Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yeni teknoloji konusunda bilgilendirmek için bir kitapçık hazırladı
Kullanıcıların 1 Nisan itibarıyla 4.5G hizmetinden yararlanabilmeleri için 4.5G uyumlu bir akıllı cihaza ve SIM karta sahip olmaları ve bağlı bulundukları operatöre 4.5G hizmetinden yararlanmak için onay vermeleri gerekiyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Nisan'da uygulamaya girecek 4,5G teknolojisi ile ilgili bilinmeyenleri anlatmak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla "4,5G Teknolojisi, Ülkemize Sağlayacağı Faydalar ve Getireceği Yenilikler ile Sıkça Sorulan Sorular" konulu kitapçık hazırladı.
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan'ın talimatıyla hazırlanan kitapçıkta, 4,5G teknolojisine ilişkin tüketicilerin merak ettiği soruların yanıtlarına yer verildi.
"4,5G nedir?, 3G ve 4,5G teknoloji arasındaki farklar nedir? 4,5G yetkilendirilmesi ile ne sağlanmıştır?, 4,5G’den nasıl yararlanırım?" gibi başlıklar yer alan kitapçıkta, söz konusu teknolojinin, Türkiye'ye sağlayacağı faydalar ve getireceği yenilikler anlatıldı.
3G'ye göre mobil haberleşme hızını 10 kat artıracak 4,5G hizmetinin, yetkilendirilmiş işletmeciler (Avea, Turkcell ve Vodafone) tarafından 1 Nisan'dan itibaren abonelere sunulmaya başlanacağı hatırlatılan kitapçıkta, işletmecilerin, teknoloji kullanımında esneklik sağlanan 4,5G yetkilendirmesiyle dünya ile eşzamanlı 5G de dahil yeni teknolojileri hizmete sunmalarına imkan sağlandığı belirtildi.
Kitapçıkta, yeni hizmetten yararlanılabilmesi için öncelikle 4,5G abonesi olunması, kapsama alanında bulunulması, 4,5G uyumlu SIM kart ve bu teknolojiyi destekleyen cihaz kullanılması gerektiği belirtilerek, cihazın söz konusu teknolojiyi destekleyip desteklemediğini anlamak için kullanım kılavuzuna bakılabileceği gibi, ilgili işletmecilerden bilgi alınabileceği kaydedildi.
4,5G yetkilendirmesini müteakip 3G imtiyaz sözleşmeleri kapsamında yeni kurulan anten tesislerinin de söz konusu yükümlülük kapsamına alındığına işaret edilen kitapçıkta, yetkilendirmeyle yerli üretim yapan firmaların elektronik haberleşme sektörüne ilişkin yerli ürün geliştirme konusunda çok daha fazla teşvik edilmesi ve yerli ürün ekosisteminin geliştirilmesinin sağlanması amacıyla ilk defa bazı yükümlülükler getirildiği anımsatıldı.
Kitapçıkta, bölünmüş karayolu, otoyol, tünel kapsamaları, konvansiyonel tren hatları, hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinde aktif telsiz erişim şebekesi paylaşımı yapılması zorunluluğu getirildiği ifade edildi.
2G ve 3G'nin devamı niteliğinde olan 4,5G teknolojisiyle 3G’de ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunların çözüleceğine yer verilen kitapçıkta, IP tabanlı iletişim sağlanan ve bu hizmet de IPv6 standartları çerçevesinde gerçekleştirilen 4,5G teknolojisiyle çok sayıda kablosuz cihazın, protokol kullanılarak birbirine bağlanabileceğine işaret edildi.
4,5G'NİN GETİRECEĞİ YENİLİKLER
4,5G’nin sağlayacağı genişbant olanaklarının, Türkiye’nin büyümesine doğrudan katkısı olacağı, 2023 hedeflerine doğru çok daha hızlı mobil iletişim ve internet altyapısı kurulacağı vurgulanan kitapçıkta, kamu güvenliğinin sağlanmasının kolaylaşacağı, emniyet güçlerinin karar destek mekanizmaları için yüksek kalitede anlık görüntü paylaşımı yapabileceği belirtildi. e-devlet uygulamalarının mobil kullanımının daha da yaygınlaşacağı ifade edilen kitapçıkta, doğal afetlerde yetkililer arasında koordinasyon ve iletişimin kesintisiz sağlanmasının kolaylaşacağı kaydedildi.
Kitapçıkta 4,5G'nin getireceği yenilikler şöyle sıralandı:
- İşletmecilerin sahip oldukları frekansın 183,8 MHz’den 549,2 MHz’e kadar çıkmasıyla mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünde en az 10 kat artacak
- Veri paketlerindeki gecikme (latency) çok daha az olacak
- Daha net video görüşmeleri sağlanacak
- Kapsama alanından kaynaklanan sorunlar azalacak
- Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek
- Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi birtakım konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek
- İnternete bağlanan akıllı cihazların sayısı, 4,5G'nin yüksek kapasitesi sayesinde daha da artacak. Fazla sayıda akıllı cihazın internete bağlanabilmesi ev, iş yeri ve dış mekanlardaki uygulamalar yaygınlaşacak
- Belgelere her yerden, her cihazdan, her an erişebilecek
- Fiber altyapının çeşitli nedenlerle gitmediği alanlarda yaşayanlar da DSL’e göre yüksek hızlı internet imkanına kavuşacak
- Yapılabilecek kaliteli video görüşmeler ile iş seyahatleri önemli ölçüde azalacak
- Ofislerde yüksek maliyet ve elektrik tüketimine sebep olan sunucular sanallaştırılabilecek
- Mobil çalışma ortamları ve imkanı oluşturularak organizasyonların verimi artırılacak
- Enerji sektöründe akıllı sistemler devreye girecek
- Mobil finans ve ödemelerde yeni uygulamalara imkan tanınacak
- Lojistik sektöründe ve güvenlik konularında yeni fırsatların önü açılacak
- Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek
Vatandaşneizliyo