TÜBİTAK, dünyanın değişik ülkelerindeki üniversite, araştırma merkezi ve firmalardaki Türk bilim insanlarıyla ilgili veri tabanı oluşturma çalışmalarını tamamladı.
47 ülkeden bin 335 Türk bilim insanı, veri tabanına kaydedildi. Amaç, Türk bilim diasporasının bilimsel çalışmalarından faydalanabilmek.
TÜBİTAK’ın tespitlerine göre, bin 335 bilim insanının yüzde 76'sı Harvard, Oxford, Yale gibi prestijli üniversitelerde görev yapıyor. Yüzde 12'si araştırma merkezlerinde çalışıyor.
Yüzde 10'u ise Boing, Microsoft, Google, Yahoo, General Electric, BMW ve NASA gibi dünyanın önde gelen kuruluşlarında istihdam ediliyor.
Yurtdışındaki Türk bilim insanlarının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ise ilk sırayı ABD alıyor.
Bin 335 bilim insanının yüzde 49'luk bölümünü oluşturan 652'si ABD’de, yüzde 10'luk dilimi oluşturan 145'i Almanya'da, 101'i ise Kanada'da görev yapıyor.
Türk bilim insanları ayrıca İngiltere, Fransa, İsviçre, Hollanda, Avusturalya, Japonya, Norveç, İspanya, Belçika, Suudi Arabistan, Avusturya, Danimarka, İsveç, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde çalışmalarını sürdürüyor.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Yükseköğretim Kurulu ile bir yasa çalışması yapıldığını belirterek, yurtdışındaki bilim insanlarının çalışmalarından daha fazla faydalanabilmek için imkan yaratılacağını söyledi.
Ntvmsnbc