4 bin yıllık gelenek teknolojiye direniyor

Kapadokya'da toprağı usta ellerde sanata dönüştüren çanakçılar, tarihi Hititler dönemine kadar uzanan sanatlarını geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalışıyor.

Nevşehir'in Avanos ilçesinde çanakçılar, 4 bin yıllık geçmişi olan sanatlarını teknolojiye direnerek geleneksel yöntemlerle sürdürmeye çalışıyor. 

Tarihinin Hititler'e kadar dayandığı bilinen çanakçılık, Avanos'ta 4 bin yıldır sürdürülüyor. Çanak üreticilerinin çoğunluğu teknolojik gelişmeleri kullanarak motorlu tezgahlarda çanağa şekil veriyor. Az sayıdaki usta ise geleneği gelecek nesillere aktarmak amacıyla binlerce yıllık yöntemle ayak tezgahlarında üretim geleneğini yaşatıyor.

Çanak ustası Şaban Topuz, AA muhabirine, yaklaşık 25 yıldır çanak yapımıyla uğraştığını ve birçok usta yetiştirdiğini söyledi.

Çanakçılığın Anadolu’da bilinen en eski uygarlık olan Hitiler'e kadar uzandığının bilindiğini aktaran Topuz, Avanos'ta çanaktan yemek kapları, su testileri ve çeşitli çömleklerin üretimlerine devam edildiğini dile getirdi.

Topuz, çanağın günümüze kadar bilinen en eski yöntem olan ayaklı tezgahla yapıldığını ancak son dönemde motorlu tezgahların artmasıyla bu geleneğin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade etti.

Ayaklı tezgah kullanan çanak ustası Topuz, binlerce yıldır Avanos'ta çanakçılığın aynı teknikle sürdürüldüğünü belirterek, "Ustalarımız geleneksel tekniklere riayet etmişler ve bize de bu teknikleri öğretmişlerdi. Avanos’ta sadece birkaç usta bu geleneği sürdürmeye çalışıyor. Babadan oğula geçerek bugüne kadar gelen ayaklı tezgahlar zamana ve teknolojiye yenilmiş durumda" diye konuştu.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Hayat Haberleri