Sultan Süleyman Han’dan Sultan Abdülhamid Han’a kadar Osmanlı Sultanlarının ve hanımlarının onlarca vakıf kurduğu, su yolundan, saat kulesine kadar onlarca bina inşa ettiği Kudüs’teki eserlerin bir çoğu harabe durumda. Bu eserlerin restorasyonu ve gelecek nesillere aktarılması görevini de yine Türkler yapıyor. Özellikle Kudüs Kalesi içerisindeki alanda onlarca Osmanlı eseri ayakta tutuluyor.
Mirasımız Derneği Başkan Vekili Sebahattin Yiğit, Ürdün Evkaf Bakanlığı sorumluluğunda olan tarihî Kudüs bölgesinde büyük güçlüklerle eski eserleri tamir ettirdiklerini belirterek "Biz ecdadımızın eserlerinin, başkalarının mülkiyetine geçmemesi için mücadele veriyoruz. Türkiye’den hayırseverlerin desteği ile burada müslümanların mülkiyetlerini muhafaza için gayret gösteriyoruz. Maksatlı olarak birçok aracı kullanıp, sahtekârlıkla mülk edinmeye çalışan Yahudiler var. Bazen değerinin 10 mislinden fazla rakamlar teklif ediliyor. Bir de gaipler kanununa göre, kullanılmayan, sahipleri kalmayan binalara devlet el koyuyor. Bütün bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak, binalarımızı muhafaza etmeye, camilerimizi restore edip açık tutmaya çalışıyoruz" dedi.
Dernek, 8 yılda 46 cami ve 70 evi restore ederek yeniden kullanıma aldı. Son olarak Kudüs’teki Mevleviye Camii’ni restore ettiren dernek, Müslümanların ibadet etmesi için camiyi Filistinli bir imama teslim etti.
Haber 7