İspanyanın başkenti Madrid’teki Carlos III Üniversitesi’nden araştırmacılar, biyolojik bileşenler, kök hücreler ve insan deri hücrelerinden oluşan bir 'biyo-mürekkep' karışımından biyo-yazıcı yardımıyla insan derisine benzer bir parça üretmeyi başardılar.
Daily Express’in haberine göre başarılı sonuçlar elde eden ekip, ürettikleri insan derisi taklidinin başka araştırmalarda, yanık deri tedavisinde, deri naklinde ve yapay iç organ üretiminde kullanılabileceğini söyledi.
Yaklaşık 15 yıldır bu konu üzerine çalışılan ve ekibin başındaki isim olan biyomühendislik bölümü profesörü José Luis Jorcano, “Çığır açıcı tekniğimiz sebebiyle çok heyecanlıyız. Üç boyutlu biyo-yazıcı, insan dokusu üretimine dair bildiğimiz bütün yöntemleri kökten değiştirebilir. Tedavi ve nakil uygulamalarının yanı sıra endüstriyel ürünlerde, yeni ilaçlarda, kozmetik sektöründe ve kimyasallarda kullanılabilir. Biyo-mürekkebe farklı hücre tipleri eklenerek organ dokuları üretilebilir, hasarlı ya da hasta dokular yenileriyle değiştirilebilir” diye konuştu.
Biyo-mürekkep temelli yeni deri, gerçek insan derisine benzer şekilde çevre koşullarına karşı koruma sağlayan üst deri katmanı ‘epidermis’ ile cilde elastiklik ve güç kazandıran kolajen maddesini üreten alt katman ‘dermis’ten oluşuyor.
100 santimetre karelik bir deri parçasını, 35 dakikada üretebilen yeni teknolojinin öncelikle farelerde denendiği ve yeni derinin canlı dokularla uyum sağladığı görülürken önümüzdeki seneden itibaren ise insanlarda da kullanılacağı belirtildi.
Yeni Şafak