Dinçer Gökçe'nin Haberi
Sağlık sektöründe kriz giderek derinleşiyor. Kamu ile özel hastaneler arasında ipler kopma noktasına geldi. Tıp merkezleri satışa çıkarılıyor. Şimdi de Diyaliz merkezleri "Bu fiyatlar bizi batırdı 40 bin Diyaliz Merkezi kapanma tehlikesi ile karşı karşıya" alarmı verdi.
Sağlık sektöründe Kamu ile özel arasındaki gerilimi ilk kez duyuran Cafesiyaset şimdi de Diyaliz merkezlerinin yaşadığı krizi masaya yatırıyor.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Reşat Bahat, geçtiğimzi salı günü özel sağlık kuruluşlarının taleplerinin dikkate alınması gerektiğine işaret ederek, ''Bu işlerin böyle gitmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeleri ocak ayından itibaren sürdürmemiz imkansız hale gelecektir'' açıklamasını yapmıştı.
Diyaliz merkezleri birer birer kapanıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun diyaliz hastaları için ödediği ücreti 5 yıldır artırmaması nedeni ile Özel Diyaliz Merkezleri kepenk indirmeye başladı. Maliyetlerini bile karşılayamayan sektör yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Türkiye'de mevcut yaklaşık 55 bin hastanın 40 bininin tedavi gördüğü Özel Diyaliz Merkezleri tek tek kapanıyor. Bu durum, halen bu merkezlerde tedavi gören böbrek hastalarını yakından etkileyecek.
Özel Diyaliz Merkezleri Derneği (DİADER) Başkanı Mustafa Işık, “Diyaliz merkezleri, hala 5 yıl öncesinin fiyatları ile bu hizmeti sunuyor. Enflasyon ve maliyetlerdeki yüksek artış, bu merkezlerin ayakta kalmasını artık imkansız hale getirmiştir. Özel Diyaliz Merkezleri tek tek kapanıyor. Özel diyaliz merkezleri'nin kapanması yaklaşık 40 bin hastanın ölüm riski ile karşı karşıya kalması demek” diyor.
Konuya ilişkin DİADER önümüzdeki salı günü bir basın toplantısı düzenleyecek.
Doktoruyla satılık’ yüzlerce tıp merkezi
Özel sağlık kuruluşlarının yüzde 70’i “Yılbaşında SGK ile anlaşmayı yenilemeyiz” diyor. Yüzlerce tıp merkezi satılık. Gelişmelerin sağlık sistemini tıkama riski bulunuyor
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) internet sitesinde ‘satılık tıp merkezi’ ilanlarında patlama yaşanıyor. OHSAD Başkanı Reşat Bahat, “Yüzlerce tıp merkezi satılık. Her ay 20 merkez internet sitemize ‘satılık’ ilanı veriyor. Toplantı yaptık. Yılbaşında sektörün yüzde 70’i SGK ile anlaşmalarını feshedecek” dedi.
SGK fiyatlarıyla hizmet vermenin mümkün olmadığını savunan özel sağlık kuruluşlarının başında ayakta tedavi hizmeti veren poliklinik tarzı sağlık kuruluşları (tıp merkezleri) geliyor.
OHSAD Başkanı Bahat’ın verdiği bilgiye göre bunun en önemli nedeni, SGK’nın tıp merkezlerine özel hastanelerden yüzde 20 daha az ödeme yapması. Bu kuruluşların 24 saatten fazla hasta yatırmaları yasak. Daha düşük ücret gerektiren ayakta tedavi konularında çalışıyorlar. Bahat, “Çok satılık var. Kaçı sattı bilmiyorum ama her ay 20 merkez internet sitemize ‘satılık’ ilanı veriyor. Bir o kadar ilana da emlak sitelerinde rastlamak mümkün” diye konuştu.
Sistem aleyhlerine
Özel hastaneler, SGK’lı tedavisinde, SGK’dan aldığı iskontolu ücretin yüzde 30 kadarını da hastadan alabiliyor. Bu oran tıp merkezlerinde yüzde 20 daha düşük. Birçok özel hastane SGK fiyatlarını düşük bulduğu için sistem dışında. Sistem içinde olanlar da yüzde 30 oranının kendileri için büyük sıkıntı olduğunu savunuyor.
Yüzde 30 kısıtı, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan fiyatların düşürülmesi, son olarak özel hastanelere giden hastalardan 15 lira katılım payı alınacağının açıklamasıyla SGK’ya karşı isyan bayrağını çeken özel sağlık sektöründe hizmet veren tıp merkezlerini para kazanamaz hale getirdiğini belirten Bahat şöyle dedi:
“SGK dalgası ilk olarak onları vurdu. Doktor kadrolarıyla beraber elden çıkarmaya bakıyorlar. Cezalara karşı kırılganlar, sağlıkta gelecek görmüyorlar ve çekiliyorlar. Onlar küçük işletme oldukları için çekilmeleri de kolay. Daha çabuk alıcı bulabilirler. Hastanelerin satışı daha zor oluyor.”
Kadrolarıyla devrediyorlar
Sağlık İşletmeleri Federasyonu Genel Sekreteri E. Mehmet Arslan da şöyle dedi:
“Zorda olan tıp merkezleri de doktor kadrolarıyla beraber hastanelere satılıyor. Her hafta yaklaşık 4 ya da 5 tane satılık ilanı çıkıyor ve bizim sitemize de ilan vermek için pek çok kişi başvuruyor.”
İsyan bayrağını açtılar
Yılbaşında özel sağlık kuruluşlarının yüzde 70’inin SGK ile sözleşmesini feshetme kararı aldığını dile getiren Bahat şöyle dedi:
“Sağlık sektörü siyasete ve kamuya bağlı bir hale geldi. Toplantı yaptık. Yılbaşında sektörün yüzde 70’i anlaşmasını feshedecek. 15 TL katılım payı sektöre olan inancımızı yitirmemize neden oldu. Yüzde 30 fark kısıtı kalkmalı. SUT fiyatları 5 yıldır artmadı. 5 yılda yüzde 45 enflasyon oldu. Hastalardan alınan 15 lira devlette 8 lira. Yıllık giderimiz 12 milyar, SGK 5.3 milyar TL bütçe veriyor. Vahim durumumuzu bu tablo açıklıyor.”
Çözülemeyen sorunlar
SGK tedavi ve muayenelere dönük ödemelerde paket ücret uygulanıyor. Dahiliyeye giden bir hastanın muayene, tahlil ve teşhis masrafları için SGK hastaneye 25 lira ödüyor.
Hastaneler SGK’dan aldıkları ücretin yüzde 30 kadarını da hastadan alabiliyor. Daha fazla alanlar 50 bin liradan başlayan ceza ödüyor.
SGK 1 Ekim’den itibaren özel hastaneye giden hastalardan 15 lira katkı payı alıyor. Özel sağlık kuruluşuna giden bir hasta katkı payının dışında muayene ücretinin yüzde 30’unu hastaneye ödüyor. Bu para direkt olarak devlete kalıyor.
Haber 7