BÜLENT ALPKAYA, 28 ŞUBAT’IN DİNLEME BİRİMİNİN BAŞINDAYDI
Tutuklanan isimler arasında Bülent Alpkaya’nın ismi öne çıkıyor. 2001-2003 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) yapan Alpkaya, 28 Şubat sürecinde ise Genelkurmay Başkanlığı’nda Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) başkanlığı görevini yürütüyordu. Geçtiğimiz yıl Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı MEBS’e bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyordu. ‘Derin kulak’ olarak tanımlanan GES’in Türkiye genelinde elektronik izleme ve dinleme kapasitesine sahip uydu ve yer sistemlerinden oluşan yaklaşık 13 üssü bulunuyor. 28 Şubat sürecinde de dinlemelerin bu birim tarafından yapıldığı belirtiliyor. Emekli Orgeneral Orhan Yöney ise 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Strateji ve Kuvvet Plan Daire başkanlığı görevinde bulunuyordu. Yöney’in adı Balyoz sanığı emekli Oramiral Özden Örnek’e ait darbe günlüklerinde de geçiyor. Muhtıra konusunun görüşüldüğü 3 Aralık 2003 tarihli toplantıda Yöney’in şu ifadeleri dikkat çekiyor: “AKP’nin iktidar olmasına rağmen muktedir olamadığı halka gösterilmelidir. Bu yönde eylemler yapılmalıdır. Zaman geçtikçe karşımızdaki kitle büyümektedir. Bu nedenle ileride bir eylem yapmaya gidersek, alacağımız tedbirler çok sancılı olabilir. Eylemlerimiz Aralık 2004 dönemine kalmamalıdır. O tarihlerde AB, AKP’nin isteklerini yapacak, bu ise bizim aleyhimize olacaktır. Biz AKP’ye gücümüzü göstermek zorundayız. Bizi hafife alıyorlar.”
Emekli Korgeneral Köksal Karabay, 2003 yılında Kuzey Irak’ta TSK’ya bağlı özel birliklerinin başına çuval geçirildiği hadisede, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın bağlı olduğu Genelkurmay Harekât Başkanlığı görevinde bulunuyordu. Karabay, Süleymaniye hadisesinin ardından ise terfi almadığı için istifa ederek ordudan ayrıldı. Karabay ayrıca Balyoz davası kapsamında da tanık olarak ifade verdi. 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan seminere ait Genelkurmay Gözlem Raporu’nun altında imzası olan Karabay, seminerde herhangi bir anormallik görmediğini dile getirmişti. Emekli Koramiral Altaç Atılan’ın adı da Balyoz davasında geçiyor. Atılan, Balyoz davasındaki belgelerden birinde gözaltına alınacaklar arasında bulunurken, bir başka listede ismi dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in terfi ettireceği kişiler arasında geçiyor.
Soruşturma kapsamında 66 kişi tutuklandı
12 Nisan 2012 tarihinde başlayan 28 Şubat soruşturması kapsamında şu ana kadar 86 kişi gözaltına alındı. Bunlardan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İlhan Kılıç, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Balyoz davasında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, yine aynı davada 18 yıl ceza alan MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Erdal Şenel ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu 66 zanlı tutuklandı. Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’yla birlikte 16 isim ise ‘adli kontrol’ şartıyla salıverildi. Soruşturma kapsamında Korgeneral Erdoğan Öznal, Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak, Tümgeneral Sedat Arıtürk ve Albay Eser Şahan da aranıyor.
Zaman