Şinyanga polis amiri Justus Kamugişa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madende yaklaşık 120 metre derinlikte bulunan bir tünelin, 5 Ekim'de çökmesi sonucu yer altında mahsur kalan 5 maden işçisinin kurtarıldığını söyledi.
Kamugişa, hastaneye kaldırılan maden işçilerinin durumlarının kritik olduğunu belirtirken, Şinyanga bölge hastanesinin doktoru Joseph Ngowi, işçilerin hayatta kalmasını mucize olarak nitelendirdi. Ngowi, "Normalde, sağlıklı bir insan gıdasız yaklaşık 14 gün yaşayabilir. Göçük altında kalan işçiler, mahsur kaldıkları çukurda buldukları böcekleri yiyerek 41 gün boyunca hayatta kalmayı başarmışlar" dedi.
BÖCEK YEMEYİ REDDEDEN İŞÇİ AÇLIKTAN ÖLDÜ
Maden işçilerinden Chacha Wambura da yer altında geçen ilk yedi günden sonra ümitlerini kaybettiklerini, ancak daha sonra güneş ışığının sızdığı bir çatlak ve etrafında su keşfettiklerini belirtti.
"Hayatta kalmak için hamam böceği, kurbağa ve tünelleri desteklemek için kullanılan direklerin kabuklarını yedik. Pis de olsa kasketlerimize doldurduğumuz suları içtik" diyen Wambura, beraberlerindeki bir işçinin böcek yemeyi reddettiğini ve açlıktan öldüğünü söyledi.
Şinyanga'daki madende meydana gelen göçükte mahsur kalan toplam 20 işçiden 14'ü daha önce kurtarılmıştı.
Yetkililer, kazadan 6 gün sonra göçük altında mahsur kalan işçileri kurtarmanın imkansız olduğunu açıklamıştı.
AA