4,5G'ye geçiş bu gece

Türkiye, mobil internette 4,5G teknolojisine bu gece geçiyor. Bağlantı hızı ve kalitesini ciddi ölçüde artıracak teknolojiye dair kısa bilgiler derledik.

 

Mobil internet hızını en az 10 katına çıkaracak 4,5G teknolojisi bu geceden itibaren devreye giriyor. GSM operatörleri, SIM kartları ve cihazları yeni teknolojiye uygun olan ve geçişe onay veren abonelerine bu geceden itibaren yüksek hızda internet bağlantısı sağlayacak.

Hız farkı

İşletmecilerin sahip oldukları frekansın 183,8 MHz’den 549,2 MHz’e kadar çıkmasıyla mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünde en az 10 kat artacak, veri indirme hızı 375 Mbit/saniye üst limitine çekilecek.

Örneğin, 2 GB büyüklüğünde bir video eskiden  13 dakikada yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek.

Operatöre onay

GSM operatörleri, yeni hizmeti ek ücret almadan sunacak. Bu hizmetten faydalanabilmeniz için GSM operatörünüze onay vermeniz gerekiyor. Aksi halde, telefon ve sim kartınız uyumlu olsa dahi hız artışını göremeyeceksiniz. Operatörünüzün çağrı merkezini arayarak yardım alabilirsiniz.

Uyumluluk

SIM kartınızı yakın zamanda değiştirdiyseniz, muhtemelen yeni teknolojiye uyumludur. Yine de çağrı merkezinden operatörünüze danışmakta fayda var.

Cihazınızın uyumlu olup olmadığını ise üreticinin internet sayfasından kontrol edebilirsiniz. Önceki haberimizde yayın markaların kısa bir listesini çıkarmıştık.

Geçiş nasıl anlaşılır?

Veri indirme hızınızdaki artışı bu geceden itibaren fark edeceksiniz. Yine de emin olmak için ekrandaki bağlantı simgesini kontrol edebilirsiniz.

4,5G'nin kapsama alanında olunduğunda ilk aylarda telefonların marka ve modeline göre ekranda 4G, LTE (Long Term Evolution ) veya 4,5G yazacak. Zamanla gelecek operatör güncellemeleriyle tüm telefonlarda 4,5G yazmaya başlayacak.

BTK'dan 'Sıkça Sorular Sorular' kitapçığı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yeni teknolojiye dair bir kitapçık yayınladı. Daha fazla bilgi için kurumun internet sitesinden kitapçığa göz atabilirsiniz.

Kitapçıkta bahsedilen yeniliklerden bazıları:

- Veri paketlerindeki gecikme (latency) çok daha az olacak,

- Daha net video görüşmeleri sağlanacak, kapsama alanı kaynaklı sorunlar azalacak,

- Makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV gibi teknolojiler gelişecek,

- Ofislerde yüksek maliyet ve elektrik tüketimine sebep olan sunucular sanallaştırılabilecek

Kaynak: Al Jazeera, AA

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri