5G nedir? 5G Gelince hayatımızda neler değişecek?

2020 yılında Türkiye'ye gelmesi beklenen 5G nedir? Merkez Bankası, Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, Ericsson ve Aselsan 5G için bir araya geliyor. Peki 5G gelince hayatımızda neler değişecek?

5G nedir? 5G Gelince hayatımızda neler değişecek?

5G nedir?
 
5G'nin içindeki "G" harfi, "generation" yani nesil anlamını taşıyor. 5G, 4G LTE'yi kaldığı yerden devam ettirecek ve telefon görüşmeleri, SMS, web'de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerin yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek. 5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek, daha hızlı olacak. İnternete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile birlikte gerçek olabilecek.
 
4G'den veya 4 buçuk G'den çok mu hızlı?
 
Kısa cevap: Evet. 4G LTE bugün saniyede 1 gigabit veri aktarabiliyor; yani kısa bir HD filmi indirmeniz, kusursuz koşullarda yaklaşık bir saat sürüyor. Sorun ise 4G'nin maksimum hızına çoğu zaman ulaşamıyor olmanız.
 
5G, indirme hızlarını saniyede 10 gigabite çıkaracak. Elbette 5G'nin hızı da binalar, duvarlar, diğer sinyaller gibi faktörlerden olumsuz etkilenecek ve muhtemelen bu teorik hıza pek yaklaşmayacak. Ancak buna rağmen 4G'den çok daha hızlı olacak.
 
Nasıl çalışıyor?
 
Önde gelen iletişim firmalarından oluşan dev konsorsiyumlar, 5G için dünya çapında standartlar oluşturmak üzere çalışıyorlar. Bu standartların çoğu henüz kesinleşmemiş de olsa, uzmanlar 5G'nin geriye yönelik uyumluluk (4G ve 3G ile) sunacağını düşünüyorlar.
 
5G, 4G'ye kıyasla daha yüksek radyo frekanslarını kullanıyor. 4G, 20 MHz'e kadarki bantları kapsarken 5G, 6GHz'e kadar olan frekans bandını kullanabiliyor. Bu yüksek frekansların kullanılmasının sebebi, çoğunlukla şu an boş olmaları ve verileri daha hızlı taşıyabilmeleri. Sorun ise yüksek frekanslı sinyallerin düşük frekanslar kadar uzağa ulaşmamaları. Bu nedenle 5G'nin sunulduğu yerlerde çoklu giriş ve çıkış antenlerinin (MIMO'lar) kullanılması bekleniyor.
 
5G ne zaman gelecek?
 
5G, ABD'nin bazı bölgelerinde test edilmeye başlandı bile. Bununla birlikte birçok uzmana göre 5G, 2020'den önce yaygınlaşmayacak. Ancak beklentiniz yüksek internet hızıysa, 4 sene daha beklemenize fazlasıyla değecek.

5G toplantısı

Merkez Bankası, Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, Ericsson ve Aselsan ve yetkilileri toplantıda katılımcı olarak yeraldılar. Türk firmaları ve yetkilileri dışında Tunus, Romanya, İsveç, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’dan düzenleyiciler ve ITU-T, KKTC, CEPT, 5GMF gibi sanayi kuruluşlarından konuşmacılar da bu etkinliğe katıldı. Yıllık uluslararası elektronik haberleşme düzenleyicileri konferansı geleneği üzerine inşa edilen ICT 2017 Zirvesi, katılımcılara üst düzey bir tematik panel serisi, dünya çapındaki düzenleyiciler, danışmanlar, kurumlar ve tedarikçi katılımcılar arasında bilgi ve deneyim alışverişi sağladı ve bir sergi gerçekleştirildi.

Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölgesi Başkanı James Chen, etkinliğin ikinci gününde bir konuşma yaptı. Chen 5G alanıyla ilgili olarak ‘’ 4.5G şebekesi üzerine 5G teknolojisini daha erken kurmak, 4.5G kapasitesinin sürekli olarak gelişmesini sağlayabilir, bu arada operatörleri de 5G’ye dönük şebeke değişim yatırımlarından korur. Bu yaklaşım 5G için yeni iş modellerinin geliştirilmesini sağlarken, bulut tabanlı ağ mimarisini en verimli hale getirmeye ve ticari başarı elde etmeye yardımcı olurken operatörlere yeni büyüme yolları keşfetme ve gelmekte olan 5G’ye hazırlanma fırsatı verir. Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojileri endüstrisi bölgede öncü konumdadır ve büyük bir gelişme potansiyeline sahiptir. 5G teknolojisi uygulamalarının yanı sıra sanayinin sayısal dönüşümü bu avantajları daha da güçlendirecek, Türkiye'yi tüm BİT endüstrisini yenileyecek ve Türkiye 2023 Vizyonu’na doğru ilerleyecektir.’’ dedi.

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayın, BİT alanının ekosistemin geliştirilmesine yarayacak bu toplantının düzenlenmesinde Huawei ile gerçekleştirdikleri işbirliğinden duyduğu memnuniyeti belirtti. Sayan konuşmasında 5G alanı ile ilgili olarak ‘’5G standartları insanları, nesnelerle, uygulamalarla, veriyle, ulaşım sistemleriyle bağlarken şehirleri ve ulaşım sistemlerini ise akıllı bir iletişim platformu haline dönüştürecek.En önemli problem artan veri talebine nasıl cevap verileceğidir. Yapılan araştırmalar yıllık mobil veri trafiğinin ve bağlantılı cihaz sayısının katlanarak artacağını gösteriyor. 2019 yılında mobil veri trafiğinin 2014’teki seviyesinin 10 katına çıkacağı hesaplanıyor. 2020 yılında ise bağlantılı cihazların 26 milyar adete ulaşacağı tahmin eiliyor. Mevcut iletişim teknolojisinin bu denli büyüyen talep karşısında tıkanmaması için yeni nesil iletişim teknolojilerine ihtiyaç duymaktayız. Ayrıca Huawei’nin güçlü oldukları ArGe alanındaki yatırımları ve teknolojik ilerlemelerinin de farkındayız. Umarım Türk insanına daha iyi bilgi ve iletişim teknolojileri sunmak için birlikte gelişim sağlarız.’’dedi.

Buna ilaveten Çin’den bu özel etkinliğe katılmak üzere gelen Huawei 5G Çözümleri başkanı Yang Chaobin 5G ticari lansmanının yolu daha net hale geliyor.Gelişen 5G ekosisteminin temel faktörleri, yeni hizmetler ve iş fırsatları, küresel birleştirilmiş standartlar, tam spektrum erişimi ve All Cloud mimarisi araştırmasıdır. Huawei 2009'dan bu yana 5G teknolojilerine ve yeniliğe yatırım yapıyor ve 5G'yi küresel bir başarıya dönüştürmek için endüstri ortaklarıyla ortak çaba göstereceğiz."dedi.


Haber 7

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri