Fatma Turan'ın haberi
Gelişen teknoloji, zihinlerde dini meselelere dair birtakım soru işaretleri oluşturuyor. 'Başkasına ait kablosuz interneti izinsiz kullanabilir miyim, bilgisayardan hatim yapmak caiz mi, ya da flash bellekteki nazar duasının muska gibi faydası olur mu?' gibi soruların cevapları 'Teknolojik meselelere fetvalar' kitabında yer alıyor.
Günün birinde masum bir hacker'la karşılaşacağınızı düşünür müydünüz? Masum dememizdeki sebep bir hacker'ın ilahiyatçı Mustafa Çavuşoğlu'na "Ben hacker'ım. Uygunsuz, zararlı siteleri hack'liyorum. Başkalarına ait bu tarz zararlı siteleri hacklemek caiz mi?" şeklinde soru sorması. Kendisine verilen cevap şöyle: "Elle düzeltmek, vazifeli insanların yani devletin ve emniyetin, dille düzeltmek âlimlerin, kalben buğzetmekse diğer kişilerin görevidir. Buna göre kapatılması gereken bir site varsa bunu resmi kurumlar yapmalıdır. Ancak mukaddesata küfreden, dinsizliği yayan ve İslam'a zarar veren siteleri hack'lemek caizdir. Hatta o zararı ve günahı önlemiş olduğunuzdan sevap kazanırsınız."
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte zaman zaman herkesin zihnini meşgul eden meseleler oluyor. Bazı kişiler de çareyi işin ehline sormakta buluyor. Mustafa Çavuşoğlu da kendisine yöneltilen soruları, "Teknolojik Meselelere Fetvalar" isimli bir kitapta topladı. Kitapta, günün teknolojik şartlarıyla ilgili sorular yer alırken gülümsetenler de yok değil. Flash bellekte nazar duası, ayete'l kürsi tutsak muska gibi bir faydası olur mu? Anne karnında mavi gözlü, sarı saçlı olsun diye çocuğa gen aşılamak caiz mi? Çiftler ayrı ülkelerde olduğunda 3G teknolojisiyle imam nikâhı kıyabilir mi? Kaçak elektrik, doğalgaz kullandım. Pişmanım, bütün Türkiye'den helallik dileyemem. Ne yapabilirim?
Soruların bir kısmı da oldukça şaşırtıcı. Uygun olmadığı akla gelmeyecek meselelerde bile birçok kişi hassas davranıp sorular yöneltmiş. Kamu çalışanı, kişisel işleri için kuruma ait interneti kullanabilir mi? Evlenmek istediğim kişiyle birbirimizi tanımak için internet üzerinden görüşüyoruz. Bu doğru mu? İnternetten film, mp3 ya da ders notları indirmek caiz mi? Bir program satın aldım. Firma bir tane bilgisayara kurulmasına müsaade ediyor. Ben daha fazlasına kursam sorun olur mu? İnternet, banka, kredi kartı, ulaşım vasıtaları, sosyal paylaşım siteleri gibi konu başlıklarının yer aldığı kitapta 262 soru var.
***
Mp3 indirmek caiz midir?
ADSL ile bir hattan birden fazla bilgisayarın bağlanması caiz midir?
Kurum, izin veriyorsa, şahıs da razı ise bir sakıncası olmaz. Her ikisinden biri bile razı olmazsa caiz değildir. Zira kişi kiraladığı bir menfaati kullanıcı farklılığından etkilenmeyen bir menfaat ise bir başkasına satabilir.
Kamu çalışanı, kişisel işleri için kuruma ait interneti kullanabilir mi?
Kamuya ait malzemeleri kişisel işlerimiz için kullanmak doğru değil. Bu bakımdan kişisel işler için internete girilmemeli. Bu konuda ilgili yönetmeliklere uygun hareket edilmeli.
Bilgisayarda insan modeli tasarlamak, karikatür çizmek caiz midir?
İnsan modeli tasarlamaktan maksat sanal âlemde insan şeklini, heykelini yapmaksa, bunun caiz olduğu söylenemez. Hükümler sanal âlemde veya sanallığa göre değişmez.
Başkasına ait kablosuz interneti izinsiz kullanabilir miyim?
Kablosuz internet kullananlar ister şifre koysun ister koymasınlar, bunların internetini izinsiz kullanmak caiz değildir.
Kredi kartı kullanmak caiz midir?
Eğer son ödeme tarihinde borcun tamamı ödenip faize bulaşma olmazsa, kredi kartıyla alışverişin dini açıdan bir sakıncası yok. Fakat borç, zamanında ödenmez ve faize bulaşılır, nakit avans çekimi gibi parasal işlemlere girilirse bu haramdır. Kredi kartı kullanmakla faizli çalışan bankalara finansman desteği sağlanıyor. Bundan dolayı katılım bankalarından alınmasını tavsiye ederiz.
İnternetten program, kitap, oyun, film, mp3 indirmek caiz midir?
Üreticisinin, yapımcısının rızası olmadan lisansı kırılmış ürünlerin kullanılması caiz değildir. Burada hak ihlali söz konusu.
Kredi kartıyla taksitle kurban kesilir mi?
Kredi kartıyla veya normal olarak taksitli kurban kesilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kredi kartı ödemelerini zamanında yapmak gerektiğidir.
Bilgisayardan Kur'an dinlemek veya hatim yapmak caiz midir?
Okumayı bilen için bu hoş diyemeyiz. Ama bilmeyen kişi böyle yapmakla sadece dinleme sevabı alır. Bu sevap da canlı dinlenen gibi olmaz tabii.
Bir kadın tek başına uçakla bir ülkeden başka bir ülkeye yolculuk yapabilir mi?
Kadının tesettürüne riayet etmesi kaydıyla şehir içerisinde dışarıya çıkması caizdir. Ancak kadının tek başına sefere çıkması caiz görülmemiştir. Ulaşım vasıtalarının gelişmiş olması bu hükmü değiştirmez.
***
Gülümseten teknolojik sorular
Flash bellekte veya telefonda nazar duası, ayete'l kürsi hatta Kur'an'ın tamamını tutsak muska gibi bir faydası olur mu?
Google Earth'ten Kâbe'nin etrafında dolaşabiliyoruz. Kâbe'ye baksak veya sanal tavaf etsek sevap alır mıyız?
Anne karnında mavi gözlü, sarı saçlı olsun diye çocuğa gen aşılamak caiz midir?
Çiftler ayrı ülkelerde olduğunda 3G teknolojisiyle imam nikâhı kıyabilir mi?
Kâbe'yi helikopterle tavaf etmek caiz mi?
MSN üzerinden annesine, babaannesine kendini okutanları duyuyoruz. MSN'den nazar duası okunur mu?
Hacca uçakla ya da arabayla gitmek mi daha efdaldir, yürüyerek gitmek mi?
Teknolojik makinelere zekât düşer mi?
İnternette üyelik bilgilerinin yanlış girilmesi yalana girer mi? Mesela bir kadının internete bir siteye üye olurken kadın olduğunu gizlemesi ve rahatsız edilmemek için yanlış bilgi girmesi veya bu gibi kayıt bilgilerinin yanlış girilmesi yalan olur mu?
Yamaç paraşütü veya paraşütle atlamak intihar sayılır mı?
Zaman