‘60 bin Suriyeli çocuk okula gitmek yerine çalışıyor’

Türkiye ve Suriye’den 85 sivil toplum örgütü temsilcisi İstanbul’da buluştu. Toplantının gündem maddesi, Türkiye’deki 900 bin Suriyeli çocuğun eğitim sorunları oldu

Hayata Destek Derneği ve Suriyeli Dernekler Platformu işbirliğiyle İstanbul’da bir araya gelen Türkiye ve Suriye’den 85 sivil toplum kuruluşu (STK), mültecilerin sorunlarını tartıştı. Türkiye’de 900 bin eğitim çağında çocuk ve genç olduğunu vurgulayan STK temsilcileri, anadilde eğitime vurgu yaptı.

Türkiye’de 900 bin Suriyeli öğrencinin olduğunu ve bazılarının temel eğitimden yoksun kaldığını ifade eden Suriye Kadınlar Derneği Başkanı Şeyma El Buti, “Türkiye’de 5 yıldır kanayan yaramız, Suriyeli çocukların geleceği ve eğitimi. Bu belirsizlik hâlâ çözülebilmiş değil. Arapça anadilde eğitim şart. Savaşın ardından ülkemize döneceğiz. Aksi takdirde Türk eğitim sisteminde eğitilen öğrenciler kendi kültürlerine yabancılaşacak ve savaşın ardından kendi ülkelerine adaptasyon sorunu yaşayacaklar. Kimileri de Türkiye’de kalmaya devam edecekler” diye konuştu.

30 BİN SURİYELİ ÖĞRETMEN

Zeyd Bin Sabit Derneği Başkanı Visam Elmedeni’ye göre, Türkiye genelinde 30 bin Suriyeli öğretmen bulunuyor. Türkiye genelinde 400 Suriye okulu yer alırken, her birinde haftalık en az 4 saat Türkçe eğitim veriliyor. Türkiye genelinde eğitim ihtiyacı olan öğrenci sayısı ise 900 bin. İstanbul’da 50’den fazla Suriye okulu, 100 bin de Suriyeli öğrenci var. Bunlardan 40 bini eğitim alıyor. 33 bini Suriye okullarında, 7 bini ise Türk okullarında bulunuyor. Geri kalan eğitim yaşındaki 60 bin Suriyeli çocuk ise çalışıyor.

ÖĞRENCİLERİN 3'TE 1'İ OKULLU OLDU

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, “Türkiye’deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası, Fırsatlar ve Zorluklar” başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, Türkiye’de eğitim çağında olan Suriyelilerin yalnızca 3’te 1’inin okullaşabildiği, öğrenci ve veliler için en önemli sorunun dil olduğu vurgulandı. Belediyeler ve STK’lar tarafından verilen Türkçe eğitiminin istenilen nitelikte olmadığı belirtilirken, Suriyelilerin kendi dillerini unutmayacakları bir sistem bekledikleri, MEB’in bu taleplere yönelik hazırlık yaptığı kaydedildi.

 

Habertürk

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri